Κεντρικό Θέμα
Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Διπλωματικό σπριντ 27 ημερών απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν
Σε εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας, διάρκειας 27 ημερών μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις του Ερντογάν, που επιχειρεί μέσω της Λιβύης να παίξει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός με δεδομένο ότι άπαντες έχουν αντιληφθεί, ότι η Άγκυρα επιδιώκει να στρατιωτικοποιήσει την κρίση που η ίδια προσπαθεί να δημιουργήσει.
Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπαίνουν σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση με την Τουρκία και υπογραμμίζουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.
Οι τσαμπουκάδες και τα νταηλίκια του Ερντογάν με την αποστολή στρατού στη Λιβύη ναι μεν προκαλούν ανησυχία, είναι όμως βέβαιο ότι δεν υπάρχει διάθεση να παίξει κανείς στο γήπεδο που ο ίδιος επιθυμεί.
Απόφαση της Αθήνας είναι να αντιμετωπιστεί ο Τούρκος Πρόεδρος μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, κάτι που όπως εκτιμούν θα τον οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση και περιθωριοποίηση.
Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν κρίσιμο το διάστημα έως το τέλος του μήνα για την πορεία των εξελίξεων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να κλιμακώσει ακόμη περισσότερη την ένταση.
«Αυτός τη δουλειά του και εμείς τη δική μας», έλεγε στον «Χ» βουλευτής με μεγάλη εμπειρία στα εθνικά και εξηγούσε ότι η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος που φοβάται ο κ. Ερντογάν.
Στο πλαίσιο του διπλωματικού σπριντ, το πρώτο βήμα έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για τον EastMed , μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπένζαμιν Νετανιάχου, έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θα προχωρήσουν το ενεργειακό πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.
Γαλλικό «κλειδί»
Αυτό βέβαια δεν ήταν παρά μόνο το ένα από τα βήματα που θα γίνουν και έχουν ως στόχο να καταστήσουν σαφείς τους λόγους για τους οποίους ο κ. Ερντογάν «παίζει» με πολεμικούς όρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κλειδί» των εξελίξεων είναι η Γαλλία, ο ρόλος της οποίας επισφραγίστηκε με την αναγνώριση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε διακρατική συνεργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται στο Κάιρο 4μερής διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Αιγύπτου.
Ο Νίκος Δένδιας έχει ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτή την προσπάθεια και φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην το τοπίο, σε επίπεδο συσχετισμού συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τα συμφέροντα που έχει η Γαλλία στην περιοχή, λόγω των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Total στην Κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται σαφές πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Παρισιού.
Επίσκεψη – σταθμός
Το διπλωματικό σπριντ θα έχει ως επόμενο σταθμό τον Λευκό Οίκο, όπου την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για επίσκεψη σταθμό, με τον σκεπτικό ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια «καθαρή» δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό Πρόεδρο, η οποία θα στέλνει πολλαπλά στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Πρόεδρος Τραμπ τηρεί εδώ και καιρό αμφίθυμη στάση έναντι της Άγκυρας, αλλά η Αθήνα δείχνει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και με σαφή ατζέντα.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και στο τραπέζι είναι βέβαιο ότι θα πέσουν και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας για επενδύσεις.
Σύνοδος Κορυφής
Στις 20 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας θα έχει τη δυνατότητα να θέσει στους ομολόγους του το θέμα των τουρκικών προσκλήσεων κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Το διπλωματικό σπριντ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου όπου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν έως τότε, ο πρωθυπουργός θα λάβει και τις αποφάσεις του για τη στάση που θα τηρήσει έναντι της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος θεωρείται κομβικής σημασίας με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία πιέζει αφόρητα με όπλο το μεταναστευτικό.
Μακρόν
Από τη στιγμή που η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να μπει για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, γίνεται αντιληπτό και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της.
Υπ’ αυτή την έννοια, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 του μήνα και η συνάντησή του με τον Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν αποκτά πολύ μεγάλη βαρύτητα.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν διαπιστώσει ότι μεταξύ των εχθρών του είναι και η ισχυρή Γαλλία θα υποχρεωθεί να κάνει πίσω.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις2 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Δήμοι Αττικής1 day ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Ειδήσεις1 day ago
“ΚΗΦΙ-SOS”: Εντοπίστηκε τρίτη υπόγεια λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Κεντρικό Θέμα1 day ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο