Κεντρικό Θέμα
Εφιάλτες και στοιχήματα: Σχολεία, εστίαση κρίνουν την πορεία της πανδημίας
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θυμίζει η σταδιακή άρση του lockdown, με τα σχολεία και την εστίαση να αποτελούν τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο στην προσπάθεια επίλυσής του.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους τονίζοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εύκολη και απαιτεί εξαιρετικά αργές διαδικασίες.
Τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν φέρει δειλά χαμόγελα, αλλά τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν η ζωή θα αρχίσει να επιστρέφει σε ακόμη πιο καθημερινούς ρυθμούς.
Τη Δευτέρα για παράδειγμα, ανοίγει ακόμη περισσότερο το λιανεμπόριο και εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι επαφές όλων μας έχουν πολλαπλασιαστεί, γίνεται σαφές ότι τα πάντα κινούνται σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα των εύθραυστων ισορροπιών που έχει επιβάλλει ο κορονοϊός, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του σε δύο καίριας σημασίας θέματα, που είναι τα σχολεία και η εστίαση.
Ειδικά για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων που θα γίνει τη Δευτέρα με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία υπάρχει έντονος προβληματισμός και αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Επιδημιολόγοι
Η ΟΛΜΕ είναι ήδη στα «κάγκελα», ενώ και οι επιδημιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους και υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα για την προστασία των παιδιών και των καθηγητών.
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Πρόληψις», Αθηνά Λινού, εμφανίζεται διστακτική ως προς το άνοιγμα των σχολείων.
«Θα έλεγα ναι να ανοίξουν τα σχολεία, αν είχαμε τεστ και μπορούσαμε να οργανώσουμε μία μελέτη που να παρακολουθούν ένα δείγμα από κάθε σχολείο και να βλέπουν πως πάνε τα πράγματα», τόνισε η κ. Λινού.
Ψυχολογία παιδιών- γονιών
Η δήλωση αυτή αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους για το κατά πόσο είναι εύκολο να γίνει η επιστροφή στα θρανία.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το σχολικό περιβάλλον δεν μπορεί να προσφέρει υγειονομική ασφάλεια στην παρούσα φάση.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
-
- Πώς ένας γονιός θα στείλει το παιδί του στο σχολείο, όταν θα ζει με το φόβο ότι μπορεί να κολλήσει από έναν συμμαθητή του;
- Μπορούν οι εκπαιδευτικοί να πείσουν τους μαθητές να τηρήσουν στο διάλλειμα τη στοιχειώδη απόσταση των δύο μέτρων;
- Τι θα γίνει εάν κυριαρχήσει ένα ιδιότυπο bulling εναντίον παιδιών που φορούν μάσκα, ή εναντίον αυτών που δεν τη φορούν;
Ούτε 1%
Όλα αυτά βέβαια τα ερωτήματα δεν πρέπει να οδηγήσουν και σε ακινησία, δηλαδή να κλειστούν τα παιδιά στο σπίτι τους και να σταματήσει κάθε έννοια κοινωνικοποίησης και εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το υπουργείο Παιδείας μάλιστα τονίζει ότι λοιμωξιολόγοι μεταξύ των οποίων και ο Σ. Τσίοδρας αναφέρουν ότι οι λοιμώξεις παρατηρούνται με πολύ μικρότερη συχνότητα στα παιδιά.
Επισημαίνονται επίσης τα εξής:
-
- Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ηπιότερα συμπτώματα.
- Το ποσοστό παιδιών με σοβαρή νόσο ήταν λιγότερο από το 1%.
Από την άλλη όμως η συγκεκριμένη απόφαση δεν παύει να είναι και ένα μεγάλο ρίσκο, αφού ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση στις επιπτώσεις που θα έχει έστω και ένα κρούσμα κορονοϊού σε ένα σχολείο.
Η ΟΛΜΕ μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και καταγγέλλει ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις.
Εστίαση
Ο κλάδος ο οποίος θα αποτελέσει ένα σοβαρό κρας τεστ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι ο κλάδος της εστίασης, που θα αρχίσει να λειτουργεί εκ νέου την 1η Ιουνίου.
Το γεγονός ότι σε καφέ, μπαρ, ταβέρνες συγκεντρώνεται πολύς κόσμος είναι κάτι που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους και αυτός είναι και ο λόγος που αργεί η επιστροφή τους στη μερική κανονικότητα.
Ελπίδα όλων είναι ότι ο οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει το καλοκαίρι θα περιορίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αόρατος εχθρός που ακούει στο όνομα covid-19.
Εάν όλα κυλήσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πολλά πράγματα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν και θα υπάρξουν ελπίδες να σωθεί ο τουρισμός σε μια σεζόν που θεωρείται ήδη χαμένη.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που μπορούν να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.
Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, ενώ η αύξηση των τετραγωνικών δεν θα συνοδεύεται με αύξηση δημοτικών τελών.