Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς Δήμου Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Όχι στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού

και κοινωνικού ρόλου των Σταθμών

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί γονείς.
Έχουμε φτάσει, ως κοινωνία, σε ένα σημείο που στην κυριολεξία, έχουμε πλέον χάσει το «μπούσουλα». Διαρκής λιτότητα και συνεχής ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων,  ξεπούλημα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου και αγαθών. Έκρηξη της ανεργίας και των απολύσεων, της φτώχειας.

Ένα χρόνο τώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει το μνημόνιο με την επιτήρηση της τρόικας μας έχει «αλλάξει τα φώτα». Καταργούν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, επιδιώκουν να διαλύσουν ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και του Δήμου. Προσπαθούν να στρέψουν την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλον για να πετύχουν το στόχο τους και μας «δουλεύουν» όταν μας λένε ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Θύτες και θύματα μας βάζουν όλους σε ένα τσουβάλι γιατί έτσι τους βολεύει.
Είναι αλήθεια πολύ βολικό να λέει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ότι αυξάνοντας τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μπορούν να λειτουργούν οι σταθμοί όλη μέρα (από τις 7 το πρωί, ως τις 8 το βράδυ), μιας και η αύξηση του ωραρίου, «μεταφράζεται» σε απλήρωτες ώρες εργασίας που αντιστοιχούν, όπως ισχυρίζονται, στην πρόσληψη δεκάδων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Αλήθεια είναι όλα τόσα απλά και βολικά, όπως μας σερβίρονται από τα μέσα ενημέρωσης και την κυβερνητική προπαγάνδα; Αυξάνοντας τις ώρες εργασίας είναι σαν να δίνουν δουλειά σε δεκάδες άνεργους; Φυσικά και όχι.
Αυτές τις επιπλέον ώρες εργασίας θα τις καλύψουν οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στους σταθμούς.
Οι ίδιοι άνθρωποι που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά (μετά τις συνεχείς περικοπές στις αμοιβές τους), που είδαν να μην αντικαθίστανται οι συνάδελφοί τους που αποχώρησαν για να συνταξιοδοτηθούν – ήδη στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας, είμαστε λιγότεροι, καθώς δεν θα γίνει καμία πρόσληψη μονίμου προσωπικού, ενώ οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες. Και η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ζητάνε επιπλέον εργασία ενώ μειώνουν συνεχώς τα εισοδήματα μας.
Και το χειρότερο ακολουθεί:
Όλα αυτά τα μέτρα είναι αντίθετα με τις σύγχρονες επιταγές των Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης.
Η αύξηση του ωραρίου ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην κατάργηση του Δημόσιου και Παι¬δαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών και την μετατροπή τους σε «PARKING» και μελλοντικά σε «ΑΠΟΘΗΚΕΣ» παιδιών για να μειώσουν και να καταργήσουν τις χρηματοδοτήσεις που έχει ως υποχρέωση το κράτος.
Οι διακοπές αλλά και το ωράριο λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών έχουν καθο¬ριστεί με βάση τις ανάγκες των παιδιών και τον παιδαγωγικό προσανατολισμό.
Παιδιά, που στη σημερινή εποχή απαιτούν από όλους τους ενήλικες, πόσο μάλλον από τους παιδαγωγούς τους, δημιουργικές ώρες προσφοράς και όχι φύλαξη και απασχόληση ρουτίνας.
Οφείλουμε για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε ότι η δεκάμηνη και πλέον λει-τουργία των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών (όπως άλλωστε και η σχεδόν εννιάμηνη λειτουργία των σχολείων), δεν αποτελεί προσφορά της κοινωνίας και των κυβερνήσεων προς τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά απορρέει από τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, όπου μπαίνουν τα θεμέλια για τη μετέπειτα ζωή των παιδιών μας, καθορίζεται το μέλλον τους και κατ’ επέκταση το μέλλον της κοινωνίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να πειραματίζεται με τα παιδιά μας.
Ήδη σε κάποιους δήμους, τα τροφεία έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη (150 €, 200 ευρώ ακόμη και 250 ευρώ).
Μια σύγχρονη κοινωνία δεν μετατρέπει τους Παιδικούς Σταθμούς σε παιδοφυλακτήρια – ιδρύματα με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους. Δεν αυξάνει τις ώρες εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού γιατί αυτό στρέφεται  σε βάρος των παιδιών και των νηπίων, για να διευκολύνει δήθεν την εργαζόμενη οικογένεια. Αντίθετα παίρνει μέτρα και εφαρμόζει πολιτικές που βοηθούν τα νέα ζευγάρια, φτιάχνει παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά της πόλης για να μην αποκλείεται κανένα παιδί, προσλαμβάνει εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας ώστε να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών, εξοπλίζει τους σταθμούς με σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα, δημιουργεί κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών για τις απογευματινές ώρες, καταργεί τα τροφεία, μειώνει το ωράριο εργασίας της εργαζόμενης μητέρας έτσι ώστε να βρίσκεται περισσότερες ώρες με το παιδί της σε αυτή την τρυφερή ηλικία.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μας εμπαίζουν, μας στερούν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή και πρέπει να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε, διεκδικώντας όλα όσα μας στερούν και μας ανήκουν.
Οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, γονείς και εργαζόμενοι, να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας, να απαιτήσουμε τη δωρεάν σύγχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και βρέφη που ζουν στην Ελλάδα.

Αγαπητοί γονείς – αγαπητοί συνάδελφοι
• Έφτασε ο καιρός, τόσο οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς, όσο και οι ίδιοι οι γονείς, να αφήσουμε πλέον στην άκρη τα όποια μικροσυντεχνιακά συμφέροντα ή τις «βολικές λύσεις» που μας τάζουν.
•Να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν και να ισοπεδώσουν τα πάντα.
•Να μην επιτρέψουμε να εδραιώσουν ένα κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα διαλύοντας την κοινωνία.
•Απαιτούμε να φτιαχτούν και άλλοι σταθμοί, έτσι ώστε κανένα βρέφος και νήπιο να μην μένει έξω από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
•Να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ .και να καταργηθούν τα τροφεία.
•Να καλυφτούν τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 
•Να υπάρξει κοινωνικός, λαϊκός, έλεγχος για την οικονομική διαχείριση των Δήμων.

Σε αυτά τα πλαίσια εμείς οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς δεν έχουμε άλλον δρόμο πέρα από αυτόν του αγώνα και των κινητοποιήσεων που με απόφαση της ομοσπονδίας μας ξεκινάμε από την Παρασκευή 6 Μαΐου με στάση εργασίας  και κλιμάκωση με Απεργία  Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη  και συνέχιση αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις αντεργατικές αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις που προωθεί.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ