Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ομιλία του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα Οικονομικά

Δημοσιεύθηκε

στις

“Η πολιτεία οφείλει πολλά στο Δήμο Αμαρουσίου”

 Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλής στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ είπε τα εξής:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η σημερινή συζήτηση γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την ενημέρωση τόσο των συναδέλφων, όσο και των συμπολιτών μας, επί των οικονομικών θεμάτων των ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Και ειδικότερα, για τα οικονομικά του Δήμου Αμαρουσίου και πως αυτά έχουν επηρεαστεί τόσο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, όσο κι από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
Επιπλέον, σήμερα έχω την ευκαιρία με αφορμή τη συζήτηση αυτή να δώσω  απαντήσεις σε ορισμένους συναδέλφους που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, οι οποίοι σπεύδουν μέσω του Τύπου, με ανακοινώσεις γεμάτες ανακρίβειες, να αποδώσουν ευθύνες στη σημερινή Διοίκηση για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου.  Συνάδελφοι που έκαναν τους μαθητευόμενους μάγους στην πλάτη της πόλης, εφαρμόζοντας τις εντολές των προηγούμενων αφεντικών τους και  φορτώνοντας το Μαρούσι μέσα από αμαρτωλές εταιρείες και αμφιβόλου νομιμότητας πρακτικές, με άχρηστα δάνεια και χρέη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Συμπληρώθηκαν έξι μήνες εφαρμογής του Καλλικράτη. Στο διάστημα αυτό διαπιστώσαμε στην πράξη ότι δυστυχώς δικαιώθηκαν οι αρχικοί μας φόβοι κι αμφιβολίες, για την επιτυχία του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθήθηκε βιαστικά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση από την κυβέρνηση. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι ο Καλλικράτης δεν αποτελεί μια ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά ένα εργαλείο μείωσης της χρηματοδότησης του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση. Ένα ακόμη εργαλείο εξυπηρέτησης των στόχων του μνημονίου για περικοπή των δημόσιων δαπανών. Μια μέθοδος που επινόησαν οι κρατούντες, για να μεταβιβάσουν ευθύνες και αρμοδιότητες από την Κεντρική Εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς ταυτόχρονα να μεταβιβάσουν και τους αντίστοιχους πόρους.
Στο διάστημα αυτό είδαμε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία να πανηγυρίζει με ανακοινώσεις της για το ότι πέτυχε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες προς τους ΟΤΑ, αλλά να μην λέει κουβέντα για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο Καλλικράτης στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων και στην παροχή χρήσιμων υπηρεσιών.
Είχαμε απέναντι μας μια πολιτική ηγεσία που αρνήθηκε να κάνει διάλογο με τους αιρετούς εκπροσώπους του θεσμού μας, μια πολιτική ηγεσία που υπηρέτησε τυφλά έναν στόχο, την εξυπηρέτηση των δανειστών και της τρόικας, κι όχι την υπηρέτηση του συμφέροντος των ελλήνων πολιτών.
Μια πολιτική ηγεσία που άλλα ψήφισε, άλλα νομοθέτησε, κι άλλα τελικά εφαρμόζει.
Με λίγα λόγια ήρθαμε αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της Κεντρικής Εξουσίας, καταλάβαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ασυνέπεια και μετάθεση ευθυνών. Όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού, έτσι κι εμείς, είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις.  Αυτά που ζούμε ως Αυτοδιοίκηση τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανή.
Και το χειρότερο όλων ξέρετε ποιο είναι; Ότι από τη μια μας καταδικάζει η Κυβέρνηση σε αργό θάνατο,μειώνοντας μας παράνομα την κρατική χρηματοδότηση. Κι από την άλλη μας προσφέρει δήθεν σωτηρία , αρκεί να αποδεχθούμε τον εκβιασμό της και να δεχθούμε να υπαχθούμε σε καθεστώς επιτήρησης, αντίστοιχο με αυτό που επέβαλλαν στη χώρα μας η τρόικα, με την συνυπογραφή της κυβέρνησης των προθύμων.
Εύλογα βέβαια κάποιοι μπορούν να αναρωτηθούν, φταίει η Κυβέρνηση που ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τους πιο χρεωμένους Δήμους της χώρας; Δεν πρέπει επιτέλους να πληρώσει τα χρέη του; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Για τα χρέη και τις υποχρεώσεις του Δήμου δεν φταίνε σε τίποτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέες και επόμενες  γενιές που καλούνται να τα πληρώσουν. Δεν ευθύνονται αυτοί που εργάστηκαν στο Δήμο για ένα κομμάτι ψωμί, υπό καθεστώς ομηρίας, για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Για τα χρέη του Δήμου ευθύνονται αυτοί που τα δημιούργησαν. Οι διοικήσεις του παρελθόντος και τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Ευθύνονται αυτοί που είχαν την ευθύνη να τους ελέγχουν αλλά δεν το έκαναν.
Όσοι χρησιμοποιούσαν εταιρείες όπως η ΕΔΕΧΥ να γίνονται οχήματα δυσβάστακτου δανεισμού, υπό την κάλυψη οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όπως η γνωστή Μούντις, στην οποία χορηγούσαν ψευδή στοιχεία, κατά δήλωσή της, για να μπορούν με τις βεβαιώσεις της να δανείζονται τεράστια ποσά. Επιπλέον, σίγουρα στα χρέη του Δήμου Αμαρουσίου  δεν δίνει λύση ο Καλλικράτης, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση, η οποία για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το πως θα περικόψει δαπάνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Για τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου υπεύθυνοι είναι αυτοί που διαχειρίσθηκαν το Δήμο τα προηγούμενα 16 χρόνια, φορτώνοντάς τον με χρέη και δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση του μνημονίου, που μειώνει διαρκώς την κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση, για να εξυπηρετήσει τις εντολές των δανειστών μας.
Αν η Κεντρική Εξουσία ήταν συνεπής στα όσα η ίδια νομοθέτησε με τον Καλλικράτη και αν δεν φόρτωναν κατά το παρελθόν το Δήμο μας με χρέη εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου θα ήταν οικονομικά εύρωστος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Tο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε πριν μερικές εβδομάδες ένα Πρόγραμμα δήθεν Εξυγίανσης των Δήμων που αντιμετωπίζουν μεγάλα  χρέη, όπως είναι και ο δικός μας, χωρίς να έχει η ίδια εξοφλήσει πρώτα το δικό της χρέος προς την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. 
Για μας η Πολιτεία οφείλει πολλά στο Δήμο Αμαρουσίου και τους κατοίκους του.   Και πρέπει να μας τα αποδώσει άμεσα, εδώ και τώρα. Και για να γίνω πιο σαφής. Μας οφείλουν πόρους, από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων Ο Δήμος μας  καλείται να καλύψει, λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» , το κόστος από τη μεταφορά προς αυτόν δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα αντίστοιχη μεταφορά πόρων από την Πολιτεία.  Ενδεικτικά  σας αναφέρω  δύο παραδείγματα :
•Στο Δήμο μεταφέρθηκε η ευθύνη για την κατασκευή των νέων σχολικών κτιρίων. Δεν μας αποδόθηκαν όμως και τα αντίστοιχα κονδύλια από τον ΟΣΚ, που μέχρι πρότινος χρηματοδοτούσε μέσα από τον προϋπολογισμό του τα έργα αυτά.
•Στο Δήμο επίσης  μεταφέρθηκε η δαπάνη μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολείων. Δεν μας μεταφέρθηκαν όμως και επαρκείς πόροι από το Υπουργείο Παιδείας.

Ποιος θα πληρώσει τα χρήματα αυτά; Κατά την κυβέρνηση, ο Δήμος και οι πολίτες. Για μας, πρέπει τα κονδύλια να μας αποδοθούν, μαζί με τις αρμοδιότητες. Επίσης, βλέπουμε να μειώνεται διαρκώς, η κρατική χρηματοδότηση.  Στο Δήμο Αμαρουσίου δεν  αποδίδονται, όπως και στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετημένοι πόροι. Ενώ μας  παρακρατούνται παράνομα, οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Το 2010 μειώθηκαν οι πόροι που δίνονταν στο Δήμο μας μέσω των ΚΑΠ , κατά 35% σε σχέση με το 2009. Και αντίστοιχα μειώνονται και οι πόροι του 2011, χωρίς ακόμα να έχουμε τα ακριβή νούμερα. Δεν μας αποδόθηκε η Πέμπτη δόση που μας οφείλεται ,με βάση το Ν. 1828/1989 .
Μιλάμε για παλιές οφειλές του κράτους προς την αυτοδιοίκηση, που συμφωνήθηκε να μας δοθούν με το γνωστό νόμο Παυλόπουλου.  Όμως η τμηματική καταβολή τους,  ενώ είχε ξεκινήσει και υλοποιούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα έχει σταματήσει.
Το κυριότερο όμως όλων είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη, αλλά ούτε και βούληση να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».  Νέοι πόροι που θα έπρεπε να αποδίδονται στους Ο.Τ.Α. όπως : το σύνολο των τελών κυκλοφορίας, το 12% από το ΦΠΑ, το 50% από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το 20% από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων.  Αυτά τα χρήματα προβλέπονται από το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, είναι γραμμένα και στο ειδικό έντυπο που κυκλοφόρησε για την ενημέρωση μας το Υπουργείο Εσωτερικών.  Αλλά όσο τα είδατε εσείς, άλλο τόσο τα είδαν και στο ταμείο του Δήμου.
Μιλάμε για πρωτοφανή εμπαιγμό όλων μας, που θεωρώ ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στο ντούκου. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στο Δήμο Αμαρουσίου δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ  από τη ΣΑΤΑ αν και τελειώνει το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ δεν πήραμε και την τελευταία δόση του 2010.  Αυτές είναι πρωτοφανείς καταστάσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία η κακή οικονομική κατάσταση του κράτους.  Από τη μια η κυβέρνηση  υπερφορολογεί τους πολίτες, κόβει μισθούς και συντάξεις, αλλά από την άλλη δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Είναι δε τέτοια η εμμονή της στην προσπάθεια να κόψει δαπάνες , που έχει παραμελήσει εντελώς την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη.
Κι αυτό το πληρώνουμε ακριβά.
-ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
– ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΠ
– ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
(είμαστε ακόμα στην αναμονή από το Υπ. Εσωτερικών)
Είναι ενδεικτικό ότι αν και έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την εφαρμογή του Καλλικράτη, ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, μέσα από το οποίο θα εκτελεστούν μια σειρά από αναπτυξιακά έργα, όπως έγινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Αναρωτιέμαι τι περιμένουν και δεν το ενεργοποιούν;
Πως θα γίνουν έργα που τόσο έχουμε ανάγκη;  Επίσης, παραμένει «παγωμένο» και το ΕΣΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που θα καλύψουν την εθνική συμμετοχή .
Ενώ τέλος μειώνονται κατακόρυφα και οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από το οποίο είχαμε ως Δήμος τα προηγούμενα 4 χρόνια χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας σειράς έργων στην πόλη.  Αυτή είναι η κατάσταση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι  όσον αφορά τον Καλλικράτη και τον τρόπο που επηρεάζει τα οικονομικά του Δήμου μας. Δυστυχώς μιλάμε για μια διοικητική μεταρρύθμιση που αντί να δίνει φτερά στο θεσμό, λειτουργεί ως βαρίδι στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Αποδεικνύεται μια μεταρρύθμιση που μένει στα χαρτιά. Και μένει στα χαρτιά με ευθύνη της Κεντρικής Εξουσίας. Αν μας αποδίδονταν οι θεσμοθετημένοι από τον Καλλικράτη  πόροι, δεν θα χρειαζόταν κανένα Πρόγραμμα Εξυγίανσης για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα από το παρελθόν χρέη του Δήμου Αμαρουσίου. Αντίθετα, θα υπήρχε και πλεόνασμα,  για τη χρηματοδότηση χρήσιμων υπηρεσιών και απαραίτητων έργων.
Αντί λοιπόν κάποιοι  να κατηγορούν τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση το αυτονόητο.  Να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε.  Και να αποδώσει στο Δήμο μας αυτά που του οφείλει.
Πάντως, για να είμαι ξεκάθαρος, θέλω να πω ότι δεν είναι μόνον η Κεντρική Εξουσία υπεύθυνη για τη δυσχερή οικονομική θέση του Δήμου. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν όσοι διοίκησαν την πόλη ως το 2006.
Και κυρίως, οι Διοικήσεις της περιόδου 1999-2006.
Γιατί σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα:  
•Συσσωρεύτηκαν χρέη και οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Εφορία και τους προμηθευτές, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνούσαν τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.  
•Την περίοδο 1999-2006 ο Δήμος Αμαρουσίου και οι Δημοτικές του Επιχειρήσεις δανείστηκαν περισσότερα από 150.000.000 ευρώ.

Το υπέρογκο αυτό ύψος δανείων που ελήφθησαν, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν (προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, προμηθευτές, πληρωμές ακατάλληλων έργων κλπ) , δημιούργησαν ένα δυσθεώρητο χρέος , που ξεπερνούσε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Χρέη από το παρελθόν και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αποτελούν ουσιαστικά το δομικό πρόβλημα του Δήμου. Και επειδή κάποιοι σε αυτή την αίθουσα μιλάνε επανειλημμένα μέσω του Τύπου για υψηλά έσοδα, που δεν δικαιολογούν αυτήν την κατάσταση, θα σας πω ένα νούμερο, ενδεικτικό της κατάστασης που βρισκόμαστε. Tην τετραετία 2007-2010 τα έσοδα μας από όλες τις πηγές, έφτασαν τα 250 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη λοιπόν κι αν διαθέταμε όλα μας τα έσοδα, μέχρι τελευταίου ευρώ, για την αποπληρωμή των χρεών που κληρονομήσαμε, ακόμη κι αν δεν πληρώναμε επί 4 χρόνια ούτε μισθούς , ούτε καμία δαπάνη για υπηρεσία, ακόμη δηλαδή κι αν βάζαμε λουκέτο στο Δήμο κι απλά εισπράτταμε τα έσοδα αυτά, πάλι δεν μας έφταναν για να ξεχρεώσουμε.
Σε αυτή την τραγική κατάσταση μας έφεραν αυτοί που υπερχρέωσαν το Δήμο. Και είναι υποκριτικό οι άνθρωποι αυτοί, σήμερα να μας κάνουν και υποδείξεις για το πως θα βγούμε από το αδιέξοδο που μας κληρονόμησαν.  Προσβάλλουν όχι μόνον τη νοημοσύνη μας, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Εμείς ως Διοίκηση κάνουμε αυτό που πρέπει για να δοθεί λύση. Κινούμαστε σε δύο άξονες.
Ο πρώτος άξονας αφορά συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες που αφορούν τη διαχείριση και τον περιορισμό του χρέους. Ενέργειες που μας επέτρεψαν τα πρώτα 4 χρόνια,  να μειώσουμε τις συνολικές οφειλές του Δήμου Αμαρουσίου από τα 280, στα 170.000.000 ευρώ. Χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας.
Χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.  Στο διάστημα αυτό:
•Αποπληρώθηκε μεγάλο μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων Διοικήσεων.
•Έγινε επανα- διαπραγμάτευση και επετεύχθη σημαντική μείωση σε προ-υπάρχουσες απαιτήσεις και οφειλές.
•Δόθηκαν την περίοδο 2007-2010 περισσότερα από 47.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή δανείων του παρελθόντος.

•Από την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου που είχε ληφθεί κατά το παρελθόν από την τράπεζα BEAR STERNS ( αρχικού ύψους 25.000.000 ευρώ), καταφέραμε να μειώσουμε κατά 4.416.667 ευρώ την οφειλή του Δήμου προς την Τράπεζα. Δηλαδή 20% μείωση της επιβάρυνσης για την τσέπη των συμπολιτών μας.
•Διεκδικήσαμε με περισσότερες από 90 προσφυγές στη Δικαιοσύνη να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος μας από απαιτήσεις εργολάβων για έργα που δεν έγιναν ποτέ, προσφυγές που κερδίσαμε.
•Με τον τρόπο αυτό διεκδικούμενα ποσά ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό μας.
•Έχουμε ασκήσει αγωγή για την αναστροφή της συμβάσεως πώλησης ακινήτου (ΕΤΕΒΑ), την οποία κατήρτισε η προηγούμενη Διοίκηση με την Εθνική Τράπεζα, συνολικού τιμήματος 15.674.784,76 ευρώ, το κόστος του οποίου σήμερα λόγω των συμφωνηθέντων επιτοκίων, προσαυξήσεων κ.λπ., ανέρχεται στα  30.000.000,00 . Για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε καθοριστεί δικαστικά τιμή μονάδος ίση με  8.276.350,90 ευρώ, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από την τότε Διοίκηση.
•Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη και πετύχαμε να απορριφθούν διεκδικήσεις συμπολιτών μας ύψους € 1.500.000 περίπου,  από παροχή κατά τους ισχυρισμούς τους δικηγορικών υπηρεσιών σχετικά με δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριωθέντων ακινήτων. Και να κοστίσουν τελικά στο Δήμο μόλις 116.000 ευρώ , μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων

Επίσης, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση πολιτικών οικονομικής εξυγίανσης και νοικοκυρέματος των οικονομικών μας. Και αυτό όχι γιατί  μας το υπαγόρευε το μνημόνιο ή ο Καλλικράτης, αλλά γιατί αποτελούσε προγραμματική μας δέσμευση.  Στο πλαίσιο αυτό:

•Μειώθηκαν σταδιακά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου από 23 σε 5 (και το 2011 ακόμα λιγότερα, σε 3). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη εκτεταμένων  οικονομιών κλίμακας και μειώσεις εξόδων.

•Αποτυπώθηκαν και λογιστικοποιήθηκαν οι πραγματικές οφειλές του Δήμου Αμαρουσίου. Για να υπάρχει  αποτυπωμένη η  πραγματική μας εικόνα.

•Προωθήθηκε ο δραστικός περιορισμός του κόστους μισθοδοσίας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε από 1-1-2011 σε ετήσια βάση πάνω από 5.000.000 ευρώ.

•Εκμεταλλευθήκαμε την περίοδο 2007-2010 τη δυνατότητα να απασχολήσουμε  περισσότερους από 500 εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου , χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους δημότες. Κι αυτό γιατί το κόστος μισθοδοσίας καλύφθηκε μέσα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα της Πολιτείας τα οποία διεκδικήσαμε με επιτυχία.
•Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα πάνω από 30.000.000 ευρώ, με τα οποία υλοποιήσαμε μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα σε κάθε γειτονιά της πόλης, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τα ταμεία του Δήμου.

•Αυξήθηκαν κατά 20% τα τακτικά έσοδα του Δήμου ( από 42.000.000 ευρώ το 2006,  σε 50.000.000 ευρώ το 2010) χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και τα έκτακτα έσοδα.

•Αξιοποιήθηκε η ακίνητη περιουσία του Δήμου.
(με την εγκατάσταση υπηρεσιών του Δήμου, παιδικών σταθμών, πολιτισμού κα)

Στο ίδιο διάστημα και παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση μας, φροντίσαμε να μην επιβαρύνουμε τους προϋπολογισμούς των οικογενειών και των μικρών επιχειρήσεων της  πόλης.  Να σταθούμε στο πλευρό αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενισχύοντας με στοχευόμενες δράσεις το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Αμαρουσίου.
•δεν έχουμε αυξήσει ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη των οικιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( εκτός αυτών που δραστηριοποιούνται στο υπερ-τοπικό κέντρο και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα). 
•Μειώσαμε κατά 50% τα τέλη για τις τρίτεκνες οικογένειες.
•Απαλλάξαμε από την καταβολή δημοτικών τελών τους άπορους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία.
•Ενισχύσαμε τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου με 5 νέους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
•Προσφέραμε δημιουργικές διεξόδους ψυχαγωγίας σε παιδιά και μητέρες, κατασκευάζοντας νέες ή αναβαθμίζοντας υφιστάμενες παιδικές χαρές,  σε κάθε γειτονιά του προαστίου μας.
•Θέσαμε  στη διάθεση των δημοτών ένα Δημοτικό Ασθενοφόρο.
•Προσφέραμε υπηρεσίες υγείας μέσα από το Δημοτικό μας Πολυιατρείο σε περισσότερους από 15.000 συμπολίτες μας
•Δημιουργήσαμε  2 νέα ΚΑΠΗ. (από 4 σε 7)
•Περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε ετήσια βάση στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου.
Όλες οι προσλήψεις που έγιναν, και για τις οποίες τόσο άδικα έχουμε κατηγορηθεί, είχαν έναν στόχο, την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών. Αφορούσαν προσωπικό για τη λειτουργία των νέων παιδικών σταθμών, για την καθαριότητα , για τα τεχνικά έργα που γίνονται από συνεργεία του Δήμου μας κι όχι εργολάβους για να κοστίζουν φθηνότερα, για την ενίσχυση των προγραμμάτων αθλητισμού και πολιτισμού, για τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Νομίζω ότι οι πολίτες είδαν τη διαφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχαμε, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά και στην πανηγυρική μας επανεκλογή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Δεν αρκούμαστε σε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους και νέα εργαλεία διαχείρισης  της υφιστάμενης κατάστασης. Δεν αρκούμαστε σε στείρες καταγγελίες σε βάρος της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αντίθετα, προχωράμε μπροστά με σχέδιο και πρόγραμμα. Δεν θα υποκύψουμε ασφαλώς στις πιέσεις και τις υποδείξεις που μας ασκούνται , προκειμένου να συναινέσουμε στην ένταξη του Δήμου μας  στο Σχέδιο της δήθεν Εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Δεν πιστεύουμε στην εφαρμογή μνημονιακών σχεδίων και προγραμμάτων, που έχουν ήδη δοκιμαστεί στην πράξη κι έχουν αποτύχει. Για μας η λύση δεν είναι ένα νέο μνημόνιο, που θα εφαρμοστεί στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο μας, αλλά ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται:

1.Στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και στην περαιτέρω  μείωση των δαπανών.

2.Στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Οικονομικής Αποκατάστασης του Δήμου, 5ετούς διάρκειας, το οποίο ήδη επεξεργαζόμαστε. Σχέδιο που θα μας επιτρέψει και ο Δήμος να λειτουργήσει, αλλά και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

3.Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα όρια του Αμαρουσίου , σε συνεργασία με την ΚΕΔ και την Πολιτεία, με χρήσεις που δεν θα αλλοιώνουν περαιτέρω τη φυσιογνωμία του προαστίου μας και θα εξασφαλίζουν έσοδα στο Δήμο. Διεκδικούμε για το Δήμο μας ποσοστό τουλάχιστον 30% από τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση και δεν αποδεχόμαστε την προωθούμενη εκποίηση  των ακινήτων της ΚΕΔ που βρίσκονται στο Μαρούσι, για να αποπληρωθούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Είμαστε κατά της εκποίησης της κρατικής περιουσίας σε τιμές εξευτελιστικές, αντίθετα διεκδικούμε την αξιοποίηση τους, με όφελος για την πόλη και τους συμπολίτες μας.
4.Απαιτούμε ρόλο και λόγο στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα όρια της πόλης μας. Δεν ανεχόμαστε αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Στόχος μας είναι να υπάρξει άμεσα  οικονομικό όφελος και να δημιουργηθούν νέα έσοδα από την οργανωμένη τουριστική προβολή της πόλης μας και των ολυμπιακών της εγκαταστάσεων, στα πρότυπα άλλων πόλεων που αξιοποίησαν μεταολυμπιακά την κληρονομιά που τους άφησε η φιλοξενία αυτών των Αγώνων. 

5.Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα την προσπάθεια με στόχο την απόδοση μέχρι το τελευταίο ευρώ στο Δήμο μας, των χρημάτων που προβλέπει ο Καλλικράτης, αλλά και των πόρων που μας οφείλονται από το παρελθόν και παράνομα μας παρακρατούνται.

6.Με το σχέδιο μας διεκδικούμε την απόδοση των αντισταθμιστικών οφειλών που μας οφείλει η Πολιτεία από την  συγκέντρωση υπερ-τοπικών χρήσεων στην πόλη μας. Ανταπόδοση είτε σε χρήμα, είτε σε έργα που είναι αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως τέτοιου είδους έσοδα τα χρήματα από την τακτοποίηση των ημι-υπαίθριων χώρων, η από την μελλοντική τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων που προωθείται. Τα έσοδα αυτά απαιτούμε να διατεθούν μέσα από ένα ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί, για την απαλλοτρίωση ή αγορά εκτάσεων και οικοπέδων και την μετατροπή τους σε «πράσινες οάσεις» και ελεύθερους χώρους αναψυχής.

7.Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και του ΕΣΠΑ, εφόσον αυτά επιτέλους ενεργοποιηθούν. Έχουμε έτοιμες μελέτες για τη χρηματοδότηση έργων και την κατασκευή απαραίτητων υποδομών για να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά. Και είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που διαθέτει τέτοια ετοιμότητα.

8. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση μας χρωστά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που ως Δήμος οφείλουμε, με χαμηλό επιτόκιο , με την εγγύηση του Κράτους, χωρίς την υποχρέωση υπαγωγής του Δήμου σε οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο . Απαιτούμε από το Κράτος το αυτονόητο,  όπως παρέχει εγγυήσεις στις Τράπεζες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ , να πράξει το ίδιο και για το Δήμο Αμαρουσίου.

9.Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, προχωράμε κι εμείς στον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται από το Δήμο και την ανάληψη μέρους ή  του συνόλου του κόστους αυτού, από τους χρήστες.

10.Ενώ επιδιώκουμε διαρκώς τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ακόμη ένταση και το επόμενο διάστημα .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Γνωρίζω καλά, πως οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και για τη χώρα αλλά και για το Δήμο.
Ήδη μαζί με τις υπηρεσίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την υποχρηματοδότηση που μας έχει επιβληθεί, από την κατάργηση μιας σειράς συμβάσεων απασχολούμενων σε υπηρεσίες.
Κάνουμε αγώνα ώστε η επόμενη χρονιά να μας βρει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες  όπως οι βρεφονηπιακοί μας σταθμοί, η συντήρηση των σχολείων και  των κοινωνικών μας υποδομών, η δημοτική συγκοινωνία, κλπ.
Και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.  Στην προσπάθεια μας αυτή επενδύουμε πολλά στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Με τους πολίτες.
Αρνούμαστε όμως να αποδεχθούμε το σχέδιο της Κυβέρνησης και την πρόταση κάποιων συναδέλφων , να μπει ο  Δήμος Αμαρουσίου σε επιτήρηση. Αρνούμαστε να μετατραπούμε από παραγωγοί πολιτικής  σε λογιστές, σε υπηρέτες των συμφερόντων των δανειστών μας κι όχι των συμπολιτών μας. Αρνούμαστε να διαθέσουμε το σύνολο των εσόδων του Δήμου μας στην εξυπηρέτηση των χρεών του παρελθόντος, βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο σε σημαντικές υπηρεσίες. Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά της πόλης μας πιέζονται οικονομικά, γεγονός που αποδεικνύεται από την αδυναμία τους να πληρώσουν ακόμη και το λογαριασμό της ΔΕΗ, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και τα έσοδα του Δήμου μας από τα ανταποδοτικά τέλη κατά 1.500.000 ευρώ  μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, ο Δήμος μας θα εξακολουθεί να στηρίζει με τις υπηρεσίες του όλους τους συμπολίτες μας.
Δεν  θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση τη λογική οι επόμενες γενιές να πληρώσουν  στο Μαρούσι «τα σπασμένα» των παλαιότερων «αμαρτωλών» Διοικήσεων , αλλά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.  Δεν θα αποδεχθούμε να υπάρξουν  «δημότες δύο ταχυτήτων».  Εμείς θα βγούμε μπροστά, δυναμικά θα διεκδικήσουμε για την πόλη μας, για το καλό μας, για το καλό των μαρουσιωτών.
Η ανάπτυξη της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αποτελεί πυξίδα και μονόδρομο για μας. Αυτή είναι η δική  μας εναλλακτική πρόταση. Και τη λύση αυτή θα αγωνιστούμε να προωθήσουμε, μαζί με τους πολίτες.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ