Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Πρόταση για το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόταση εισαγωγής τροπολογίας για τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας υπέβαλε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελής Βλασσόπουλος.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από τους λίγους δήμους σε ολόκληρη τη χώρα που διαθέτει δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τον “Επικοινωνία 94 FM”.
Η επιστολή του Δημάρχου προς τους Βουλευτές της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής:
“Εν όψει της συζήτησης από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του σχεδίου Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και δεδομένου ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά από τροπολογίες οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και γενικότερα θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε πως πρέπει να θέσουμε υπ’ όψη σας το ζήτημα της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας.
Σύμφωνα με το ισχύον Νομικό Πλαίσιο, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ραδιοφωνίας οφείλουν να μετασχηματιστούν σε Α.Ε. με απώτερο σκοπό να καταστούν οικονομικά βιώσιμες από ίδια έσοδα, χωρίς να λαμβάνουν πλέον οικονομική επιχορήγηση από τον Δήμο.
Βασικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου αντιστοιχεί στην μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού. Η μόνη πρόβλεψη που υφίσταται σήμερα, πέραν της απολύσεως που θα δημιουργούσε τεράστια κοινωνικά προβλήματα αφού αφορά σε εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, είναι η μεταφορά του προσωπικού αυτού στον οικείο Δήμο.
Όπως καταλαβαίνετε η μαζική μεταφορά του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας στον οικείο Δήμο, δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση αναντίστοιχη με το όφελος που θα μπορούσε να αποκομισθεί, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη τις ειδικότητες του προσωπικού που υπηρετεί στις εν λόγω Επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα δε σε βεβαρημένους οικονομικά Δήμους, οι οποίοι ήδη απασχολούν υπεράριθμο προσωπικού, η εν λόγω μεταφορά θα επιδείνωνε τα προβλήματα τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λειτουργίας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για αντίστοιχες περιπτώσεις  (λύση αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων) αλλά και την δηλωμένη πρόθεση του ΥΠΕΣΑΗΔ να διευκολύνει τις μετατάξεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με σκοπό να υπάρξει μια εξισορρόπηση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού και των πραγματικών αναγκών του κάθε φορέα, θα παρακαλούσαμε όπως συζητήσετε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ακόλουθη πρόταση:
«Το Προσωπικό των αμιγών Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας το οποίο έχει πραγματική τριετή υπηρεσία σε αυτές να μπορεί να μεταφερθεί εντός εξαμήνου, κατόπιν αιτήσεώς του, με την ίδια σχέση εργασίας, σε οποιονδήποτε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της Χώρας, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά την υποβολή της οικείας αιτήσεως, με εξαίρεση όσα από αυτά έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.»
Η εν λόγω πρόταση δεν προκαλεί δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει την δυνατότητα να επιμεριστεί το προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας σε φορείς που πραγματικά έχουν ανάγκη από προσωπικό αυτών των ειδικοτήτων.
Η  προτεινόμενη τροποποίηση δύναται να περιληφθεί στο άρθρο 46 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και θα μπορούσε να λάβει την ακόλουθη μορφή:
«Οι ρυθμίσεις της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 3613/2007 , όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 17 του N. 3812/2009 (ΦΕΚ 234/28.12.2009 τεύχος Α’) , εφαρμόζονται, αναλόγως, και για το προσωπικό αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας τηλεόρασης, οι οποίες λύονται ή μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 10α του άρθρου 25 του Ν. 3613/2007 .»
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και ευελπιστούμε στη συμβολή σας για να δοθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Παντελής Βλασσόπουλος
Δήμαρχος Ηρακλείου”

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ