Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ο Δήμος Χαϊδαρίου βράβευσε τον Νικόλαο Τασιάκο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τιμή στον τελευταίο επιζώντα του «Παπανικολή»

Δύο σημαντικές βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ηρώων, στο Χαϊδάρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Πριν από την πραγματοποίηση της παρέλασης ο Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας τίμησε τον Νικόλαο Τασιάκο, τελευταίο επιζώντα του υποβρυχίου «Παπανικολής» και τους απογόνους του εκλιπόντα Χαιδαριώτη, Παναγιώτη Γεωργακάκου. 

Ήταν μια ιδέα-πρωτοβουλία της Μαρίας Μπακλαβά-Στατίκη την οποία υιοθέτησε και άμεσα υλοποίησε η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου.
O Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Χαϊδαρίου Πολιτισμού-Νεολαίας-Αθλητισμού (Δ.Ο.Χ.Π.Ν.Α.), κ. Ηλίας Περιμένης, προλογίζοντας την εκδήλωση, είπε τα εξής: «αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Δήμο Χαϊδαρίου να βραβεύει για τον ηρωικό αγώνα τους κατά το έπος του ΄40 δύο  Αξιωματικούς εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, Βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που υπήρξαν πλήρωμα του θρυλικού υποβρυχίου ‘Παπανικολής’. Ένα υποβρύχιο-καμάρι για το Πολεμικό μας Ναυτικό αφού στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου  είχε γίνει κυριολεκτικά ο εφιάλτης των Ιταλών και των Γερμανών που δεν κατάφεραν ποτέ να το εντοπίσουν και να το βυθίσουν. Τα κατορθώματά του με αποκορύφωμα την παράτολμη βύθιση το Δεκέμβριο του 1940 στα στενά του Ότραντο, μέσα σε ιταλικά χωρικά ύδατα, μεγάλης νηοπομπής, έγραψαν ιστορικές σελίδες δόξας…»
Πρώτα εκλήθη για τη βράβευση ο Απόστρατος Αξιωματικός, τορπιλητής του υποβρυχίου «Παπανικολής», Νικόλαος Τασιάκος, τελευταίος επιζών του πληρώματος. Ο κ. Τασιάκος στα 97 του χρόνια πλέον,  γεννήθηκε στο χωριό Δρακότρυπα Καρδίτσας και αν και ορεινός κατατάχθηκε τον Απρίλιο του 1936 εθελοντικά στο Πολεμικό Ναυτικό  στα υποβρύχια του στόλου, «Νηρέας» , «Πρωτέας» και τέλος στο «Παπανικολής», ως τορπιλητής.
Συμμετείχε σε όλα τα κατορθώματα του θρυλικού υποβρυχίου στο έπος του 1940 κατά των Ιταλικών στρατευμάτων στη θάλασσα της Αδριατικής ενώ αργότερα στη Μέση Ανατολή συνέχισε τον αγώνα με τα Ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονταν εκεί.
Ακολούθησε η τιμητική βράβευση της Σταυρούλας Γεωργακάκου, κόρης του εκλιπόντα Χαϊδαριώτη, Παναγιώτη Γεωργακάκου, που πολέμησε στο υποβρύχιο «Παπανικολής».
Η απήχηση που είχε η εκδήλωση στον κόσμο ήταν μεγάλη γιατί το έπος του ’40 και η ιστορική μνήμη ζωντάνεψε και πάλι στο Χαϊδάρι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ανακήρυξε τον Νικόλαο Τασιάκο επίτιμο μέλος του, εξαιτίας της Θεσσαλικής καταγωγής του

       

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ