Εργασία
Τηλεργασία παντού: «Φονιάς» ο covid 1 για την παραδοσιακή μορφή εργασίας
Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας διαμορφώνει ο φονικός κορονοϊός, καθώς η επέλαση του και στη χώρα μας, ανατρέπει όλα όσα ξέραμε για τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η εργασία από απόσταση, ή καλύτερα η τηλεργασία όπως ονομάζεται, είναι η νέα πραγματικότητα και έχει ως στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η τηλεργασία ορίζεται σύμφωνα με την Wikipedia, είναι μια «νέα μορφή εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε και οποιαδήποτε μέρα και ώρα».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καθημερινή μεταφορά τους σε ένα κεντρικό τόπο δουλειάς αντικαθίστανται από τη δυνατότητα εργασίας κάνοντας χρήση των σύγχρονων μορφών τηλεπικοινωνίας
Αυτοί που εργάζονται από απόσταση ονομάζονται «τηλεργαζόμενοι» και το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο σλόγκαν γι’ αυτούς είναι ότι «η εργασία είναι κάτι το οποίο κάνεις, κι όχι κάτι προς το οποίο ταξιδεύεις» .
Το γεγονός ότι έχει αρχίσει η προετοιμασία ώστε τα σχολεία να κάνουν ακόμη και μαθήματα εξ’ αποστάσεως, καθιστά σαφές ότι όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν για να ηττηθεί ο εφιάλτης του covid-19.
Η καμπάνια του «Μένουμε στο σπίτι» αναδεικνύει την ανάγκη για ατομική και συλλογική ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι η εργασία από απόσταση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας.
Η τηλεργασία, έρχεται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο και βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με καίρια ερωτήματα και αγωνίες για το μέλλον τους.
Το βέβαιο είναι ότι μετά τα έκτακτα μέτρα, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να καθορίσει τους όρους παροχής υπηρεσιών από τους υπαλλήλους του, χωρίς να είναι αναγκαία η συναίνεσή τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σε άλλον χώρο από αυτόν της επιχείρησης -το πιο πιθανό στο σπίτι του- και από εκεί θα εργάζεται όπως θα έκανε σα να ήταν στη δουλειά του.
Δικαιώματα
Το ερώτημα που θέτουν βέβαια οι περισσότεροι είναι τι σηματοδοτούν και τι επιπτώσεις έχουν αυτές οι ανατροπές στα εργασιακά τους δικαιώματα, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι «τηλεργαζόμενοι» απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, με τους παραδοσιακούς, που είναι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα εμπόδιο στην επικοινωνία που έχουν οι «τηλεργαζόμενοι» με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει ότι οι «τηλεργαζόμενοι»:
- υπόκεινται στους ίδιους όρους άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα αντιπροσωπευτικά όργανα των εργαζόμενων εκεί όπου προβλέπονται,
- προσμετρώνται για τον καθορισμό του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση κάθε φορά που αυτός λαμβάνεται υπόψη για οποιαδήποτε λόγο στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων πληροφορούνται και γνωμοδοτούν για την εισαγωγή της τηλεργασίας όπως προβλέπουν οι διατάξεις περί σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και συμβουλίων εργαζομένων.
Εξοπλισμός
Σε γενικές γραμμές, όλα τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον εργασιακό εξοπλισμό, την ευθύνη και τις δαπάνες προσδιορίζονται με σαφήνεια πριν από την έναρξη της τηλεργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την παροχή, εγκατάσταση και συντήρηση του αναγκαίου εξοπλισμού για κανονική τηλεργασία, εκτός και εάν ο «τηλεργαζόμενος» χρησιμοποιεί τον δικό του εξοπλισμό.
Με αυτό ως δεδομένο, όταν η τηλεργασία εκτελείται κανονικά, ο εργοδότης καλύπτει το κόστος που συνδέεται άμεσα μ’ αυτή την εργασία, και ιδίως το κόστος των επικοινωνιών.
Επίσης, ο εργοδότης:
- Παρέχει στον «τηλεργαζόμενο» κατάλληλη τεχνική υποστήριξη.
- Έχει την ευθύνη, για τις δαπάνες που συνδέονται με την απώλεια και τη ζημιά στον εξοπλισμό και στα δεδομένα που χρησιμοποιεί ο «τηλεργαζόμενος».
Υγεία και ασφάλεια
Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του «τηλεργαζόμενου», σύμφωνα τις ισχύουσες διατάξεις.
Ο εργοδότης πληροφορεί τον «τηλεργαζόμενο» για την πολιτική της επιχείρησης όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και ιδιαίτερα τις σχετικές με τις οθόνες οπτικής απεικόνισης.
Από την πλευρά του ο «τηλεργαζόμενος» εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις για την ασφάλεια στην εργασία.
Για να ελεγχθεί η σωστή εφαρμογή των διατάξεων περί υγιεινής και ασφάλειας, ο εργοδότης, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και/ ή οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση στο χώρο τηλεργασίας.
Επίσης:
- Εάν «τηλεργαζόμενος» εργάζεται στην οικία του, αυτή η πρόσβαση υπόκειται σε προειδοποίηση και στην εκ των προτέρων συμφωνία του εργαζόμενου.
- Ο «τηλεργαζόμενος» έχει δικαίωμα να ζητήσει να γίνει επιθεώρηση στον τόπο εργασίας.
Οργάνωση της εργασίας
Ο «τηλεργαζόμενος» καθορίζει την οργάνωση του χρόνου εργασίας του μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων και των κανονισμών των επιχειρήσεων.
Ο όγκος εργασίας και τα κριτήρια απόδοσης για τον «τηλεργαζόμενο» είναι αντίστοιχα προς εκείνα συγκρίσιμων εργαζομένων που εργάζονται μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους