Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Κοντά στην επόμενη ημέρα: Μέτρα – ασπίδα στον εφιάλτη του κορονοϊού

Published

on

Στην επόμενη ημέρα μετά τον κορονοϊό στρέφουν άπαντες το βλέμμα τους, καθώς είναι εξαιρετικά δυσοίωνες οι εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την πορεία της οικονομίας.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι για να πάρει μπρος η χώρα απαιτείται υπομονή και σκληρή δουλειά και εξηγούν ότι το lockdown θα αφήσει βαριά τη σκιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το βέβαιο είναι, ότι η «ανοικοδόμηση» της νέας Ελλάδας πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, με δεδομένο ότι η κρίση της πανδημίας μπορεί να κάνει την επανεμφάνισή της ανά πάσα στιγμή.

«Ο Μάιος είναι ο πλέον καθοριστικός μήνας και θα δείξει τον χρόνο που θα χρειαστεί για το restart στην οικονομία», έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. στον «Χτύπο» και σημείωνε:

      • Ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν.
      • Είναι εξαιρετικά θολό τον τοπίο στον τουρισμό που αποτελούσε στο παρελθόν την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

 
Χαμένη χρονιά
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις εκτιμήσεις -σοκ που κάνει το ΔΝΤ για ύφεση της τάξης του 10%,  εκτίναξη της ανεργίας στο 22,5% και επιδείνωση στο εμπορικό ισοζύγιο.
Σε απόλυτους αριθμούς το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου το επόμενο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα.
Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις καθιστά σαφές ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι καλά μελετημένες για να μην ξαναζήσουν οι Έλληνες την περιπέτεια των μνημονίων.
Η αποφυγή φτωχοποίησης των λαϊκών και μεσαίων εισοδημάτων αποτελεί προτεραιότητα στο σχέδιο της κυβέρνησης που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Λευκή επιταγή
Το πρώτο βήμα στο να πάρει μπρος η οικονομία είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το lockdown, ώστε η χώρα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της επιδημίας.
Το άνοιγμα των μικρών μαγαζιών και στη συνέχεια όλων των υπόλοιπων θα απαιτήσει χρόνο και υπομονή, ενώ όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών.
Παράγοντες της αγοράς όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζει την ανάγκη για «λευκή επιταγή» της ΕΕ με ανοικτή ημερομηνία.
«Τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη μέρα είναι, πότε και πως θα έρθει, σε τι κατάσταση θα βρει την οικονομία και την αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης, δείχνοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι έως τώρα έγινε η εύκολη δουλειά με το κλείσιμο επιχειρήσεων και η δύσκολη θα αρχίσει τώρα, με το άνοιγμά τους και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Κυβερνητικά στελέχη όταν μιλούν για την επόμενη ημέρα αναφέρονται στο τρίπτυχο «σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα», κάτι που επιβεβαιώνει ότι η κανονικότητα δεν θα επιστρέψει με μια απλή εντολή.
Υπ’ αυτή την έννοια γίνεται σαφές ότι η επόμενη ημέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το «ρευστό» που θα πέσει στην αγορά και από το εάν συγκρατηθούν οι απολύσεις.

Διαγνωστικά τεστ
Παράλληλα με τις κινήσεις που θα γίνουν στο μέτωπο της οικονομίας, το βάρος θα πέσει στη χρήση των διαγνωστικών τεστ, καθώς θεωρείται ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στην παρούσα φάση, η χώρα έχει επαρκείς ποσότητες τεστ, η επέκτασή τους όμως θα γίνει με επιστημονικό τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα που θα προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει οριστεί από την κυβέρνηση εκπρόσωπος της χώρας για τον κοροναϊό στους διεθνείς οργανισμούς σε πρόσφατο άρθρο του επισήμανε τα εξής:

      • «Πρέπει ιδανικά να αυξηθεί η χρήση διαγνωστικών τεστ, αλλά πάντα αντιλαμβανόμενοι τους περιορισμούς λόγω της έλλειψης σε παγκόσμιο επίπεδο και να συνεχιστούν να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού».
      • «Ο κόσμος θα αρχίσει να επιστρέφει στις δουλειές του. Παράλληλα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες».

Β’ κύμα πανδημίας
Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται και για το β’ κύμα της πανδημίας, που τοποθετείται το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει αξιολόγηση και ανασχεδιασμό όλων των δομών του ΕΣΥ.
Οι πρωτοβουλίες θα αρχίσουν να αναλαμβάνονται μέσα στο καλοκαίρι και θα σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να αναβαθμιστεί ο δημόσιος τομέας της υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού και στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση κρουσμάτων με ήπια συμπτώματα.
Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί η  χρήση της τηλε-ιατρικής για τους ασθενείς με covid και θα υπάρχει παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τον ιό, με στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς φροντίδας τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ