Ελλάδα
Θετική αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική
Θετικά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Όπως είναι γνωστό η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εφέτος ενώ η «μεγάλη» (Κρήτη – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις τον περασμένο Ιούνιο, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Και στις δύο άκρες (Κρήτη και Αττική) όπως επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής με σημαντικά υψηλότερο κόστος, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.
Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.
Στα Μέγαρα όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας ο Διαχειριστής έχει προτείνει στον Δήμο δέσμη ανταποδοτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση, προσθέτουν, που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.
«Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ