Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

e –ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Πώς θα γλιτώσετε τον έξτρα φόρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμόρφωσε στις καθημερινές μας συνήθειες η μεγάλη πληγή του κορονοϊού και η κυριότερη από αυτές φαίνεται πώς είναι το τέλος του «ζεστού χρήματος».

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών κλείστηκε το προηγούμενο διάστημα στο σπίτι κι οι συναλλαγές ήταν καθαρά ηλεκτρονικές, κάτι που θα βοηθήσει και στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο δαπάνης εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις από το 20% στο 30% του εισοδήματος, άλλαξε άρδην το τοπίο.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα άπαντες να βρίσκονται στο κυνήγι των e-αποδείξεων, καθώς σε περίπτωση λάθους υπολογισμού, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι πανάκριβος.
Όσοι δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα, καλό είναι να αρχίσουν να προσαρμόζονται, καθώς έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να πληρώνουν με κάρτα και όχι με μετρητά.
Η χρήση μετρητών συνεπάγεται βαριές καμπάνες που θα φανούν στο εκκαθαριστικό της εφορίας  την επόμενη χρονιά και έχει ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το στοίχημα ασφαλώς δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη επαγγελματικές ομάδες που ζητούν μετρητά, με δέλεαρ την… έκπτωση που  κάνουν με τη μη πληρωμή του ΦΠΑ.
Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος για τους φορολογούμενους είναι πολύ μεγάλος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην πιάσουν τα όρια που έχουν τεθεί και έτσι να πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυτός, θα υποχρεώσει τα νοικοκυριά να αλλάξουν διάθεση απέναντι σε επαγγελματικές ομάδες που δεν κόβουν αποδείξεις και έτσι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Το νέο τοπίο που διαμόρφωσε ο κορονοϊός βοηθάει τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, ενώ το νέο τοπίο οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Όσοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους θα πρέπει να αρχίσουν.
  • Όσοι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κάρτες, οφείλουν πλέον να αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο.

Κουλτούρα πληρωμών
Στο ερώτημα ποιοι πρέπει να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών αποδείξεων, η απάντηση είναι το σύνολο των φορολογούμενων, καθώς ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή κάνει ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αυτό στην πράξη σημαίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμασταν έως τώρα για το πώς ξοδεύουμε τα χρήματα μας και καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας πληρωμών.
Αυτή η νέα κουλτούρα σημαίνει ότι όποιοι δεν πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και προτιμούν τις συναλλαγές να χρησιμοποιούν μετρητά θα κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο.

Πλαστικό χρήμα
Όπως γίνεται αντιληπτό το «πλαστικό» χρήμα μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες δυτικές χώρες.
Το πλαστικό χρήμα αφορά όλους μας, από μισθωτούς και συνταξιούχους, έως ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αλλά και όλους όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Η… καμπάνα
Όλοι μας υποχρεούμαστε να εξοφλούμε με πλαστικό χρήμα ή και με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις δαπάνες που κάνουμε για αγορές αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
Στην περίπτωση κατά την οποία το σύνολο των αγορών μας, δεν έχουν αξία ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους, τότε θα έρχεται η… καμπάνα της εφορίας.
Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στην περίπτωση που δεν καλύψουμε το απαιτούμενο ποσοστό είναι «πέναλτι», ποινή φόρου δηλαδή με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό.
Στην ουσία δηλαδή, πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεις  και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος, γεγονός που μάς υποχρεώνει να είμαστε προσεκτικοί στις συναλλαγές μας.

Παραδείγματα
Για να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις στην περίπτωση κατά την οποία δεν μπορέσουμε να κάνουμε συναλλαγές που έχουν αξία ίση με το 30% του εισοδήματός μας, τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά.
Ας υποθέσουμε ότι ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει φέτος σε ηλεκτρονικές δαπάνες με κάρτες τουλάχιστον 3.600 ευρώ. Στην περίπτωση που δαπανήσει μόλις 2.000 ευρώ τότε για τα 1.600 ευρώ που του λείπουν θα χρεωθεί πρόσθετο φόρο 352 ευρώ.
Ας υποθέσουμε επίσης, ότι ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός.
Εάν δεν καταφέρει να πιάσει το στόχο και εμφανίσει μικρότερης αξίας ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους για παράδειγμα 7.000 ευρώ, τότε το πέναλτι στην εφορία θα είναι βαρύ.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει μια διαφορά της τάξης των 2.000 ευρώ και με το πρόστιμο ύψους 22%, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει στην εφορία έξτρα φόρο 440 ευρώ.

Οι απαιτούμενες e-αποδείξεις για το 2020 έχουν ως εξής:

  • Για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.500 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 2.100 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.600 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.800 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 3.000 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 3.200 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 4.500 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 6.000 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 7.500 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 9.000 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 10. 500 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 12.000 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 13.500 ευρώ
  • Για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 15.000 ευρώ.

Λίστες e-δαπανών
Στη λίστα των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα,  από τα είδη σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις των πολιτών που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό και θα τιμωρηθούν με πέναλτι φόρου.

Πιο αναλυτικά, θα αναγνωρίζονται δαπάνες που αφορούν σε αγαθά και υπηρεσίες των παρακάτω κατηγοριών:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.
  • Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
  • Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. Περιλαμβάνονται δηλαδή όλες οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων καθώς και όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών.
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών.
  • Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
  • Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
  • Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
  • Υγεία: Έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ποιοι απαλλάσσονται
Ο νόμος ορίζει ότι από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτα εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες, που αδυνατούν να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό απαλλάσσονται:

  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Όσοι δηλαδή έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%.
Φορολογούμενοι που θα κάνουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ