Κεντρικά Θέματα
Ξήλωμα στην “αναρχία” της κεντρικής πλατείας
Την άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που έχουν στήσει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία Έρωτος αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στη δεύτερη συνεδρίασή της που έγινε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Tο θέμα των αυθαίρετων κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους είχε τεθεί και στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής αλλά τότε είχε αναβληθεί η λήψη απόφασης έπειτα από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντα Σπυρόπουλου, που είχε γίνει δεκτό από τη διοίκηση. “Εμείς εκφράσαμε από τότε τη βούληση μας να βάλουμε τέλος στην αναρχία που βασιλεύει στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης” τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Βλαντής που πρόσθεσε πως η διοίκηση έλαβε υπόψη της τις σχέσεις διαχρονικά καταστημάτων και δημοτικών αρχών, τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια όπως και τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν. “Δεν μας εκφράζει αυτή η εικόνα με τις ακαλαίσθητές κατασκευές αλλά και τις συμπεριφορές που υποτιμούν διαχρονικά τις Δημοτικές Αρχές” συμπλήρωσε ο κ. Βλαντής που εισηγήθηκε την κατεδάφιση όλων των κατασκευών που έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία.
Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως στο παρελθόν είχε προκριθεί η άποψη για την ύπαρξη μια συγκεκριμένου τύπου τέντα που θα εφαρμοζόταν από όλους. Ωστόσο μόνο ένας επιχειρηματίας υλοποίησε αυτήν την πρόταση του Δήμου. “Η ανοχή δεν μπορεί να συνεχιστεί” ήταν το μήνυμα που έδωσε ο κ. Βλαντής που τόνισε πως στόχος της διοίκησης είναι να μην επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων. Η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι να τοποθετηθούν ομπρέλες αν και ο Αντιδήμαρχος παρουσιάστηκε ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις.
“Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το αντιαισθητικό μέρος της πόλης που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό” δήλωσε ο κ. Βλαντής που αποκάλυψε πως υπάρχουν παράπονα από άλλους καταστηματάρχες. Εδώ ο Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στις υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους της πόλης αλλά η αρχή γίνεται από την κεντρική πλατεία που είναι η βιτρίνα. Τέλος, έφερε ως παράδειγμα τις κεντρικές πλατείες άλλων όμορων δήμων όπως του Αμαρουσίου (όπου υπάρχουν ομπρέλες) και του Χαλανδρίου (όπου απομακρύνθηκαν οι κατασκευές κατά τη διάρκεια του έργου ανάπλασης της πλατείας και δεν έχουν ξαναμπεί).
• Οι παρεμβάσεις των μελών της Επιτροπής
Μετά την τοποθέτηση του Πρόεδρου της Επιτροπής ο λόγος δόθηκε στα παριστάμενα μέλη. Ο κ. Γρηγόρης Παπαδάτος έθεσε το ζήτημα των καταστημάτων που έχουν καταλάβει και κλείσει πρασιές με τον Αντιδήμαρχο να του απαντάει πως σε δεύτερη φάση θα υπάρξει παρέμβαση του Δήμου και για αυτές τις περιπτώσεις καθώς υπάρχει πολεοδομική παράβαση αφού μπορεί οι πρασιές να ανήκουν στο οικόπεδο του ιδιώτη αλλά απαγορεύεται το κλείσιμο τους. Ο κ. Δημήτρης Μπούκης τόνισε πως η συγκεκριμένη ενέργεια (ξήλωμα αυθαίρετων κατασκευών) ήταν στο πρόγραμμα της κυβερνώσας παράταξης και ζήτησε τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση της απόφασης. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας τάχθηκε υπέρ της απόφασης. “Μπορεί στην αγορά να υπάρχει πρόβλημα αλλά το πρόβλημα στην πλατεία είναι εξόφθαλμο…κάποιοι έχουν χτίσει μέσα στην κεντρική πλατεία” είπε ο κ. Λυκούρας που ζήτησε να συνταχθούν όλοι με αυτήν την απόφαση και να μην ακολουθούν την τακτική του “στρίβειν δια του αρραβώνος”. Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος υποστήριξε πως δεν χρειάζεται να πάρει απόφαση η Επιτροπή καθώς χρειάζεται απλά να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η δική του Δημοτική Αρχή σημειώνοντας, όμως, πως στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων που υπερασπίζονταν τα καταστήματα. Ο ίδιος ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να θέσει το θέμα γενικότερα στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα της αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση και να μην αισθάνονται οι καταστηματάρχες στο Ηράκλειο πως αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ότι σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Ο κ. Βλαντής, πάντως, επέμεινε στη λήψη της απόφασης τονίζοντας πως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής νομιμοποιείται να την πάρει: “Εμείς θέλουμε να δουλεύουν καλά τα καταστήματα για να έχει και ο Δήμος έσοδα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της στοιχειώδους νομιμότητας και με αγνόηση της πολιτείας…. πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχει μια δημοτική αρχή που θέλει να επιβάλλει όρους του παιχνιδιού. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα με κάθε κόστος”. Τελικά, η Επιτροπή ψήφισε υπέρ της κατεδάφισης των κατασκευών και στις δυο πλατείες δίνοντας στους επιχειρηματίες ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Μαρτίου για τις απομακρύνουν οι ίδιοι. Σε διαφορετική περίπτωση οι σχετικές εργασίες θα γίνουν από συνεργεία του Δήμου.
• Προπληρωμή για χρήση κοινόχρηστου χώρου
Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να τηρήσει σκληρή γραμμή και στα οικονομικά ζητήματα. Ήδη για να δίνονται άδειες απαιτείται βεβαίωση δημοτικής ενημερότητας, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν οφειλές από την πλευρά του επιχειρηματία προς το Δήμο (κάτι που θεσμοθετείται πλέον με το νέο φορολογικό νόμο). Επίσης, ο κ. Βλαντής είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως η διοίκηση σκοπεύει να καλέσει καταστηματάρχες και περιπτερούχους και να τους ζητήσει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι και το 2010. Τέλος η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει από εδώ και πέρα να ζητάει από τους επιχειρηματίες την προπληρωμή του κοινόχρηστου χώρου που θέλουν να εκμεταλλευτούν.