Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Πότε και πώς θα μπει τέλος στην καραντίνα του κορονοϊού

Published

on

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η β’ φάση του πολέμου με τον αόρατο εχθρό covid-19, με τους λοιμωξιολόγους να υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Τα παραδείγματα χωρών  όπως  οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, καθιστούν σαφές, ότι το παραμικρό λάθος είναι ικανό να προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις και στη χώρα μας.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πότε και πως θα μπει τέλος στον εφιάλτη της καραντίνας που έχει επιβάλει ο κορονοϊός και η ζωή θα αρχίσει να αποκτά μια στοιχειώδη κανονικότητα.
Σαφής απάντηση δεν υπάρχει και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει άμεση άρση του lockdown, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Μια πρώτη γεύση για την αργόσυρτη διαδικασία έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, η οποία είπε ότι η καραντίνα για τους ηλικιωμένους ίσως κρατήσει έως το τέλος της χρονιάς.
Κρίσιμος παράγοντας για την Ελλάδα είναι να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα έως τις 27 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε «Ανάσταση» στο σπίτι μας.

Τα ανησυχητικά σημάδια πάντως δεν λείπουν και τα πλέον χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

      • Ιερείς στο Κουκάκι και την Κέρκυρα κοινώνησαν πιστούς από την… πίσω πόρτα της εκκλησίας.
      • Ο καλός καιρός είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθούν 4,8 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033 για έξοδο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
      • Τα κρούσματα κορονοϊού σε συνοικισμούς Ρομά όπως στη Λάρισα.
      • Τα κρούσματα στο γηροκομείο της Νέας Μάκρης.

Κρίσιμο διάστημα
Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει μαζική φυγή από αστικά κέντρα και ουρές έξω από εκκλησίες το βράδυ της Ανάστασης, τότε θα έχει γίνει ένα από τα πλέον αποφασιστικά βήματα.
Σε κάθε περίπτωση το διάστημα έως τις 27 Απριλίου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να αρχίσει η πτωτική πορεία της καμπύλης σε αριθμό κρουσμάτων και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Δημόσια υγεία-αποστάσεις
Στη συνέχεια θα αρχίσουν τα σχέδια επί χάρτου για την επόμενη ημέρα, το πότε και πώς δηλαδή θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα γίνει πράξη η άρση του lockdown.
Η φάση αυτή θεωρείται και η πλέον σημαντική λόγω του ότι το εύκολο είναι να σταματήσεις την οικονομική δραστηριότητα, ενώ το δύσκολο είναι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Σ’ αυτή τη νέα φάση θεωρείται βέβαιο ότι θα τηρούνται τόσο οι αυστηροί κανόνες υγιεινής και απόστασης, κάτι που σημαίνει ότι:

      • Θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε απομόνωση όσοι νοσούν.
      • Θα γίνονται συστάσεις σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στα σπίτια τους
      • Θα γίνεται σταδιακά η άρση της καραντίνας σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Κυκλοφορία
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα αρχίσει και η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει άναρχη εξέλιξη.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί για πρόσβαση σε πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Εμπορικά καταστήματα
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι η επιστροφή σε στοιχειώδη οικονομική κανονικότητα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν βάλει προσωρινό «λουκέτο» και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δεύτερο επίδομα 800 ευρώ προς τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, επιβεβαιώνει το πόσο δύσκολη θα είναι η επιστροφή της οικονομίας.

Σύμφωνα με σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας:

      • Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά και οι βιοτεχνίες, αλλά με τήρηση κανόνων ως προς την προσέλευση πελατών.
      • Θα ακολουθήσουν καφετέριες και μπαρ, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.
      • Σειρά θα πάρουν στη συνέχεια δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια εμπορικά κέντρα, γήπεδα, γυμναστήρια, χώροι άθλησης αλλά με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Σχολεία
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η λειτουργία των σχολείων είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς το πότε θα ανοίξουν.
Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δεν απέκλεισε να μη γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις, γεγονός που καθιστά σαφές ότι όλα θα κριθούν από τις υποδείξεις των ειδικών.
Όσον αφορά στις πανελλαδικές της Γ’ Λυκείου βούληση είναι να γίνουν είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται το σενάριο του Σεπτεμβρίου.

Τουρισμός
Ο τομέας που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι χωρίς αμφιβολία ο τουρισμός, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για μια χαμένη χρονιά που θα επηρεάσει συνολικά την ελληνική οικονομία.
Σε αυτή τη φάση όλοι ελπίζουν σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ είναι βέβαιο πως τα νησιά που δεν διαθέτουν σοβαρές υποδομές υγείας θα είναι τα τελευταία που θα δεχτούν ξένους τουρίστες.
Για να περιοριστεί η ζημιά εξετάζονται κίνητρα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, με στόχο να παραμείνουν όρθιες και οι τουριστικές επιχειρήσεις και η εποχική απασχόληση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ