Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Κοινό μέτωπο εναντίον της εμπορευματοποίησης του Παλαί

Δημοσιεύθηκε

στις

Tη βούλησή τους να παλέψουν για να μην μετατραπεί το Παλαί Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι δήμων και φορέων της περιοχής σε κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Φιλοθέης-Ψυχικού και του Ε’ Διαμερισματικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου στο Δημαρχείο Γαλατσίου.
Πριν γίνει αυτή η κοινή αυτή συνεδρίαση είχαν γίνει συναντήσεις εκπροσώπων και φορέων της περιοχής ενώ σχετικές αποφάσεις υπέρ του δημόσιου και αθλητικού χαρακτήρα του Παλαί και συμμετοχής σε κινητοποιήσεις πήραν και τα Δημοτικά Συμβούλια. Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκε στην αλυσίδα των αντιδράσεων και το Ε Διαμερισματικό Συμβούλιο με απόφασή του.  
Το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική  συνάντηση των τριων Δημάρχων  και εκπροσώπου του Διαμερισματικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Γαλατσίου όπου συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα καλούνταν να αποφασίσουν οι Σύμβουλοι. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να προταθεί κείμενο ψηφίσματος, διενέργεια κοινής συνέντευξης τύπου των Δημάρχων και συγκρότηση διαδημοτικής επιτροπής  που θα αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών Δήμων και φορέων.  
Το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου “Θάνος Κωτσόπουλος” πρώτος πήρε το λόγο  ο Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Κυριάκος Τσίρος, που ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για μια “ιστορική στιγμή”. Ο Δήμαρχος Γαλατσίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης αλλά και στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής από το 2007 όταν και ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου. “Όταν αναλάβαμε η υπόθεση ήταν χαμένη. Κάναμε ενέργειες σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο και σταματήσαμε την επένδυση” δήλωσες. Αφού αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις με την επανεκκίνηση της υπόθεσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του fast track, ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία της κινητοποίησης όλων των πολιτών και υποστήριξε πως αν γίνουν οι σωστές ενέργειες το σχέδιο θα ματαιωθεί. Αυτή τη στιγμή, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, γίνεται νομικός έλεγχος από το κράτος (μέσω εταιρείας) για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κωλύματα στην είσοδο της επένδυσης στο fast-track με τον κ. Τσίρο να τονίζει πως πρέπει να υπάρχει και από την πλευρά των Δήμων νομική τεκμηρίωση των θέσεων τους. Ωστόσο, ο Δήμαρχος είπε πως κυρίως απαιτείται πολιτικός αγώνας από τους Δημάρχους για να  παραμείνει το Παλαί χώρος αθλητισμού και πολιτισμού και έκλεισε επισημαίνοντας πως πρέπει ακόμα να γίνουν μελέτες ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να προτείνουν τρόπους χρήσης του χώρου.

Ηρακλής Γκότσης: “Σταθερή διαχρονικά η θέση του Δήμου Νέας Ιωνίας”
Μετά το Δήμαρχο Γαλατσίου ο λόγος δόθηκε στον ομόλογο του από το Δήμο Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση. Ο Δήμαρχος θύμισε πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας είχε αντιδράσει από την αρχή στην πρόταση δημιουργίας του Παλαί στα Τουρκοβούνια γιατί θεωρούσε πως ο χαρακτήρας του δεν ταίριαζε με το δασικό χαρακτήρα του χώρου αλλά και επειδή “υποψιαζόμασταν την εξέλιξη που θα είχε το θέμα”, όπως είπε. Εξαιτίας μάλιστα τότε της αντίδρασης του Δήμου η πολιτεία είχε υποχρεωθεί να αλλάξει τη χωροθέτηση του Παλαί και να το μεταφέρει εντός των διοικητικών ορίων του Γαλατσίου. “Ανησυχούμε και εμείς παρά πολύ…είναι δύσκολες οι συγκυρίες για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια απόφαση της Κυβέρνησης. Το γεγονός ότι υπάρχει κοινή αντιμετώπιση από τους δήμους και τους φορείς μας δίνει τα εφόδια για να αντιπαλέψουμε αυτήν την υπόθεση” είπε ο Δήμαρχος που τόνισε πως πρέπει οι κάτοικοι να κατανοήσουν τις  επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη λειτουργία ενός ακόμα εμπορικού κέντρου στην περιοχή στην λειτουργία των τοπικών αγορών αλλά και στο περιβάλλον.

Στήριξη από το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού
Από την πλευρά του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού μίλησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Αικατερίνη Αλεξοπούλου καθώς ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Ξυριδάκης (που ήταν παρών στην πρωινή σύσκεψη) δεν έδωσε το παρών λόγω κάποιου έκτακτου γεγονότος. “Η περιοχή των Τουρκοβουνίων είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες που έχουν απομείνει στην Αττικής και πρέπει να παλέψουμε για να τον σώσουμε” είπε η κα Αλεξοπούλου που διάβασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ενοποιημένου Δήμου με την οποία στηρίζεται ο αγώνας του Δήμου και των φορέων του Γαλατσίου.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως πέρα από την κα Αλεξοπούλου στην αίθουσα παρίστατο μόνο ένας ακόμα εκπρόσωπος από το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης-Ψυχικού, η επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Συμπολιτεία” και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου για τα Τουρκοβούνια, κα Ζωή Ράπτη. Η ίδια στην τοποθέτησή της υποστήριξε πως υπάρχουν τα νομικά ερείσματα για να υπερασπιστούν οι δήμοι και οι φορείς το χώρο.

Στο πλευρό των δήμων η Περιφέρεια
Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βασίλης Κόκκαλης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μπάμπης Καραθάνος και Κώστας Διάκος.
Ο κ. Κόκκαλης, αφού μετέφερε τους χαιρετιμσούς του Περιφερειάρχη, είπε πως η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Δήμου Γαλατσίου με το Περιφερειακό Συμβούλιο να επικαιροποιεί παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο με την έγκριση ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα για το Παλαί. “Η Αττική έχει ανάγκη από αυτούς τους χώρους” τόνισε  ο κ. Κόκκαλης.
Ο κ. Καραθάνος τόνισε πως η παράταξη την οποία εκπροσωπεί (με επικεφαλής τον Άδωνη Γεωργιάδη) είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλία, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν σοβαρές παρανομίες. “Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες για να καταλάβουν όλοι ότι ένας χώρος πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού δεν μπορεί να μετατραπεί σε Mall σε μια επιβαρυμένη περιοχή όπου ήδη λειτουργούν άλλα δύο Mall” ήταν η άποψη του.
Να μπουν μέσα στο Παλαί οι φορείς και να κάνουν διάφορες εκδηλώσεις ζήτησε ο κ. Διάκος ούτως ώστε να αποδειχτεί η χρησιμότητα του κοινωνικού χαρακτήρα του χώρου. Επίσης ενημέρωσε πως το θέμα έχει τεθεί από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Τρεμόπουλο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αργύρης Ντινόπουλος:  “Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντισταθούν σε ξεπουλήματα”
Ο μοναδικός Βουλευτής της Β’Αθήνας  που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ήταν ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος (Ν.Δ.) που είπε πως ο αγώνας πρέπει να δοθεί σε πολιτικό επίπεδο με την ενημέρωση των Βουλευτών όλων των κομμάτων. Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα μια νομικής ασπίδας όπως και μιας κατάλληλης επικοινωνιακής στρατηγικής για την ενημέρωση του κόσμου. “Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντισταθούν σε ξεπουλήματα με μια συντονισμένη πολιτική, νομική και επικοινωνιακή αντεπίθεση” τόνισε παραθέτοντας ανάλογη περίπτωση αγώνα στο Δήμο Βριλησσίων την εποχή που ήταν Δήμαρχος στην πόλη. Σε σχόλιο πολίτη για τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2005, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, και με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εμπορική αξιοποίηση του ακινήτου ο κ. Ντινόπουλος είπε πως ήταν σε λάθος κατεύθυνση.

Στη μάχη και το Διαμερισματικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων
Έστω και με καθυστέρηση στην προσπάθεια πάλης κατά της μετατροπής του Παλαί μπήκε και το Ε’ Διαμερισματικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Στη συνεδρίαση έδωσε το παρών ο Διαμερισματικός Σύμβουλος με την παράταξη της αντιπολίτευσης “Ανοιχτή Πόλη” κ. Χαράλαμπος Κόκλας. “Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη. Οι νέοι έχουν ανάγκη από άθληση και πολιτισμού” είπε ο Σύμβουλος που αναρωτήθηκε πόσους τέτοιους χώρους έχει η περιοχή.

Κίνημα Φορέων: “Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν”
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναγνώστηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, κα Γεωργία Κιτσίνη, ένα κείμενο του κινήματος φορέων και πολιτών Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και της Αθήνας. Σε αυτό οι φορείς καταθέτουν μια σειρά προτάσεων προς το Διαδημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα ζητούν να εκφράζεται η αποφασιστικότητα των συνεργαζόμενων Δήμων να “φτάσουν στα άκρα τόσο σε κινηματικό όσο και σε νομικό επίπεδο μέχρι την οριστική αποτροπή της δημιουργίας εμπορικού κέντρου και της απόδοσης του Παλαί ως Δημόσιους Χώρου Αθλητισμού και Πολιτισμού ελεύθερου σε όλους τους κατοίκους”. Επιπρόσθετα ζητούν να δημιουργηθεί διαδημοτικό συντονιστικό όργναο διαχείρισης θεμάτων του Παλαί και να προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη τύπου των Δήμων με τη συμμετοχή ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Ένα άλλο αίτημά τους αφορά τη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που να περιλαμβάνει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και τοπικά σχήματα. Μάλιστα προτείνουν να γίνει αυτή η εκδήλωση στις 17 Ιουνίου την επόμενη δηλαδή της λήξης της σχολικής περιόδου.
Το μήνυμα των φορέων προς κυβέρνηση και κοινοπραξία είναι σαφές μέσα από την ανακοίνωσή τους: “να μην τολμήσουν να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια γιατί θα μας βρουν μπροστά τους. Εμείς όλοι που ζούμε εδώ και γνωρίζουμε πολύ καλά τις τραγικές συνέπειες για τον αέρα που αναπνέουμε, το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό και την τοπική αγορά δηλώνουμε ανυποχώρητοι. Μπορούμε και θα τους σταματήσουμε. Το οφείλουμε σε μας και τα παιδιά μας”

Οι θέσεις των παρατάξεων του Γαλατσίου και της Νέας Ιωνίας
Στη συνεδρίαση ο λόγος δόθηκε και στους εκπροσώπους των παρατάξεων του Γαλατσίου και της Νέας Ιωνίας η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων  τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος και των άλλων ενεργειών που προτάθηκαν αν και δεν έλειψαν οι κριτικές και οι διαφοροποιήσεις.
Πρώτα τοποθετήθηκε η γαλατσιώτικη αντιπολίτευση. Ο κ. Νίκος Μαγκανάρης (21ος Αιώνας) δήλωσε πως θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα συντήρησης του χώρου από τους δήμους μέσω μιας οικονομοτεχνικές μελέτης. Ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης (“Λαϊκή Συσπείρωση”) αναρωτήθηκε από που κινδυνεύει το Παλαί αφού όλοι παρουσιάζονται υπέρμαχοι της διατήρησής του ως χώρου αθλητισμού και εδώ θύμισε δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς για το Παλαί και κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα δεν παρέλειψε αν ασκήσει κριτική στους χειρισμούς του πρώην αλλά και του νυν Δημάρχου Γαλατσίου τους οποίους κατηγόρησε πως άλλα έλεγαν προς τα έξω και άλλα έκαναν. Η κα Ελένη Αυλωνίτου (“Πολίτες σε Δράση”) είπε πως αναμένει με ενδιαφέρον τη θέση που θα πάρει ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης όταν και στο Δήμο του υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων.  Ο κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος (“Άλλος Δρόμος”) αναφέρθηκε στις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Γαλατσίου για τη δημιουργία του Παλαί και τις δεσμεύσεις που ακούγονταν τότε πως το Κλειστό Γυμναστήριο θα αποδιδόταν στο λαό της περιοχής.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στις παρατάξεις της Νέας Ιωνίας που εξέφρασαν τη στήριξη τους στον αγώνα κατά της εμπορευματοποίησης του Παλαί. Ο κ. Νίκος Μπράτιμος, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρώην Δημάρχου, κ. Χαραλάμπους, μίλησε με την ιδιότητα του βιοτέχνη-εμπόρου: “Με  το Mall που έγινε στο Μαρούση η πτώση του τζίρου στη Νέα Ιωνία ήταν 30%… Δυστυχώς πάνε να μας κλείσουν”. H κα Σταυρούλα Μαλαγάρη από τη Λαϊκή Συσπείρωση είπε πως η παράταξή της δεν καλύπτεται από το πλαίσιο πάλης και τον προσανατολισμό που δίνεται και τόνισε πως χρειάζεται δράση και αγώνας από τα σωματεία και το λαό. Η κα Γεωργία Τσοπανίδου (“Ιωνία 21ος Αιώνας”) επεσήμανε την ανακολουθία λόγων και πράξεων της κυβέρνησης: “ακούμε για πράσινη ανάπτυξη και βλέπουμε πράξεις που οδηγούν σε περιβαλλοντική καταστροφή”. Τέλος ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης σημείωσε τη δραστηριοποίηση “επιχειρηματιών” χωρίς άδεια στο Άλσος Γαλατσίου (που ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου) αλλά και την επέκταση των Αλβανο-αθιγγάνων στην πλευρά της Νέας Ιωνίας.
Μετά και τις τοποθετήσεις και δύο πολιτών που ακολούθησαν αυτές τις παρατάξεων τα Δημοτικά Συμβούλια του  Γαλατσίου και της Νέας Ιωνίας (τα οποία και είχαν απαρτία) ενέκριναν το προτεινόμενο ψήφισμα, τη συγκρότηση διαδημοτικής επιτροπής και τη διενέργεια κοινής συνέντευξης τύπου στις 31 Μαΐου. Καταψήφισαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και στα δύο Συμβούλια.

Το Ψήφισμα
Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού και το Συμβούλιο της Ε Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων εκφράζοντας την κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών και μαζικών φορέων των πόλεων και κάθε δημότη, με το παρόν ψήφισμα ομόφωνα και ομόθυμα αντιτάσσονται στη μετατροπή της χρήσης του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου σε Εμπορικό Κέντρο και διατρανώνουν την αδιαπραγμάτευτη βούλησή τους όπως ο συγκεκριμένος χώρος παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν της αθλούμενης νεολαίας και όλων των κατοίκων των Δήμων μας. Και οι τρεις Δήμοι Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τον σκοπό αυτό.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ