Κοινωνία
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
Ολοκληρώθηκε η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π. Θανάση Αυγερινού.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της Δ/νσης Πολ. Προστασίας Αποκεντρ. Διοίκησης, της Δ/νσης Πολ. Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής, των Δασαρχείων, της Τροχαίας, της Αστυνομίας, των Λιμεναρχείων, του Τμήματος Πολ. Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής, των Δήμων Ανατολικής Αττικής, του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ.), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2019-2020, το σχεδιασμό και τις δράσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών 2020, την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές κατά την αντιπυρική περίοδο, καθώς και δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
Αναφορικά με τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2019-2020, αναφέρθηκε ότι ήταν μία εύκολη σχετικά περίοδος, με εξαίρεση τις ημέρες των χιονοπτώσεων στο τέλος Δεκεμβρίου καθώς και στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου για την αντιμετώπισή τους διατέθηκαν, διαμέσου της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου με το απαραίτητο προσωπικό τους, από το μητρώο ιδιωτών εργοληπτών που διαθέτει η Περιφέρεια, για την υποβοήθηση έργου χειμερινής συντήρησης (αποχιονισμού – αποπαγέτωσης) του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής που γίνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών/Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών.
Στα θέματα σεισμού, βασική ομιλήτρια ήταν η κα Κούρου Ασημίνα, Προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πόσο κρίσιμη είναι η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών, και κυρίως των Δήμων, ως προς την κατάρτιση επικαιροποιημένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, διαφυγής καθώς και πρόβλεψης χώρων καταφυγής και καταυλισμού ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία του να φτάσει η ενημέρωση και η πληροφορία έγκαιρα την κρίσιμη ώρα εκεί που πρέπει.
Η πρόληψη προτεραιότητα κατά την αντιπυρική περίοδο
Κατόπιν ακολούθησε εκτενής συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού δήλωσε ότι πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη, ζήτησε ενημέρωση και τοποθέτηση από τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους όλων των Φορέων σχετικά με τις υλοποιημένες δράσεις τους και το σχεδιασμό τους για την αντιπυρική περίοδο. Στη συζήτηση που ακολούθησε κεντρικά θέματα ήταν : ο καθαρισμός, ιδιαίτερα στις ζώνες μίξης δασών – οικισμών, η προσβασιμότητα στους δασικούς δρόμους, η συντήρηση και τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών, η συντήρηση και επάνδρωση των πυροφυλακίων, οι καθαρισμοί ξερών χόρτων και σκουπιδιών, η κοπή χόρτων στις παραρεμάτιες περιοχές και εντός των ρεμάτων, καθώς και τα συνεχή περίπολα.
Τέλος, πάρθηκε η απόφαση της εφαρμογής του μέτρου για την προληπτική απαγόρευση
κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και εν γένει ευπαθείς περιοχές κατά την αντιπυρική περίοδο 2020, για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Η εν λόγω απαγόρευση αφορά την ημέρα
πρόβλεψης.
Ειδικότερα, για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά δεν επιτρέπεται εν γένει η κυκλοφορία οχημάτων εντός του πευκοδάσους, ενώ σε κατάσταση συναγερμού (δείκτης 5) ή πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (δείκτης 4) θα κλείνουν οι δύο δρόμοι που επιτρέπουν την πρόσβαση, Λ. Σχινιά και Λ. Κωνσταντινουπόλεως, με εξαίρεση για τους κατοίκους της περιοχής.
Τέλος, συζητήθηκε η κατασκευή περιφερειακού δρόμου που να εξυπηρετεί τον οικισμό δικαστών και εισαγγελέων καθώς και τους επισκέπτες, η αξιοποίηση των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων που υπάρχουν και ειδικά αυτού που είναι στο κωπηλατοδρόμιο, η εκμίσθωση λεωφορείων για την μετακίνηση του κόσμου από τους χώρους πάρκινγκ προς το πευκοδάσος και αντίστροφα, καθώς και η σύνταξη σχεδίου εκκένωσης του πευκοδάσους.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ειδήσεις4 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο