Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Μεταναστευτικό: Σε αυτά τα νησιά θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα (βίντεο)

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Published

on

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πρώτη φάση σε πέντε νησιά, παρουσίασε ο συντονιστής για το θέμα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

“Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή” είπε ο κ. Στεφανής.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Τα νησιά που θα γίνουν τα πρώτα κλειστά τύπου κέντρα 

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Η δεύτερη φάση του σχεδιασμού 

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση -στην οποία περιλαμβάνεται και ο παραπάνω σχεδιασμός για τα νησιά- και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε τις ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Στεφανής προανήγγειλε ανακοινώσεις ειδικά για αυτό το θέμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Η αφορά τα κλειστά κέντρα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η 5+1 δράση αφορά ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών, και αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

O κ. Πέτσας παρουσίασε στη συνέχεια μέτρα για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και συγκεκριμένα:

  1. Την παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  2. Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
  3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
  4. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη από τον πρωθυπουργό

Τις προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωση του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έστειλε ηχηρό μήνυμα και στην Ευρώπη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό λέγοντας πως «δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο» καλώντας παράλληλα την ΕΕ να προωθήσει τις προτάσεις του Υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση Seehofer, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να ξεκινούν σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ, κάτι που θα ελάφρυνε κατά πολύ την Ελλάδα, καθώς θα μπορούσε να προωθεί αιτούντες άσυλο.

Οι ροές παραμένουν αυξημένες

Ενδεικτικό είναι ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, και από την Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα έφτασαν στα νησιά 700 άτομα. Η παρατεταμένη καλοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή συμβάλει στις αυξημένες ροές που παρατηρούνται, αλλά και η στάση της Τουρκίας, την οποία κατήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως: «Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ