Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Επιτυχής έναρξη του Πανελλήνιου Συνέδριου του ΕΔΔΥΠΠΥ – Τι δήλωσαν στον Χ-Τύπο Γ. Πατούλης και Ν. Μπάμπαλος [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόλυτη επιτυχία, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω κορωνοϊού,   πραγματοποιήθηκε σήμερα (8/10) η έναρξη των εργασιών του 16ου συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ που φιλοξενείται φέτος στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής – Τι δήλωσαν στον Χ-Τύπο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος

Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ με τίτλο «Υγιείς και ανθεκτικές πόλεις στην περίοδο της κρίσης: Η εφαρμογή των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των 6 πολιτικών του Π.Ο.Υ. για τον άνθρωπο», πραγματοποιείται το διήμερο 8 & 9 Οκτωβρίου 2020 διαδικτυακά λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της διασπορά του κορωνοϊού, υπό τη σκέπη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Σήμερα αριθμεί 235 ΟΤΑ Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και διοικείται από 13 μελές Δ.Σ. και αποτελεί τη συνένωση 3 Δικτύων: του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. που ιδρύθηκε το 2005, του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας που ιδρύθηκε το 2007 και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που ιδρύθηκε το 1994.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν στον Χ-Τύπο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος 

Αρχικά ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω κορωνοϊού, κάτω από τις οποίες διεξάγεται το 16ο συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ: “Πράγματι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες ωστόσο το συνέδριο γίνεται κανονικά, με μία μεγάλη συμμετοχή από όλους τους δήμους της χώρας, μέσα από την διασύνδεση και μέσα από την υβριδική διαδικασία. Είναι σαφές ότι έχει μεγάλη αξία το συνέδριο μας γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεταρρυθμίσεων και του υπουργείου Εσωτερικών και των ευθυνών που πρέπει να αναλάβει η κάθε αυτοδιοικητική αρχή για τα ζητήματα της Υγείας. Από την άλλη πλευρά, με αφορμή την πανδημία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς ακριβώς μπορεί να δράσει η αυτοδιοίκηση και μπορούμε αυτό να είναι όφελος για τις πόλεις μας”.

Οι στόχοι του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη: “Οι στόχοι είναι να μπορέσουμε αφενός ο προσυμπτωματικός έλεγχος να είναι μία καθολική, κυρίαρχη, διαδικασία για την πρόληψη των πολιτών, κάτι το οποίο θα μας δημιουργήσει τεράστια υπεραξία για την θνησιμότητα η οποία έχει αυξητικές τάσεις για διάφορους λόγους και από την άλλη πλευρά να δημιουργήσουμε υγιείς πόλεις στις οποίες ο πολίτης θα μπορεί να είναι ευτυχισμένος και προσαρμοσμένος στους κανόνες της φύσης και του περιβάλλοντος”.

Τέλος, για τη συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τον Δήμαρχο κ. Μπάμπαλο ανέφερε: “Θεωρώ ότι ο Δήμος έχει βρει την δική του δημιουργική τροχιά, συνεργαζόμαστε η Περιφέρεια με τον Δήμο και ως υποχρέωση αλλά και ως ευθύνη και θεωρώ ότι έρχονται σημαντικά θέματα διεκπεραίωσης λειτουργίας των δημοτών, μέσα από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής”. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Γενικός Γραμματέας του ΕΔΔΥΠΠΥ, Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε στον Χ-Τύπο: “Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Ηράκλειο το 16ο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Την ετήσια συνάντηση των δήμων της χώρας για να μιλήσουμε πάνω σε εμπειρίες και καλές πρακτικές προκειμένου να αυξήσουμε τις δράσεις θωράκισης της δημόσιας υγείας, φέτος δε σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους, την συγκυρία της πανδημίας. Θα παρουσιάσουμε αυτά που έχουμε κάνει στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, θα ακούσουμε και εκείνα που έχουν εφαρμόσει οι άλλοι δήμοι και, συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας υπό την καθοδήγηση του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και, επιπλέον εδώ στην Αττική, της Περιφέρειας, προσβλέπουμε να απλώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ομπρέλα προστασίας στις τοπικές μας κοινωνίες. Οι συνθήκες απαιτούν σοβαρότητα, σχεδιασμό και συντονισμό δράσης για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω…”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ