Κόσμος
Μάσκες: Οι χώρες που τις παρέχουν δωρεάν στους πολίτες
Την ώρα που η πανδημία μπαίνει στη δεύτερή φάση της σε παγκόσμιο επίπεδο με άρση της καραντίνας, τα περισσότερα κράτη επανεξετάζουν την πολιτική τους ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και συγκοινωνίες.
Στα παρακάτω κράτη οι κυβερνήσεις αγοράζουν τις μάσκες από τις εταιρείες που τις παράγουν και κάνουν τη διανομή στο κοινό για την υγειονομική του προστασία.
Προφανώς και η αγορά των μασκών γίνεται από την τσέπη του φορολογούμενου, ωστόσο η επιβάρυνση είναι πολύ μικρότερη ή υπάρχει διατίμηση (κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα). Στις περισσότερες χώρες πάντως στις οποίες η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή σε δημόσιους χώρους γενικά, προτείνεται η χρήση ακόμη και αυτοσχέδιων μασκών ή επαναχρησιμοποιούμενων.
Όλα αυτά έρχονται μετά την αλλαγή πλεύσης του ΠΟΥ ο οποίος σε πρώτο στάδιο αποθάρρυνε τη γενικευμένη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό, ωστόσο η οδηγία άλλαξε λόγω της άρσης των απαγορεύσεων και της καραντίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Στην Τουρκία η κυβέρνηση στέλνει πακέτο με πέντε μάσκες τη βδομάδα σε κάθε πολίτη που κάνει σχετική αίτηση μέσα από το site ePttAVM.com. Το μέτρο ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου μήνα. Παράλληλα, τα φαρμακεία προμηθεύονται μάσκες που παρασκευάζονται στη χώρα και τις παρέχουν δωρεάν στους πολίτες. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως μπορεί να παράγει 12 εκ. μάσκες την ημέρα. Το Σάββατο, τα φαρμακεία παρέλαβαν 55 εκ. επιπλέον μάσκες προς διανομή στο κοινό. Παρότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν χαλαρώσει, στην Τουρκία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε αυτό το μέτρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση στέλνει υφασμάτινες μάσκες στους πολίτες με το ταχυδρομείο για να ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, από τις 17 Απριλίου στέλνει δύο υφασμάτινες μάσκες σε κάθε σπίτι. Η χρήση μάσκας στη χώρα είναι διαδεδομένη και πριν την πανδημία, κάτι που ισχύει για πολλές ασιατικές χώρες.
- Η Μαλαισία αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή ιατρικού υλικού από τις 17 Μαρτίου και μετά για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση άρχισε τη διανομή 24,62 εκ μασκών, τέσσερις για κάθε νοικοκυριό, ενώ η συμβουλή προς τους κατοίκους ήταν να τις χρησιμοποιούν μόνο αν έχουν συμπτώματα.
- Από τις 7 Απριλίου η κυβέρνηση του Περού άρχισε τη δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες κατόπιν του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης σε όλους τους δημόσιους χώρους, με απόφαση του προέδρου Martin Vizcarra.
- Στην Ισπανία η κυβέρνηση αποφάσισε τη διανομή δωρεάν μασκών για τους πολίτες που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τη χρήση τους να γίνεται υποχρεωτική. Η διανομή γίνεται από τις αστυνομικές αρχές. Επτά εκατομμύρια θα δοθούν σε δήμους και περιφέρειες και 1,5 εκατομμύριο μάσκες σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός για να τις διανείμουν από την πλευρά τους.
- Στη Γαλλία παρέχονται επίσης μάσκες προς τους ευπαθείς πολίτες στις μεγάλες πόλεις. Στις 20 Απριλίου το Παρίσι ανακοίνωσε πως θα παρέχει 2,2 εκ. επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στους κατοίκους μαζί με υγειονομικά kit. Η διανομή των πρώτων 500,000 “πακέτων” ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα προς τις πιο ευπαθείς ομάδες. Η χρήση μάσκας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους δημόσιους χώρους. Στη Λιόν και στη Νίκαια γίνεται παροχή επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προς όλους τους κατοίκους.
- Στη Νότια Κορέα η κυβέρνηση αγόρασε το 80% της εθνικής παραγωγής μασκών από 130 εταιρείες παραγωγής, στις αρχές του Μαρτίου. Έκτοτε η διανομή γίνεται σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία και σε φορείς υγείας, σε πολύ μειωμένη τιμή. Και σε αυτή τη χώρα η χρήση μάσκας ήταν διαδεδομένη πριν την πανδημία, ενώ πολλοί πολίτες φορούν αυτοσχέδιες. Παράλληλα, η κυβέρνηση “έτρεξε” καμπάνιες για δωρεές μασκών από πολίτες προς συμπολίτες τους που δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν οι ίδιοι. Δωρεάν διανομή μασκών γίνεται ακόμη προς όλους τους τουρίστες.
- Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Λομβαρδία, η περιφέρεια παρέχει δωρεάν μάσκες μέσω των φαρμακείων από τις 28 Απριλίου. Στην Τοσκάνη, όπου η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική, ο περιφερειακός πρωθυπουργός Enrico Rossi ανακοίνωσε πως θα γίνει διανομή 10 εκ μασκών προς το κοινό με χρηματοδότηση της περιφέρειας. Ανάλογο μέτρο εφαρμόζει και η περιφέρεια της Λιγυρίας.
- Στις ΗΠΑ, κόντρα στην πολιτική του Τραμπ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο με 100,000 που παρέχονταν στα μεγάλα πάρκα της πόλης. Στη Νέα Υόρκη η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
- Στο Βέλγιο η κυβέρνηση άλλαξε το φόρο στα είδη υγειονομικής προστασίας από 21% σε 6%. Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Μαίου. Η περιφέρεια του Etterbeek αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους κατοίκους, ενώ στις Βρυξέλλες γίνεται δωρεάν διανομή προς τους κατοίκους άνω των 65 ετών.
- Στο Λουξεμβούργο γίνεται επίσης δωρεάν διανομή μασκών από τις 17 Απριλίου με τη βοήθεια του στρατού, αλλά και ταχυδρομικώς. Οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο παρέλαβαν, επίσης, μάσκες για τους υπαλλήλους τους, περισσότερες από 16.000 σε αριθμό. Το να φοράει κανείς μάσκα ή κάποια άλλη προστασία στο στόμα του είναι υποχρεωτικό στο Λουξεμβούργο σε όλα τα μέρη όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της μάχης κατά της νόσου Covid-19. Πηγή:news247.gr