Connect with us

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Προσφυγή ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη, κατέθεσε στο ΣΤΕ ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας

Published

on

Την αναίρεση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με την οποία προβλέπεται η πλήρης καταστροφή του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού Ποδονίφτη στα όρια του Δήμου, ζητά ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει απορριφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και αντιπρότεινε εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης με κριτήριο την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού ποτάμιου οικοσυστήματος και όχι την μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό τσιμεντένιο οχετό. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ ως ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ήδη από το 1993. Στην αίτηση αναίρεσης ο Δήμος επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος, την Οδηγία της Ε.Ε. για την διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας και την νομοθεσία για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων. Επίσης επικαλείται τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Υδάτων, Δασών, Περιβάλλοντος) καθώς και την σχεδόν ομόφωνη απόρριψη και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα του Ποδονίφτη αποτελεί φυσικό όριο ανάμεσα στους δύο Δήμους και το τελευταίο ποτάμι του Δήμου Αθηναίων γεγονός που του αποδίδει ιδιαίτερη οικολογική αξία καθώς είναι το τελευταίο ενδιαίτημα για ένα μεγάλο αριθμό ειδών υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας αλλά και αποδημητικών και άλλων πτηνών. Ο Ποδονίφτης, μαζί με τον παραπόταμό του Γιαμπουρλά και το Άλσος, αποτελούν ένα συνεχή πνεύμονα πρασίνου, μια ενότητα που πρέπει να διαφυλαχτεί. Επιπλέον έχει μεγάλη σημασία τόσο για την τροφοδοσία των υπόγειων υδάτων σε μια πόλη που το έδαφος έχει σχεδόν πλήρως καλυφθεί, όσο και για το μικροκλίμα της περιοχής και την συγκράτηση της αέριας ρύπανσης.
Για τους λόγους αυτούς, οι δύο Δήμοι συνεργάστηκαν για τη διαφύλαξη του ποταμού και εφόσον διαπίστωσαν ότι παρά τις αρνητικές τους γνωμοδοτήσεις το έργο αδειοδοτήθηκε, αποφάσισαν να προσφύγουν παράλληλα ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση που θα επιφέρει την μη αντιστρεπτή καταστροφή του ποταμού Ποδονίφτη.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ