Υγεία
Ποια τα αίτια και οι σύνοδες διαταραχές της υπνηλίας
Ως υπνηλία ορίζεται η υπερβολική διάθεση για ύπνο. H υπνηλία είναι παθολογικό πρόβλημα που δεν…
ταλαιπωρεί μόνο τον πάσχοντα, αλλά αποτελεί και βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Τα πιο συνήθη αίτια επίμονης και χρόνιας υπνηλίας είναι:
1. Παράγοντες της καθημερινότητας
Η περιοδικότητα και η εσωτερική αρχιτεκτονική του ύπνου συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία ενός κεντρικού νευρωνικού βηματοδότη, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην επίδραση του φωτός. Η αναστροφή των βιολογικών ρυθμών στην περίπτωση ατόμων με ακατάστατα νυχτερινά ωράρια, αποσυντονίζει τον βηματοδότη που δέχεται αντιφατικά μηνύματα λόγω της συσκότισης που ωθεί υποσυνείδητα για ύπνο και της συνείδησης που επιτάσσει εγρήγορση. Παράγοντες όπως το stress, η χρόνια στέρηση ύπνου, η κακή διατροφή (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ), ορισμένα φάρμακα (π.χ. κατασταλτικά ΚΝΣ), μπορεί να αποσυντονίσουν επίσης το νευρωνικό βηματοδότη του ύπνου.
2. Η υπερκόπωση και τα σύνδρομα κόπωσης, που πυροδοτούνται από οργανικό νόσημα ή ιδιοπαθώς.
Αρκετές φορές οι διαταραχές ύπνου στην κατηγορία είναι ποικίλες: Αϋπνία, υπνηλία, εναλλαγές αϋπνίας – υπνηλίας. Ιδιαίτερα συχνή είναι η υπνηλία λόγω αναιμίας και η υπνηλία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
3. Η άπνοια στον ύπνο
Ορισμένα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση, ανατομικές βλάβες του σκελετού, εγκεφαλικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, καρδιοαναπνευστικά νοσήματα φάρμακα και τοξικές ουσίες προκαλούν μείωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών, απόφραξη αναπνευστικών οδών και δυσκολία στην δίοδο του αέρα. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο, υπνηλία και υψηλή πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανακοπής και αρρυθμιών.
4. Η ναρκοληψία
Πρόκειται για διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπνηλία και διαταραχή του ύπνου. H ακριβής αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη αν και φαίνεται ότι εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έχουν περιγραφεί δευτεροπαθείς περιπτώσεις ναρκοληψίας (π.χ. μετά από κάκωση κεφαλής).
5. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών κατά τον ύπνο
Πρόκειται για πάθηση που χαρακτηρίζεται από περιοδικές κινήσεις των άκρων κατά τον ύπνο. Μπορεί να συνοδεύεται αμιγώς από αϋπνία ή υπνηλία ή εναλλαγές αϋπνίας υπνηλίας.
Τα ευρήματα από την ορθή παθολογική ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς. Σε αρκετές περιπ[τώσεις υπνηλίας είναι απαραίτητη η πργματοποίηση πολυυπνογραφίας, μιας ειδικής εξέτασης που γίνεται στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται σε επίμονες περιπτώσεις υπνηλίας και διαταραχών ύπνου. Η πολυυπνογραφία δεν ταυτίζεται με την πραγματοποιούμενη στα περισσότερα νοσοκομεία συνήθη μελέτη ύπνου κατά την διάρκεια της οποίας μετρώνται ορισμένες μόνο παράμετροι που αφορούν τα σύνδρομα άπνοιας κατά τον ύπνο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.