Υγεία
Βουλιμικά επεισόδια και προκλητικοί εμετοί ή διάρροιες
Η ειδική παθολόγος κα. Αναστασία Μοσχοβάκη περιγράφει χαρακτηριστικά, τα αίτια και την αντιμετώπιση των βουλιμικών επεισοδίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
“Η πρόσληψη της τροφής στον άνθρωπο ρυθμίζεται υπό φυσιολογικές συνθήκες από το αίσθημα της όρεξης σε συνδυασμό με δυνάμεις που συνδέονται με τη συνήθεια, την εκπαίδευση, τις πρώιμες εγγραφές. Κέντρα του εγκεφάλου που λαμβάνουν μηνύματα μέσω πολλαπλών νευρικών οδών από την περιφέρεια (π.χ. κενός στόμαχος, χαμηλή διαθεσιμότητα μεταβολικών ουσιών) σε συνδυασμό με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ορμονικούς παράγοντες (π.χ. λεπτίνη) συντελούν στην ρύθμιση της όρεξης. Φυσιολογικές καταστάσεις, όπως η κύηση, μπορεί να προκαλέσει παροδική αύξηση της όρεξης, λόγω πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων των ορμονών με αντανακλαστικά του σώματος που ρυθμίζουν την όρεξη.
Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, συχνά γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος, σε χρονίζουσα βάση. Στον πάσχοντα μπορεί να υπάρχει διαταραχή της αίσθησης της όρεξης, ενδέχεται ωστόσο οι βουλιμικές κρίσεις να έχουν ως πηγή αποκλειστικά το stress την κατάθλιψη την ανία.
ΑΙΤΙΑ
1. Οργανικά νοσήματα και φάρμακα:
Οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας, που διαταράσσει τα εγκεφαλικά κέντρα της όρεξης ή τις συνδέσεις τους με την περιφέρεια ή προκαλεί αυξημένο ερεθισμό αντανακλαστικών της όρεξης μπορεί να οδηγήσει σε πείνα. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορισμένες πεπτικές διαταραχές, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, νοσήματα του υποθαλάμου, η χρόνια χρήση κορτιζόνης.
2. Stress, ψυχολογικά νοσήματα: Το υπερβολικό άγχος και ποικίλα ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός), προκαλούν βουλιμικές κρίσεις.
Οι διαταραχές αυτές εκτός από τους ψυχίατρους απασχολούν σημαντικά και τους παθολόγους λόγω των βλαπτικών επιπτώσεων σε ποικίλα οργανικά συστήματα που απορρέουν από τις διαταραχές αυτές.
3. Συνδυασμός παραγόντων χωρίς συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχολογικό υποκείμενο υπόστρωμα, όπως αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, διαταραχές της λειτουργίας της σεροτονίνης του σώματος, διαταραχή στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης από το έντερο. Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, είναι συχνή η αποδιοργάνωση των οργανικών συστημάτων λόγω της υπερφαγίας, οι διαταραχές χοληστερίνης, του ουρικού οξέος, του σακχάρου, τα στομαχικά προβλήματα, η στυτική δυσλειτουργία, οι διαταραχές στην επάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος, οι διαταραχές του βάρους και της εικόνας του σώματος. Οι πάσχοντες συχνά διακατέχονται από την λανθασμένη αντίληψη ότι η τεχνητή πρόκληση εμέτων και διαρροιών με χρήση καθαρτικών ή εμετικών μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην υπερφαγία. Ωστόσο με τις πρακτικές αυτές προκαλούνται παρενέργειες όπως αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών, διαταραχές εμμήνου ρήσεως, γαστρεντερικές διαταραχές, οιδήματα, σύνδρομα κόπωσης.
Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση χρησιμοποιεί φάρμακα θεραπείας και αποκατάστασης των υποκείμενων παθολογικών παραγόντων, που προκαλούν την βουλιμία και φάρμακα αποκατάστασης της αποδιοργάνωσης των οργανικών συστημάτων, που προκαλείται από την βουλιμία”.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.