Υγεία
Σωτ. Τσιόδρας: Σε 12-18 μήνες αναμένεται εμβόλιο
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της έρευνας για ανακάλυψη εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, όμως οι κοινωνίες δεν θα μπορούν να ωφεληθούν από αυτό νωρίτερα από 12 με 18 μήνες.
Όπως τόνισε τη Δευτέρα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε webinar του Ωνασείου για τις μεταμοσχεύσεις, σχετικά με τα εμβόλια, οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι το μια τέτοια προοπτική βρίσκεται 12 με 18 μήνες μακριά. Αν και κάποιες δόσεις εμβολίου μπορεί να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα φτάσουν ούτε για μία χώρα, σημείωσε.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλαπλές τεχνολογίες, όπως σε αδρανοποιημένα εμβόλια, εξασθενημένος ιός και άλλες. Μάλιστα τουλάχιστον δύο εμβόλια στην Κίνα εξετάζουν DNA και RNA τεχνικές προκλινικά ή ψευδόσωματίδια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία. Τουλάχιστον 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν μπει σε κλινικές μελέτες φάσης 1 και 2 σε όλο τον κόσμο από τις 15 Μαΐου δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ειδικότερα σε φάση δύο αυτή τη στιγμή είναι ένα εμβόλιο από το Πεκίνο που είχε ερευνηθεί και για τον Έμπολα και το εμβόλιο της Moderna που έχει πάρει και μια πρώτη έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό FDA. Για το τελευταίο ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι δείχνει κάποια αποτελέσματα σε μελέτη εθελοντών οι οποίοι εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό
Για τα περιστατικά αυτά εξακολουθεί επίσης να υπάρχει το δίλημμα για τον αυτοπεριορισμό και την παρακολούθηση στο σπίτι από το γιατρό έναντι της νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναμένουμε περισσότερο δεδομένα σε αυτές τις παρεμβάσεις γι’ αυτό το στάδιο. Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, με αναπνευστήρα, θεραπεία με αντιικά φάρμακα με αντιβιοτικά και με όλα τα επιτρεπτά μέτρα τα οποία γνωρίζουμε.. Συνεχώς αναβαθμίζουμε τα πρωτόκολλα”.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν γνωστοποιηθεί σχετικά με τη ρεμδεσιβίρη, την υδροξυχλωροκίνη, την πλασμαφαίρεση αλλά και τον τριπλό συνδυασμό αντιικών φαρμάκων με ιντερφερόνη β.
Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι χθες μαζί με τον υφυπουργό υγείας κ. Κοντοζαμάνη είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας Regeneron κ. Γιώργο Γιανκόπουλο οποίο τους μίλησε για τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή. Τα εν λόγω βιολογικά φάρμακα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία της νόσου όπως χρησιμοποιήθηκαν και για τον Sars και θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι σχετικές κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και δεν θα έχουμε μεγάλες μελέτες πριν από το τέλος του χρόνου.
Συνολικά σχετικά με τις κλινικές μελέτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει αυτή τη στιγμή μια σειρά από αυτές για αρκετά φάρμακα σε κάποιες από τις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 309 είναι αυτές οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει όσον αφορά την καταπολέμηση της νόσου και αφορούν σε διάφορά σταδια, από προκλινικές έως και κλινικές.