Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

«Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τα πρόβλημα δεν

λύνονται με

επικοινωνιακά τρικ»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Η παράταξη του κ. Νίκου Μπάμπαλου ανταπαντάει στην…απάντηση της διοίκησης σχετικά με την πρώτη ανακοίνωση την οποία είχε εκδώσει για την κατάσταση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η εξής:

“Επανερχόμαστε, για τελευταία φορά, σχετικά με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου, σαν απάντηση στο Δελτίο τύπου της 14ης-4-2011 που βγάλαμε και αφορούσε τη σημερινή πραγματική κατάσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τους εργαζόμενους και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της  Δημοτικής Αρχής.
H Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα με εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί στην υπηρεσία καθαριότητας και είχαν μόνιμα αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες και επιχειρήσεις του Δήμου «δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα», γιατί «θα προκαλέσει δυσλειτουργία στις υπηρεσίες».
Ρωτάμε λοιπόν:  Αυτό δεν το γνώριζαν όταν εξήγγειλαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι γυρνάνε άμεσα και ανεξαιρέτως στις θέσεις τους; Προς τι οι βαρύγδουπες εξαγγελίες;
Μας εγκαλεί, σε έντονο ύφος, η Δημοτική Αρχή ότι ανακριβώς αναφέρουμε πως «μόνο τέσσερις εργάτες κήπων έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία καθαριότητας», ενημερώνοντάς (;) παράλληλα ότι «ένας σημαντικός αριθμός έχει ήδη επιστρέψει στην υπηρεσία καθαριότητας», χωρίς και πάλι να μας λέει ποιος είναι αυτός ο αριθμός, ούτως ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ποιος λέει ανακρίβειες…  Και συνεχίζει η Δημοτική Αρχή αναφέροντας ότι «Χαιρόμαστε που ο κ. Ν. Μπάμπαλος συμφωνεί ΣΗΜΕΡΑ σ΄ αυτό». Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή πότε ο κ. Μπάμπαλος διαφωνούσε σε αυτό και απορούμε για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, γιατί τις απόψεις μας για αυτά τα θέματα τις έχουμε επανειλημμένως καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι γνωστές στους συμπολίτες μας, αλλά και στους εργαζόμενους.  Μάλιστα, τελευταία φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, κλιμάκιο της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη επισκέφθηκε τους εργαζόμενους και τους ενημέρωσε για τις θέσεις της παράταξής μας και για αυτό το θέμα.
Είναι αλήθεια πράγματι ότι, αναφορικά με την  Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ο κ. Μπάμπαλος γνωρίζει την κατάστασή της, αλλά πολύ καλύτερα και μάλιστα εκ των έσω την γνωρίζει ο νυν Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, ως εξέχοντα στελέχη της αμέσως προηγουμένης διοίκησης, από την οποία και παρέλαβαν. Όφειλαν λοιπόν να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν επεξεργαστεί λύσεις.
Είναι επίσης αλήθεια ότι τη γενική οικονομική εικόνα του Δήμου, αλλά και την ειδική, ο νυν Δήμαρχος τη γνωρίζει καλά. Άλλωστε ο επί τριετία Aντιδήμαρχος οικονομικών της προηγούμενης διοίκησης και βασικός  υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής του Δήμου, είναι σήμερα βασικός συνεργάτης του Δημάρχου και … δεξί του χέρι.
Περαιτέρω, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για τη Δημοτική Αρχή η μη τυπική έγκριση του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – και όχι από την Περιφέρεια όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου η δημοτική αρχή (ισχύει πλέον ο Καλλικράτης). Ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τρόποι να λειτουργήσει ο Δήμος και προ της τυπικής έγκρισης του προϋπολογισμού, διοικητικά  υπάρχουν, βούληση απαιτείται. – Ήδη βέβαια ο  προϋπολογισμός εγκρίθηκε και τυπικά την περασμένη εβδομάδα και περιμένουμε την υλοποίησή του. – Πέραν αυτού, όμως, τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στους κάδους και τα κομμένα κλαδιά περισσεύουν στις γωνίες των δρόμων.  Αυτήν την εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι πολίτες δεν μπορεί να την αναιρέσει κανένα Δελτίο Τύπου.
Σχετικά, τώρα, με το πλύσιμο των χώρων των λαϊκών αγορών, η Δημοτική Αρχή αρκείται στο να μας μεταφέρει – ως τρίτος – την άποψη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.  Δηλαδή η Δημοτική Αρχή, ως πολιτικός Προϊστάμενος, δεν έχει ιδία άποψη για τον αν καθαρίζονται ή όχι οι χώροι των λαϊκών αγορών και μας μεταφέρει απλά την υπηρεσιακή άποψη, την οποία δεν ξεκαθαρίζει καν αν την υιοθετεί ή όχι ; Θα θέλαμε ωστόσο να της επισημάνουμε  απλά ότι είναι καλό για εκείνη κυρίως όμως για τους πολίτες να αποφύγει να επικαλεστεί στο μέλλον τη λαϊκή ρήση «Μια βροχή μας σώζει». 
Περαιτέρω, η από 14-4-2011 ανακοίνωσή μας ουδέν «προεκλογικού τύπου υπονοούμενο» περιείχε, ούτε «στείρα αντιπαραθετική» ήταν (αν μάλιστα η Δημοτική Αρχή τηρούσε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και αναρτούσε την ανακοίνωση μας στη ιστοσελίδα του Δήμου, παράλληλα με την δική της, αυτό που λέμε παραπάνω θα ήταν πολύ εύκολα αντιληπτό). Προφανώς η Διοίκηση αντιλαμβάνεται ως τέτοια την, στα πλαίσια της θεσμικής μας αρμοδιότητας, άσκηση ελέγχου στις ενέργειες της ή καλύτερα στις μη ενέργειες της.  Διακατέχεται μάλλον από την πεποίθηση ότι η εντολή που έλαβε στις εκλογές ήταν «λευκή επιταγή» και ότι δεν οφείλει να λογοδοτεί σε κανέναν, ούτε να την ελέγχει κανείς.  Σε αυτά τα πλαίσια έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακού χαρακτήρα αγώνα να μας πείσει ότι είναι προϊόν παρθενογένεσης, ότι είναι «νέα» διοίκηση, διεκδικώντας μια χρονικά απροσδιόριστη περίοδο χάριτος, αποσιωπώντας τεχνηέντως τη συμμετοχή των περισσοτέρων μελών της στην αμέσως προηγούμενη διοίκηση, αυτήν από την οποία παρέλαβε την «βαριά κληρονομιά».  Σαφές δείγμα των προθέσεων της αυτών αποτελεί και το γεγονός ότι αμέσως μετά τις εκλογές αφαίρεσαν – ¨κατέβασαν¨ από την ιστοσελίδα της παράταξής τους το προεκλογικό τους πρόγραμμα (ευελπιστούμε μετά την ανακοίνωσή μας αυτή να το ¨ξανανεβάσουν¨ και τους καλούμε επίσης να το αναρτήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου).  Δεν επιθυμούν να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.  Δεν θέλουν να θυμάται ο πολίτης τι έλεγαν προεκλογικά και τι πράττουν ή τι δεν πράττουν μετεκλογικά.  Προσπαθούν να αποφύγουν να κριθούν και να συγκριθούν.  Τα ως τώρα δείγματα γραφής τους δείχνουν ότι επιχειρούν να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών των δημοτών από αυτούς και να «ροκανίσουν» τη θητεία τους με επικοινωνιακά τρικ και με επιχειρήματα της μορφής «παραλάβαμε χάος», φταίει «η καταρρακτώδης βροχή», «ο στρατηγός άνεμος» κλπ.  Όμως τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και δεν λύνονται με επικοινωνία. 
Κύριοι της Δημοτικής Αρχής δεν είστε δημοσιογράφοι ή τρίτοι ανεξάρτητοι σχολιαστές των κακώς κειμένων. Είστε Διοίκηση και αντί να ψάχνετε κάθε φορά δικαιολογίες για να εξηγήσετε την μη επίλυση των προβλημάτων οφείλετε να δουλέψετε για την επίλυση αυτών.
Τέλος, εφόσον αποφασίσατε να εγκαινιάσετε την πρακτική της απάντησης σε ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, σας καλούμε, αφενός να αναρτήσετε την παρούσα όπως και την από 14-4-2011 ανακοίνωσή μας – στην οποία άλλωστε απαντάτε – σε αυτήν, καθώς αυτό επιβάλλεται από λόγους στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας, αφετέρου να διαθέσετε ειδικό χώρο στην δημοτική ιστοσελίδα – η κατασκευή και η λειτουργία της οποίας γίνεται με χρήματα όλων των δημοτών – για την ανάρτηση ανακοινώσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης”.

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ