Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μεταναστευτικό και άλλα 5 μέτωπα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται το επόμενο διάστημα για τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το θετικό κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί προκειμένου να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται και οι οποίες θα σφραγίσουν και το μέλλον της κυβέρνησής του.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ευνοϊκές, αλλά επτά μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της 7ης Ιουλίου, τίποτα δεν είναι ίδιο και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι έως τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τα πατήματα του, κάνουν τον πρωθυπουργό κυρίαρχο, αλλά άπαντες συμφωνούν, ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η διαχείριση που θα γίνει σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα θα καθορίσουν εάν θα εξαντληθεί η 4ετία ή εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι οι θετικές ειδήσεις έχουν ημερομηνία λήξης και ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει κρίσιμες και σε μεγάλο βαθμό επώδυνες αποφάσεις.
Δεσμεύσεις όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι ικανές για να υποστηρίξει κανείς ότι οι Έλληνες ευημερούν.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το προσεχές διάστημα είναι καθοριστικό και για το λόγο αυτό οι επόμενες κινήσεις είναι μεθοδικά προετοιμασμένες για να μη βρεθεί η κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Μεταναστευτικό
Ας δούμε τα πέντε ανοικτά μέτωπα που θα σφραγίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στη χώρα μας, με πρώτο το μεταναστευτικό. Οι αυξημένες ροές ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, καθιστούν σαφές ότι ο Τ. Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης. Η κατάσταση στα νησιά έχει επιδεινωθεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να επανασυστήσει το υπουργείο Μετανάστευσης, επιβεβαιώνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Η τελευταία απόφαση για επίταξη χώρων στα νησιά όπου θα γίνουν «ελεγχόμενες κλειστές δομές», που θα λειτουργούν ως Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δυνητικά και ως Κέντρα Κράτησης, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα προχωρήσουν οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Ζητούμενο σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι τι θα γίνει και με τις νέες μεταναστευτικές ροές που είναι πιθανό να ξαναρχίσουν όταν οι καιρικές συνθήκες γίνουν καλύτερες.

Τα άλλα μέτωπα που βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση είναι:

  • Ελληνοτουρκικά: Η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή που υπέρκειται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν ήταν τυχαία. Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να κάνει πράξη τις αναθεωρητικές της απόψεις για τις οριοθετήσεις των υφαλοκρηπίδων και των ΟΑΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ερώτημα είναι εάν η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με στόχο την απομόνωση του Ταγίπ Ερντογάν θα αποδώσει καρπούς. Η συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία είναι θετική, αλλά ίσως να μην αρκεί εάν ο Πρόεδρος της Τουρκίας θελήσει να φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα. Το ερώτημα που θέτουν επίσης πολλοί είναι εάν η κοινή γνώμη είναι προετοιμασμένη για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και τι θα συμβεί εάν δεν δικαιωθούν οι ελληνικές θέσεις.
  • Οικονομία: Τα πρώτα δείγματα γραφής μπορεί να ήταν θετικά, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη εκείνο το μοντέλο που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο. Τόσο η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας όσο και η έξοδος στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο είναι θετικές αλλά δεν αρκούν. Ο πολίτης δεν έχει νιώσει στην τσέπη του τις καλύτερες ημέρες, ενώ κοινό μυστικό είναι ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι part time και κυρίως χαμηλά αμειβόμενες. Οι υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη και το ερώτημα είναι εάν η χώρα θα μπορέσει να αντέξει σε περίπτωση τυχόν επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Νόμος και τάξη: Δεν χωρά αμφιβολία ότι ήταν λαϊκή απαίτηση να μπει τέλος στο «κράτος των Εξαρχείων». Όμως η υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικών όπως έγινε σε βάρος φοιτητών στην πρώην ΑΣΟΕΕ, στον σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ στο Κουκάκι και σε ένα 11χρονο παιδί στο Μενίδι μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
  • Ποδόσφαιρο: Οι απειλές του κ. Μητσοτάκη για Grexit είναι λογικές και αναμενόμενες, αλλά είναι σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η σύγκρουση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ιδιότυπο διαχωρισμό Βορρά και Νότου με ότι αυτό σημαίνει για την συνοχή της πατρίδας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία λόγω των ελληνοτουρκικών.

Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος για πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν την ηρεμία στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά είναι σαφές ότι το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Ενοίκια- δανειολήπτες
Η ηγεμονία του Airbnb, άλλαξε τα δεδομένα στην κτηματαγορά, καθώς σπίτια που ήταν είτε ξενοίκιαστα και είτε στα αζήτητα απέκτησαν ξαφνικά μεγάλη αξία.
Στους περισσότερους δήμους του Λεκανοπεδίου η αύξηση που υπάρχει στα ενοίκια είναι τεράστια και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Οι ιδιοκτήτες ναι μεν μπορεί να κερδίζουν, αλλά η αύξηση των τιμών οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαβίωσης μιας μεσαίας και μικρομεσαίας οικογένειας, αφού τα ενοίκια είναι απλησίαστα. Εάν προσθέσει κανείς ότι από την 1η Μαΐου, οι δανειολήπτες μένουν στην ουσία χωρίς πλαίσιο προστασίας, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο εκρηκτικό μέτωπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ