Ηρακλείου Αττικής
Ηράκλειο Αττικής: “Καρφιά” της αντιπολίτευσης για την τακτική του δήμου εν μέσω υγειονομικής κρίσης
Συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή (8/5) το Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, οι επιπτώσεις και η διαχείρισή της από τη διοίκηση, με την αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές για την τακτική που ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή (ελλιπής ενημέρωση, συμβούλια δια περιφοράς κ.α).
Παρά τις όποιες τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, στο τέλος του συμβουλίου το πρόσημο ήταν θετικό, καθώς μετά από καιρό ακούστηκαν όλες οι απόψεις-προτάσεις και οι προβληματισμοί των δημοτικών συμβούλων για την υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα και ο δήμος.
Αρχικά τον λόγο πήραν οι αντιδήμαρχοι κάνοντας έναν αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων του δήμου, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία ζωντανή συνεδρίαση του Δ.Σ., προκειμένου ενημερωθεί το σώμα αναλυτικά για τις ενέργειες και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του επικίνδυνου ιού στη πόλη.
Γ. Παπαδημητρίου: “Να συζητηθούν εκ νέου τα θέματα που πέρασαν δια περιφοράς”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Παπαδημητρίου στην τοποθέτησή του άσκησε κριτική στην διοίκηση του δήμου για την τακτική που ακολούθησε το κρίσιμο διάστημα της έξαρσης του ιού στη χώρα, λέγοντας ότι “πέρα από κάποιες εξαιρέσεις δεν υπήρξε καμία επικοινωνία-ενημέρωση της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα. Αυτό το έλλειμμα επικοινωνίας και ενημέρωσης θα πρέπει να καταγραφεί και το επόμενο διάστημα που θα υπάρξουν νέες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να είναι σαφές πως θα γίνεται η επικοινωνία με την αντιπολίτευση.” Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα το δημοτικό συμβούλιο και τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών και οι σχολικές επιτροπές λειτουργούσαν αποκλειστικά δια περιφοράς τονίζοντας ότι “αυτό δημιούργησε θέμα και στην λειτουργία αλλά και στην δημοκρατικότητα που θα πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις διαδικασίες καθώς καμία παράταξη δεν είχε την δυνατότητα διαλόγου ή αντιλόγου σε πολλά σοβαρά θέματα” και συνέχισε λέγοντας “εμείς ως παράταξη θα καταθέσουμε μία λίστα θεμάτων τα οποία πέρασαν το προηγούμενο διάστημα δια περιφοράς που θα πρέπει τύχουν κανονικής συζήτησης εντός Δ.Σ, όπως και μία λίστα θεμάτων τα οποία πρέπει να τα δούμε πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη οργάνωση”.
Π. Βλασσόπουλος: “Η επικοινωνία για τον δήμαρχο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα υπόλοιπα υπολείπονται”
Με τη σειρά του ο πρώην δήμαρχος κ . Βλασσόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μπάμπαλο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “το σύστημα που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πάρα πολύ θετικό αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθώς θέματα πολύ σοβαρά που λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς πέρασαν δια περιφοράς χωρίς κανένα αντίλογο. Η σημερινή ενημέρωση δείχνει ακόμα μια φορά την μη καλή οργάνωση που έχει ο δήμος. Θα έπρεπε να έχει γίνει πολλές μέρες νωρίτερα ώστε να μπορούμε να καταθέτουμε και τις ανάλογες προτάσεις». Στη συνέχεια ο κ. Βλασσόπουλος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές παραλείψεις του δήμου, όπως ήταν η μη αξιοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή με το νοσοκομείο Σωτηρία και η εφαρμογή της τηλεφροντίδας, ενός πρωτοποριακού προγράμματος που οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούσαν να έχουν άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, αλλά ο δήμος δεν προχώρησε στην σχετική σύμβαση. «Απεναντίας είδαμε Μ. Πέμπτη να κάνετε έκτακτο Δ.Σ. για να δοθεί ο μισθός ή μέρος αυτού στην “Αγία Όλγα”. Για άλλη μία φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι η επικοινωνία για εσάς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα υπόλοιπα υπολείπονται” σημείωσε. Τέλος για τα οικονομικά δεσμεύτηκε ότι η παράταξη του θα στείλει συγκεκριμένες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα.
Κ. Κουτρούλης: “Αυτό το διάστημα υπήρξε ένα έλλειμμα δημοκρατίας στο Δ.Σ.”
Η σχετική τοποθέτηση του κ. Κουτρούλη, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο”, κινήθηκε γύρω από δύο άξονες. Το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για να στηριχθεί η τοπική αγορά. Σχετικά με την τόνωση της επιχειρηματικότητας του Ηρακλείου: «Το Δ.Σ. πρέπει να λάβει άμεσα απόφαση για την απαλλαγή των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και έκλεισαν εν όλω ή εν μέρει. Θα πρέπει η οικονομική επιτροπή σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία να καθορίσει την διαδικασία και να δώσουν άμεσα τις απαλλαγές.” Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο ανέφερε: “Αυτό το διάστημα είχαμε ένα έλλειμμα δημοκρατίας, το Δ.Σ. δεν συνεδρίαζε ως όφειλε, θέματα σοβαρά συζητήθηκαν εκ περιφοράς και οι δημοτικές παρατάξεις δεν είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ελπίζω αυτό να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον».
Από πλευράς του ο κ. Ζαχάρως επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ακούσαμε τις ενημερώσεις των αντιδημάρχων και τα ευχολόγια που διατυπώθηκαν αλλά με ευχολόγια δεν παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Ζητάμε να συγκληθεί άμεσα ένα Δ.Σ. με όλα τα θέματα που έχουμε προτείνει εμείς και οι υπόλοιπες παρατάξεις, παρουσία των επικεφαλής τοπικών φορέων που έχουν πολλά και σημαντικά να μας επισημάνουν”.
Ν. Μπάμπαλος: “Σε ένα δεκαήμερο οι αποφάσεις για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων”
Ο δήμαρχος κ. Μπάμπαλος αρχικά απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε η διοίκηση ανέφερε: “Άκουσα για έλλειμμα ενημέρωσης, έλλειμμα δημοκρατίας, ότι κάναμε δύο φορές συμβούλιο δια περιφοράς κλπ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι και για εμάς δεν ήταν καθόλου ευχάριστο αυτό. Η δημοκρατία δεν είναι ένα μέγεθος που το φοράς και άλλοτε είναι μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο. Εμείς θέλουμε τη δημιουργική κριτική σας και τον έλεγχο τον δικό σας, αναγκαστήκαμε να πάμε στη λύση δια περιφοράς γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις έκτακτες επιχορηγήσεις που έχει πάρει ο δήμος μέχρι στιγμής, ξεκαθαρίζοντας ότι: “Τα 28 εκ. που έχουν ακουστεί για την ενίσχυση των σχολείων είναι η τακτική τριμηνιαία δόση για όλους τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων, δεν είναι έκτακτη επιχορήγηση. Πρόκειται για το 2ο τρίμηνο των σχολείων που θα το παίρναμε ακόμα και αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού. Ως δήμος έχουμε πάρει περίπου 35.000 ευρώ, αυτή ήταν η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες σε αντισηπτικά τζελ κλπ. Επίσης δόθηκαν 7.500 ευρώ για την σίτιση των αδέσποτων. Βεβαίως έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος στην αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα και με δεδομένο τα μέτρα που θα κληθούμε να πάρουμε, οι δήμοι να ενισχυθούν περαιτέρω.”
Σχετικά με τις τοπικές επιχειρήσεις ανέφερε: “Σε ένα δεκαήμερο, περίπου στις 20-25 Μαϊού, θα έχουμε τη δυνατότητα να παραθέσουμε όλα τα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε σημαντικές αποφάσεις για να μπορέσουμε και στο επίπεδο των οικονομικών παροχών ή απαλλαγών να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας. Έχουμε ζητήσει να μας χορηγήσουν 2 μηνιαίες ΚΑΠ, όχι με τη μορφή δανείου αλλά σαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για ευνοήσουμε ή να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες του δήμου.”