Κεντρικό Θέμα
4+1 στοιχήματα για επιστροφή στην κανονικότητα
Στο φουλ βάζει τις μηχανές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υλοποιηθούν τα μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.
Kυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, σημειώνουν όμως ότι το διάστημα που ακολουθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου θα σφραγίσει τις εξελίξεις.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έβαλε από την πρώτη στιγμή ψηλά τον πήχη, υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς για να αλλάξει σελίδα η οικονομία.
«Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» «γαλάζιος» βουλευτής και εξηγούσε ότι είναι μετρήσιμοι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις επόμενες 56 ημέρες.
Στο διάστημα αυτό:
- Πρέπει να κλείσει με θετικό τρόπο η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
- Να υλοποιηθούν τα θετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, με στόχο να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά.
Επανένταξη
Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα και κυρίως θα καλλιεργούν προσδοκίες για ανάκαμψη.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση καλείται να δώσει την ώθηση, προκειμένου η χώρα από τη φάση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης να περάσει στην ανάπτυξη και την επανένταξη στο διεθνές οικονομικό σύστημα.
Οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται περί τις 15 του μήνα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι να μειώσει τα φορολογικά βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να ενισχύσει τη ρευστότητα και να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
- Γ’ Αξιολόγηση: Η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων σχετικά με την αξιολόγηση του περασμένου Ιουνίου αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου. Μι τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή του ακριβούς μέρους του δανείου από το ΔΝΤ και θα βάλει τις βάσεις για την εισαγωγή νέου πλαισίου ως προς τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.
- Επένδυση στο Ελληνικό: Οι βάσεις για την εμβληματική επένδυση μπορεί να έχουν μπει, αλλά ο δρόμος είναι εξαιρετικά δύσκολος. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον διεθνή διαγωνισμό για το καζίνο που είναι πιθανό να φέρει στο προσκήνιο συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον με κατάθεση προσφορών ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες. Οι προσφορές με τη σειρά τους θα αξιολογηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου για να επιλεγεί ανάδοχος και να καλυφθεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις ενεργοποίησης της επένδυσης. Η επίδραση της επένδυσης θα είναι καταλυτική για την παραλιακή ζώνη, το Σούνιο και το Λαύριο, καθώς τα έργα που θα γίνουν θα δημιουργήσουν νέο πλούτο και νέες θέσεις εργασίας.
- Συνδικάτα: Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η στάση των συνδικάτων, τα οποία δείχνουν διάθεση για μετωπική σύγκρουση με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η 24ώρη απεργία της περασμένης Τετάρτης, επιβεβαίωσε ότι θα πρέπει να αναμένεται «πόλεμος», καθώς τις κινητοποιήσεις στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ξαναχτίσει συμμαχίες. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν κάμπτονται από τις αντιδράσεις, ξέρουν όμως ότι ο «πόλεμος» που θα συνεχιστεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, είναι πιθανό να προκαλέσει αρρυθμίες στην οικονομία.
Μεταναστευτικό
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην κυβέρνηση με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων μπαίνουν στη χώρα, είναι ότι πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια, αφορούν στην αύξηση θαλάσσιων περιπολιών, την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αποσυμφόρησης των νησιών.
Άπαντες ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν εάν ο Τ. Ερντογάν δεν κλείσει τη στρόφιγγα, καθώς καθημερινά έρχονται καραβιές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διεθνοποίηση του προβλήματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι οι εξής:
- Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Αν. Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 7 Οκτωβρίου.
- Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να συμπεριληφθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Ο Κ. Μητσοτάκης χτίζει ήδη συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διάθεση του κ. Ερντογάν, να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρώπη.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους