Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ο Δήμος Χαλανδρίου στη Μόρια με την «Αλληλεγγύη για Όλους» [Εικόνες]

Published

on

Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία των δομών Αλληλεγγύης της Αττικής και της «Αλληλεγγύης για Όλους» συνέλεξε και παρέδωσε είδη προσωπικής υγιεινής για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και παρέδωσαν είδη προσωπικής υγιεινής – οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, σαμπουάν, μωρομάντηλα, πετσέτες κ.α.- στο Κέντρο Νεότητας και στα ΚΕΠ του Δήμου.
Το είδη που συνελέγησαν στο Χαλάνδρι και σε πέντε ακόμα σημεία σε όλη την Αθήνα μεταφέρθηκαν στη Μόρια στις 27 Ιανουαρίου. Το φορτηγάκι της Αλληλεγγύης συνόδευσε στη Μόρια εκ μέρους του Δήμου Χαλανδρίου η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, η οποία μεταφέρει μια ζοφερή εικόνα από την σημερινή κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας


«Περίπου 20.000 άνθρωποι, δηλαδή μια ολόκληρη πόλη της Ελλάδας, στοιβάζονται στη Μόρια. Στο κεντρικό camp είναι κυρίως ασυνόδευτα και μωρομάνες, στριμωγμένοι στα κοντέινερ. Έξω και γύρω από το συρματόπλεγμα βρίσκεται ένας χώρος που οι αλληλέγγυοι τον αποκαλούν “ελαιώνα” γιατί έχει ελιές, αλλά οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες τον ονομάζουν “ζούγκλα”. Μία πάνω στην άλλη οι σκηνές, εκατομμύρια σκουπίδια, λάσπη και βρώμα», περιγράφει η Έλενα Χριστούλη.

Τα παιδιά πίνουν νερό δίπλα στα σκουπίδια
«Η “λεωφόρος των σκουπιδιών” ο δρόμος που κάποτε ήταν ανοιχτός για να περάσει ένα αυτοκίνητο, τώρα αν συμβεί κάτι δεν μπορεί να περάσει από εκεί ούτε ασθενοφόρο, ούτε πυροσβεστική. Τα παιδιά πίνουν νερό δίπλα στα σκουπίδια και παίζουν στις χαραμάδες ανάμεσα στις σκηνές», συμπληρώνει.
Μεταφέροντας τη συζήτησή της με τον υποδιοικητή του καταυλισμού, αναφέρει ότι στο Κ.Υ.Τ. εργάζονται πλέον 22 μόνιμοι υπάλληλοι και 15 άνθρωποι που έχουν ξεμείνει από την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ. Δηλαδή από 257 εργαζόμενους τώρα έχουν απομείνει 37, για 19.400 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. «Αυτοί οι 37 άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Κι εμείς δεν μπορούσαμε ούτε να μοιράσουμε τη βοήθεια που είχαμε συγκεντρώσει. Ήταν αδύνατο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Χριστούλη.
Σημειώνεται ότι από την 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2020 έχουν φύγει από την Μόρια μόλις 802 άτομα ενώ έχουν φτάσει 1.577.


Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχει βρεθεί σε πολλούς καταυλισμούς ανά την Ελλάδα (Κουτσόχερο, Ειδομένη, Ελαιώνας, Λαύριο, Μόρια) μεταφέροντας είδη για την κάλυψη πρώτων αναγκών αλλά και το μήνυμα Αλληλεγγύης των πολιτών του Χαλανδρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ