Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

7 αλλαγές στη… λειψή Αναθεώρηση Συντάγματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας για τα επόμενα 8 έως 10 χρόνια.

Tη Δευτέρα θα γραφτεί ο επίλογος αυτής της κορυφαίας διαδικασίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τις ψηφοφορίες που θα γίνουν, επί των άρθρων που θα αναθεωρηθούν.
Οι συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εύρος της Αναθεώρησης είναι περιορισμένο, καθώς σε κρίσιμα θέματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στις θέσεις τους.
Η σύγκρουση για το Σύνταγμα είχε και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, κάτι που γίνεται σαφές από δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Δεν έγινε πράξη η αναθεώρηση του άρθρου 16, που αφορά στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και ζητούσε η Ν.Δ.
  • Δεν πέρασε στο Σύνταγμα η καθιέρωση της απλής αναλογικής την οποία επιδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τακτικισμός κυριάρχησε, καθώς Ν.Δ. και  ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευαν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου για το ποιος έχει την ευθύνη, με αποτέλεσμα, η Αναθεώρηση να μείνει λειψή.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους, καθώς η υπόθεση Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να κερδίσουν το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιβάλλουν και την πολιτική τους ηγεμονία.
Ανεξάρτητα από τις στοχεύσεις και τις συγκρούσεις που θα έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, το βέβαιο είναι ότι στη Ν.Δ. έχουν καταλήξει σε συμφωνία που αφορά επτά κορυφαία ζητήματα.

Ειδικότερα:

  1. Πρόεδρος Δημοκρατίας:

Η εποχή που ο υποψήφιος Πρόεδρος δεν συγκέντρωνε 180 ψήφους και η χώρα πήγαινε σε εκλογές, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί ακόμη και με 151 ψήφους όπως προβλέπει και το παρόν Σύνταγμα, αλλά μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στα μικροκομματικά παιχνίδια, όπως έγινε το 2015 και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.

  1. Βουλευτική ασυλία:

Δεν ήταν λίγες οι φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια που η άρση της ασυλίας χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προστασίας των βουλευτών σε οτιδήποτε και εάν έκαναν. Η συντεχνιακή λογική ήταν για δεκαετίες κυρίαρχη, με αποτέλεσμα τη λοιδορία της ασυλίας. Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά, καθώς η κάλυψη του βουλευτή, περιορίζεται με την Αναθεώρηση του Συντάγματος στη στενή άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων.

  1. Ποινική ευθύνη υπουργών:

Πρόκειται για το περίφημο άρθρο 86 που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς οδηγούσε ακόμη και σε συγκάλυψη. Η αναθεώρησή του άρθρου επιτυγχάνεται με ευρύτατη συναίνεση και αφορά στην κατάργηση όλων των προνομιακών ρυθμίσεων. Πλέον και για τους υπουργούς θα ισχύει ο Ποινικός Κώδικας που ισχύει για όλους τους πολίτες.

  1. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

Η πρόταση έγινε από τη Ν.Δ. και αφορά στην καθιέρωση ενός συστήματος οικονομικής προστασίας των πλέον αδύνατων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τα κοινωνικά δικαιώματα που ως στόχο έχει την ενδυνάμωση, την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. «Με τον τρόπο αυτό οι πιο αδύναμοι γίνονται ορατοί στη συνταγματική τάξη για πρώτη φορά και ενισχύονται η ισότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, και η ασφάλεια δικαίου», λένε οι ίδιες πηγές.

  1. Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού:

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, αφορά στη θεσμοθέτηση της ψήφου από  Έλληνες κατοίκους του  εξωτερικού στις εθνικές εκλογές. Η διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί από το σύνολο του Κοινοβουλίου και θα είναι η μόνη που θα έχει τόσο ευρεία πλειοψηφία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να γίνει πράξη και η επιστολική ψήφος, κάτι που δεν επιτεύχθηκε καθώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και η ρύθμιση θα επανεξεταστεί στο μέλλον.

  1. Εξεταστικές:

Η κοινοβουλευτική μειοψηφία έχει το δικαίωμα για μέχρι δύο εξεταστικές επιτροπές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτά ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα δικαιώματά της, αλλά και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο σύνολο τους, καθώς οι εξεταστικές επιτροπές ήταν έως τώρα αποκλειστικό προνόμιο της πλειοψηφίας.

  1. Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές:

Το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η αλλαγή έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, λόγω του ότι ο διαχωρισμός που γινόταν, προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς, καθώς τα Στρατοδικεία ήταν ταυτισμένα  με τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ