Υγεία
Όταν πεθαίνει η διάθεση της γυναίκας για σεξ…

«Όχι απόψε, είμαι κουρασμένη», «Θα μας ακούσουν τα παιδιά», «Αμάν, μόνο το σεξ σκέφτεσαι;».
Φράσεις γνώριμες, συνηθισμένες, που πολλές γυναίκες έχουν πει στο σύντροφό τους, προκειμένου να αποφύγουν τη σεξουαλική επαφή μαζί του. Όπως είναι λογικό βέβαια, μέσα σε μία σχέση και μία κοινή συμβίωση, η ερωτική διάθεση των δύο συντρόφων δεν μπορεί πάντα να είναι στα ύψη ή να ταυτίζεται του ενός με του άλλου. Μάλιστα, φαίνεται πως στις γυναίκες, η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι αρκετά πιο συχνή σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισής της στους άνδρες και ιδιαίτερα, στις μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ αποτελεί και την πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία ανάμεσα στις γυναίκες όλων των ηλικιών.
Τι εννοούμε όμως, μιλώντας για μειωμένη ερωτική επιθυμία;
Σε αντίθεση με την αντίληψη που έχουν πολλοί άνθρωποι, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία δεν σχετίζεται με την συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, καθώς δεν υπάρχει ιδανικός αριθμός για τις επαφές που πρέπει να έχει ένα ζευγάρι, αφού αυτό είναι κάτι υποκειμενικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα «θέλω» του καθενός. Όταν όμως, μία γυναίκα βιώνει σημαντική μείωση της ερωτικής της επιθυμίας, για μεγαλύτερο διάστημα από 6 μήνες και αυτό της δημιουργεί δυσφορία και δυσκολίες στη σχέση της ή ακόμα και στην επαγγελματική και κοινωνική της ζωή, τότε είναι πιθανόν να μιλάμε για σεξουαλική δυσλειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί, πως μια γυναίκα, μπορεί να έχει κανονικά κολπική εφύγρανση, ακόμα και να φτάνει σε οργασμό, αλλά παρ’ όλα αυτά να μην νιώθει καμία ανάγκη για σεξουαλική εμπλοκή ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική πράξη. Ακόμη, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δεν χαρακτηρίζει μόνο την απώλεια ενδιαφέροντος για ερωτική επαφή, αλλά και την γενικότερη απουσία ερωτικών σκέψεων και φαντασιώσεων.
Που μπορεί να οφείλεται;
Προβλήματα στη σχέση: η έλλειψη επικοινωνίας και συναισθηματικής ικανοποίησης, οι καυγάδες, η έλλειψη κατανόησης και σεβασμού, τα παιδιά, είναι από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να σκοτώσουν την ερωτική διάθεση της γυναίκας. Η αλήθεια είναι μάλιστα, πως οι γυναίκες συχνά «τιμωρούν» τους άνδρες με το να αρνούνται την οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μαζί τους, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τον θυμό που πιθανόν να έχουν απέναντί τους.
-Απομυθοποίηση-ρουτίνα: η οικειότητα ανάμεσα στους δύο ερωτικούς συντρόφους, μπορεί να εκτοξεύσει την ποιότητα του σεξ, προσφέροντας στιγμές ικανοποίησης στο ζευγάρι. Πολλές φορές όμως, τα ζευγάρια τείνουν να «βολεύονται» μέσα στη σιγουριά της σχέσης τους και παύουν να προσέχουν την εικόνα και τη συμπεριφορά τους. Παράλληλα, το σεξ μπορεί να γίνεται μονότονο και καταναγκαστικό, χωρίς επαρκή παιχνίδια, χωρίς φαντασία, χωρίς διάθεση για να ικανοποιήσει ο ένας τον άλλον.
-Άγχος, στρες, πίεση: οι πολλαπλοί ρόλοι και οι υποχρεώσεις που καλείται να βγάλει εις πέρας σήμερα μία γυναίκα, συχνά μπορεί να την πνίγουν,βάζοντας ως τελευταία προτεραιότητα την ερωτική επαφή.
-Αρνητική εικόνα σώματος: η εικόνα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλικότητά της. Έτσι, όταν συμβαίνουν αλλαγές σε αυτό, όπως για παράδειγμα έπειτα από την εγκυμοσύνη , την εμμηνόπαυση ή μία χειρουργική επέμβαση, η ίδια μπορεί να πλημμυρίζεται από ανασφάλεια και άγχος, νιώθοντας μη ελκυστική και πιστεύοντας ότι χάνει τη θηλυκότητά της. Ειδικά, στην περίπτωση που η στάση του άνδρα είναι επικριτική και της πυροδοτεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τότε εκείνη, είναι πιθανόν να καταπνίξει πλήρως τη σεξουαλικότητά της.
-Ορμονικές αλλαγές – προβλήματα υγείας – λήψη φαρμακευτικής αγωγής: η εμμηνόπαυση, o υποθυρεοειδισμός, η υστερεκτομή, τα ινομυώματα (καθιστούν επώδυνη την συνουσία), οι ψυχικές ασθένειες και κυρίως η κατάθλιψη, όπως και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντι-υπερτασικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική διάθεση της γυναίκας.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Εφόσον η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες αποτελεί ένα πρόβλημα που οφείλεται τόσο σε ψυχολογικούς όσο και σε οργανικούς παράγοντες, η ιδανικότερη λύση είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου είτε μόνη σας είτε μαζί με το σύντροφό σας, καθώς και την καθοδήγηση από τον γιατρό σας, ώστε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, που θα μπορούσε να επιβαρύνει την κατάσταση. Κυρίως όμως, συζητήστε με το σύντροφό σας με ειλικρίνεια και ηρεμία για ότι σκέφτεστε και σας προβληματίζει, ακούγοντας τι έχει να σας πει και ο ίδιος. Ένα τέτοιο πρόβλημα άλλωστε, δεν αφορά ποτέ μόνο τον έναν…
Ιωάννα Φανακίδου-Ψυχολόγος, Ειδικός Σεξουαλικής Υγείας
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα ‘ΧΤΥΠΟΣ’. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά.Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024