Ελλάδα
Ο Πρόεδρος ΣΙΣ, Χαρ. Κυραϊλίδης στον Χ-Τύπο: Τι είπε για δίδακτρα, σχολική ύλη και επανέναρξη μαθημάτων
Ο Πρόεδρος ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων Χαρ. Κυραϊλίδης μίλησε στον Χ-Τύπο για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα δίδακτρα των σχολείων, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μεγάλη ψυχολογική πίεση που δέχονται τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα λόγω του βίαιου εγκλεισμού.
Σχετικά με τα δίδακτρα ο κ. Κυραϊλίδης ξεκαθάρισε ότι στο βασικό κορμό των διδάκτρων (πρωινό πρόγραμμα), εφόσον τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά κανονικά δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, λέγοντας μάλιστα ότι υπήρξε και σχετική ανακοίνωση όπου γινόταν αναφορά και στις λοιπές δραστηριότητες των μαθητών. «Στις 23 Μαρτίου βγάλαμε μία ανακοίνωση απευθυνόμενοι στους γονείς όπου ενημερώναμε ακριβώς τι θα συμβεί. Είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε όλοι μαζί την κατάσταση για να την ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Υπηρεσίες που δεν προσφέρονται (μεταφορικά, σίτιση, επιπλέον δραστηριότητες) θα διευθετηθούν με το σχολείο όταν αυτό ανοίξει. Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα αντιπαλότητας με τους γονείς όπως προσπαθούν να προβάλουν. Εάν δεν ανοίξουν τα σχολεία θα τα επιστρέψουμε, θα τα συμψηφίσουμε με την επόμενη χρονιά ή αν είναι να φύγουν θα τα επιστρέψουμε και πάλι. Τόσο ξεκάθαρα».
Παράλληλα ο κ. Κυραϊλίδης στάθηκε στη ψυχολογική πίεση που δέχονται τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, λέγοντας ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό το εκπαιδευτικό κομμάτι αυτή τη στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι το ψυχολογικό κομμάτι και οι ψυχολογικές επιπλοκές. Το τι θα αφήσει στην ψυχή των παιδιών. Ο βίαιος εγκλεισμός θα έχει επιπτώσεις στη ψυχολογία τους. Θα τις βγάλουν το επόμενο διάστημα για αυτό και εμείς στα ιδιωτικά σχολεία στα τηλεμαθήματα δεν στεκόμαστε μόνο στα μαθήματα αλλά έχουμε εντάξει και τους ψυχολόγους των σχολείων σε αυτή τη διαδικασία για να στηρίξουμε τους μαθητές μας. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα»
Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Χ-Τύπο ο κ. Κυραϊλίδης για δίδακτρα, σχολική ύλη και επανέναρξη μαθημάτων
Σχετικά με την ηλεκτρονική διδασκαλία και πώς αυτή εφαρμόζεται
“Από την πρώτη μέρα συνεχίζεται κανονικά η διδασκαλία στα σχολεία. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ήταν έτοιμες επειδή πολλά σχολεία είχαν βάλει στο πρόγραμμα την χρήση των tablets και των υπολογιστών. Πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού η ύλη υπήρχε διαδικτυακά. Χρειάστηκε ουσιαστικά μία μέρα για να συντονιστούμε και να βγάλουμε τα νέα προγράμματα και τα μαθήματα άρχισαν κανονικά από την επόμενη.
Η μάθηση είναι και η απασχόληση και η ρουτίνα που δημιουργείς στα παιδιά. Ότι γεμίζει την καθημερινότητά τους, δεν είναι μόνο τα μαθήματα. Τα μαθήματα γίνονται ζωντανά με την καθηγήτρια. Έχουν στηθεί online διαγωνίσματα και παίρνουμε απουσίες στα μαθήματα κανονικά.”
Για την κάλυψη της ύλης και αν θα υπάρξει μείωση της
“Η ύλη της 3ης Λυκείου σχεδόν στο σύνολο έχει καλυφθεί στα ιδιωτικά σχολεία. Είμαστε στη φάση επαναλήψεως. Ναι θεωρώ ότι θα υπάρξει μείωση γιατί στα δημόσια σχολεία ήταν πιο πίσω στη ύλη.”
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα δίδακτρα και τις επιπλέον δραστηριότητες των μαθητών
“Στις 23 Μαρτίου βγάλαμε μία ανακοίνωση χωρίς τυμπανοκρουσίες απευθυνόμενοι στους γονείς που τα παιδιά τους είναι χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία και μας εμπιστεύονται και τους εμπιστευόμαστε πριν ξεκινήσει αυτή η δημοσιότητα για τα δίδακτρα, είχαμε πει ακριβώς τι θα συμβεί. Είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε όλοι μαζί την κατάσταση για να την ξεπεράσουμε όλοι μαζί, δηλαδή υπηρεσίες που δεν προσφέρονται θα διευθετηθούν με το σχολείο όταν ανοίξει το σχολείο. Οι μισθοί τρέχουν κανονικά, οι καθηγητές κάνουν μαθήματα κανονικά, οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται κανονικά, η εφορία πληρώνεται κανονικά. Για να πληρωθούν όλα αυτά θα πρέπει και οι γονείς να πληρώνουν τα δίδακτρα. Αν ανοίξουν τα σχολεία αυτό θα λυθεί σε μία μέρα μέσα. Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα αντιπαλότητας με τους γονείς όπως προσπαθούν να προλάβουν.”
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία «είναι άσχημο να τα βάζουν με τους παιδικούς σταθμούς, με τα νηπιαγωγεία που είναι κλειστά και να επικεντρώνονται στα δίδακτρα, γιατί εάν πάρουμε το καλό σενάριο ότι τα σχολεία ανοίγουν, έστω ότι ανοίγουν το Σεπτέμβρη, οι γονείς, επειδή το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, θα προσφύγουν και πάλι στα ιδιωτικά. Θέλει ψυχραιμία»
Για τη μείωση των διδάκτρων και την οικονομική κρίση που ενδέχεται να επηρεάσει τα ιδιωτικά σχολεία
“Στο βασικό κορμό των διδάκτρων στο πρωινό πρόγραμμα, εφόσον τα μαθήματα γίνονται κανονικά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα συζήτησης. Η συζήτηση γίνεται για τα μεταφορικά, τη σίτιση και για υπηρεσίες που δεν παρέχονται. Εάν όμως ανοίξουν τα σχολεία τέλη Απριλίου μέχρι τέλη Ιουνίου θα ξαναχρειαστούν αυτά. Άρα εμείς ήρεμα είπαμε να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία, ούτως ή άλλως τα παιδιά θα είναι και του χρόνου εδώ. Εάν δεν ανοίξουν τα σχολεία θα τα επιστρέψουμε, θα τα συμψηφίσουμε με την επόμενη χρονιά ή αν είναι να φύγουν θα τα επιστρέψουμε. Τόσο ξεκάθαρα.
Την έχουμε ξαναπεράσει αυτή τη κρίση. Από το 2008 έχουμε σταθερά τα δίδακτρά μας. Δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Νομίζω ότι γονείς και σχολείο θα την ξεπεράσουν και αυτή την κρίση.”
Για τις δράσεις των ιδιωτικών σχολείων και τη προσφορά tablet και άλλων ειδών σε μαθητές που το έχουν ανάγκη
“Πήραμε την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά πήρα την Υπουργό Παιδείας και της ανακοίνωσα την πρόθεσή μας να μας υποδείξει σε ποια σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές οι μαθητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν για να συμμετέχουν στα τηλεμαθήματα. Θα μου υποδείξει αυτές τις μέρες κάποιες περιοχές, κάποια σχολεία στα οποία θα στείλουμε οι ίδιοι τα tablet είτε στους δήμους είτε στους διευθυντές των σχολείων για να τα δώσουν στους μαθητές τους. Έχουν αγοραστεί τα tablet και περιμένουμε να τα στείλουμε. Έχουμε επίσης ανοίξει τις ηλεκτρονικές μας πλατφόρμες από την πρώτη στιγμή χωρίς διακοπεί και σε παιδιά δημοσίων σχολείων που θα θέλανε να μπούνε. Ακόμα, στους 3D εκτυπωτές των ιδιωτικών σχολείων δημιουργούνται μάσκες με το πλαστικό προσωπείο για το νοσηλευτικό προσωπικό.”
Η εκτίμηση του για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
“Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη γιατί ο ιός είναι απρόβλεπτος. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε προβλέψεις αλλά να προχωράμε με τα δεδομένα που έχουμε κάθε φορά. Είναι μία μαθηματική εξίσωση που πρέπει να την λύσεις βήμα βήμα. Οποιοδήποτε άλμα θα δημιουργούσε λάθος στην επίλυση της εξίσωσης. Είναι πάντως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Κανείς δεν θέλει να διακινδύνευση τις ζωές κανενός. Ακούω διάφορα για σπαστά ωράρια. Οι εκπαιδευτικές δομές οι οποίες ανήκουν στο δημόσιο είναι στην πλειοψηφία τους σχετικά ανοργάνωτες για να μπορέσουν να στηρίξουν αυτό σαν επιλογή. Θα το δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί.”
Για τη μεγάλη ψυχολογική πίεση που δέχονται τα παιδιά λόγω του εγκλεισμού
“Δεν είναι τόσο σημαντικό το εκπαιδευτικό κομμάτι αυτή τη στιγμή εάν εξαιρέσουμε την 3η Λυκείου που και εκεί θα βρεθεί λύση. Το πιο σημαντικό είναι το ψυχολογικό κομμάτι και τις ψυχολογικές επιπλοκές. Το τι θα αφήσει στην ψυχή των παιδιών. Ο βίαιος εγκλεισμός θα έχει επιπτώσεις στη ψυχολογία των παιδιών. Θα τις βγάλουν το επόμενο διάστημα για αυτό και εμείς στα ιδιωτικά σχολεία στα τηλεμαθήματα δεν στεκόμαστε μόνο στα μαθηματικά και στα αρχαία αλλά έχουμε εντάξει και τους ψυχολόγους των σχολείων σε αυτή τη διαδικασία για να στηρίξουμε τους μαθητές μας. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να μην φοβούνται και να χρησιμοποιούν τη λογική τους και βέβαια την πίστη τους. Όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε εάν πάμε συντονισμένα. Εάν πάμε ασυντόνιστα θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο μπάχαλο που δεν θα συμμαζεύεται. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα.»