Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύουν 1,2 εκατ. ξένοι φοιτητές

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απέλαση κινδυνεύουν πάνω από 1 εκατ. φοιτητές στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς υπάρχουν σκέψεις από την κυβέρνηση να γίνονται τα μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου όταν ξαναξεκινησουν τα πανεπιστήμια.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Όταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίζουν οι ξένοι σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

«Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο», στηλίτευσε αμέσως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ως πρότινος διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν», συμπλήρωσε.

«Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα», επισήμανε από τη δική του πλευρά ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, 32χρονος ισπανός διδακτορικός φοιτητής στη σχολή οικονομίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε μαθήματα το επόμενο τρίμηνο, αν πρέπει να γυρίσουμε σπίτια μας, ή αν θα μας διώξουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ