Connect with us

Κοινωνία

Η αναγνώριση ενός αδικοχαμένου ήρωα

Published

on

Τιμητική εκδήλωση του Δήμου Μεταμόρφωσης

για τον Ελευθέριο Κουτσουράδη, ο οποίος αγνοείται

από το 1974 στην Κύπρο

Σε μία λιτή, αλλά αρκούντως συμβολική, εκδήλωση ο Δήμος Μεταμόρφωσης πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια της εγγραφής στο Στύλο των Ηρώων του ονόματος του πεσόντος στην Κύπρο Λευτέρη Κουτσουράδη,  την προηγούμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου.

 

Πρόκειται για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης που είχε πάρει σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μετά την επιστολή που είχε αποστείλει ο Εξωραϊστικός τοπικός Σύλλογος “Η Πρόοδος” με αίτημα την αναγραφή του ονόματος του “Ήρωα Ελευθέριου Κουτσουράδη” στο μνημείο της πόλης, ο οποίος το 1974 έπεσε υπέρ της πατρίδος  στην Κύπρο κατά την εισβολή των Τούρκων. Τότε, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, είχε τονίσει σχετικά: “Θέλω να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου και να ευχαριστήσω το Σύλλογο για την καλή ιδέα, να τοποθετήσουμε μια μαρμάρινη πλάκα στην πλατεία της Νέας Ζωής. Εγώ θυμάμαι τον Ελευθέριο Κουτσουράδη, πραγματικά δεν είχε περάσει από το μυαλό κανενός ότι δεν είχε τιμηθεί. Θα πρέπει αυτό να το αποκαταστήσουμε αυτήν την στιγμή, με την αναγραφή του ονόματός  του στο Ηρώο της πόλης, καθώς η αναγραφή του είναι κάτι το ελάχιστο για να τον θυμόμαστε και να τον τιμήσουμε”. Στη συζήτηση είχε παρέμβει και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος ανέφερε ότι το να σκοτωθεί κάποιος στρατιώτης, είναι ένας νεκρός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  όμως, ο “Ελευθέριος Κουτσουράδης”  είναι αγνοούμενος και ένας αγνοούμενος είναι δύο φορές νεκρός, οπότε συμφώνησε και αυτός με αυτήν την τιμή. 

• Έντονη συγκίνηση
Να επιστρέψουμε όμως στην τιμητική εκδήλωση στο Ηρώο της πόλης όπου χρέη οικοδεσπότη εκτελούσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στο μεγαλείο της θυσίας αυτού του Λευτέρη Κουτσουράδη. Στο βήμα ανέβηκε και ο κ. Νάνος, εκπροσωπώντας την Παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον πόνο που δημιουργεί ένα τέτοιο συμβάν και στο πόσο σημαντικό είναι να τιμούνται αυτοί οι άνθρωποι. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Δημάρχου Μεταμόρφωσης, κ. Καρπέτα, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της υπόθεσης έκανε γενικότερες πολιτικές αναφορές λέγοντας μεταξύ άλλων: “Ακούω πολλούς να λένε σήμερα, επειδή η πολιτική κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη ότι τι καλά θα ήταν να είχαμε πάλι δικτατορία. Θέλω να τους θυμίσω πως ό,τι έγινε στην Κύπρο, που είχε σαν αποτέλεσμα και το χαμό του Λευτέρη Κουτσουράδη, είναι αποτέλεσμα της δικτατορίας που τότε  υπήρχε. Τέτοια καθεστώτα πάντα τέτοια αποτελέσματα θα έχουν”. Στη συνέχεια έγινε η αποκάλυψη του Ηρώου, στο οποίο πλέον αναγράφεται το όνομα του Ελευθέριου Κουτσουράδη και κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος και ο θείος του άτυχου στρατιώτη που είχε έρθει από τη Μυτιλήνη αυθημερόν για να δώσει το “παρών” σε αυτήν την τιμητική εκδήλωση. 

• Πως χάθηκε ο Λευτέρης Κουτσουράδης
Ο “Σύλλογος Αγνοουμένων και Πεσόντων Κυπριακής Τραγωδίας”, μέσω του Ιστορικού Αρχείου του, ρίχνει φως στο τι έγινε εκείνη την ημέρα: “Ο Λευτέρης Κουτσουράδης, μαζί με όλους τους συναδέλφους του, στάλθηκε σε Αποστολή Αυτοκτονίας, με πλοία παλαιάς τεχνολογίας.  Οι δύο τορπιλάκατοί μας, έλαβαν την εντολή να σταματήσουν την νηοπομπή των Τούρκων και τράβηξαν ρότα… για την “Αθανασία”. Κι αν το 1821 οι Έλληνες έλεγαν “στάσου Τούρκο να γεμίσω”, το 1974 αυτό μετατράπηκε σε “στάσου για να στρίψω”. Στο πλήρωμα μίας από τις δύο τορπιλάκατους “Τ1” και “Τ3”, ήταν και ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ. Πλέοντας στα νερά έξω από την Κερύνεια, υπακούοντας αμέσως στην εντολή που έλαβαν από τον Ναυτικό Διοικητή Κύπρου, Παπαγιάννη, να πλήξουν τον στόλο Εισβολής, ξεκίνησαν  χωρίς να διστάσουν και  γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή αυτοκτονίας. Αυτές οι τορπιλάκατοι ήταν σοβιετικής κατασκευής, παλαιάς τεχνολογίας,  με όχι μεγάλη ταχύτητα πλεύσης,  ισχνό επιφανειακό οπλισμό και μπορούσαν να εκτοξεύσουν τορπίλη μόνο εκ των όπισθεν.  Αυτό σημαίνει ότι με το φως της ημέρας θα έπρεπε να πλεύσουν με “πάσει δυνάμει” εναντίον ταχύτατων αντιτορπιλικών, να αποφύγουν τις βολές ανασχέσεως τους,  όπως και αυτές της τούρκικης αεροπορίας, να τα πλησιάσουν και ακολούθως να γυρίσουν 180ο μοίρες, για εκτοξεύσουν την τορπίλη τους! “εκ των όπισθεν”. Πραγματική αυτοκτονία. Όμως ο Υποπλοίαρχος Τσομάκης και ο Επίκουρος Σημαιοφόρος Βερύκιος (Κυβερνήτες των “Τ3”και “Τ1” αντίστοιχα) μαζί με το όλο το πλήρωμα χωρίς να λογαριάσουν τον κίνδυνο του εγχειρήματος τους, απέπλευσαν άμεσα από τη βάση τους εναντίον της Τούρκικης νηοπομπής. Κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πρώτα πυρά ανασχέσεως των πλοίων  και να πλησιάσουν, όχι όμως σε απόσταση τέτοια ώστε να εξαπολύσουν τις τορπίλες τους. Οι αεροπορικές προσβολές και πολυβολισμοί των Τούρκων αεροπόρων, τους καταβύθισαν, σχεδόν αύτανδρους, (μόνο ένας κελευστής σώθηκε τραυματισμένος κολυμπώντας ως τη στεριά). 

• Ευχαριστήρια Επιστολή
Παράλληλα, ο Σύλλογος Αγνοουμένων και Πεσόντων Κυπριακής Τραγωδίας με επιστολή του συγχαίρει τον  Δήμαρχο Mεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα αλλά και την αντιπολίτευση  του Δήμου για την ομόφωνη αποδοχή και υλοποίηση  της ιδέας  του Εξωραϊστικού Συλλόγου η “Πρόοδος”, ώστε το όνομα  του “Ήρωα Ελευθέριου Κουτσουράδη” να γραφτεί στο μνημείο της πόλης, ο οποίος από το 1974 αγνοείται στην Κύπρο κατά την εισβολή τον  Τούρκων ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη  υπηρεσία. Περιμένουμε και ελπίζουμε  η ενέργεια  αυτή  να βρει μιμητές και σε άλλους   Δήμους  της Ελλάδας, αναφέρεται στην επιστολή.

• Η πρώτη τιμή
Χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ή να ενημερώσουμε όσους δεν έτυχε να το γνωρίζουν ότι επί Δημαρχίας Γιάννη Χριστονάκη και μετά από απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ονοματίστηκε η πλατεία της Νέας Ζωής ως πλατεία Ελευθέριου Κουτσουράδη.  

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ