Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις μέρες, ένα από τα ζητήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η στρατηγική της χώρας για τα τεστ κορονοϊού. Από τη στιγμή που στο παιχνίδι έχουν μπει και τα rapid τεστ, η δυνατότητα για μια πολύ καλύτερη απεικόνιση της κατάστασης είναι μεγαλύτερη, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος κεντρικός συντονισμός και να συνδεθούν περισσότερο η διενέργεια των μοριακών ελέγχων με αυτόν των τεστ αντιγόνου (rapid).
Πριν από δύο μέρες, στο Μαξίμου έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη υπό τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με τη συμμετοχή και άλλων, όπως του Σωτήρη Τσιόδρα, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη, αλλά και του καθηγητή της Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμωνα Δρακόπουλο, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια διαμόρφωσης αλγορίθμων που θα δίνουν στη χώρα μας συγκριτικό πλεονέκτημα για την καλύτερη αξιοποίηση των test. Ο κ. Δρακόπουλος, άλλωστε έπαιξε και κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού PLF για τον τουρισμό, ιδέα που ανέπτυξαν και άλλες χώρες στη συνέχεια.
Στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι ένας νέος σχεδιασμός, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Με δεδομένο ότι εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα και των κέντρων υγείας ανά την επικράτεια να κάνουν test κορονοϊού, η κυβέρνηση θέλει και την καλύτερη αξιοποίηση των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ). Μπορεί να μην εγκαταλείπεται εντελώς η στρατηγική της τυχαίας δειγματοληψίας στις πλατείες της χώρας, σε κάθε περίπτωση, όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται τη «μονιμοποίηση» ομάδων σε ορισμένα σημεία, προκειμένου να είναι σαφές στους πολίτες πού βρίσκονται.
Επίσης, με βάση τον ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή, καθημερινά θα αναλύονται δεδομένα, από την κινητικότητα στις περιφερειακές ενότητες, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να διαπιστώνεται σε ποια σημεία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για διάθεση test. Με άλλα λόγια, όπου παρατηρείται αυξημένη διασπορά ή δυνητική διασπορά, θα διατίθεται στις εκάστοτε μονάδες και δομές υγείας μεγαλύτερο στοκ test.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνονται μεσοσταθμικά πάνω από 20.000 test την ημέρα. Μάλιστα, τα αστικά κέντρα, αλλά και περιοχές, όπου παρατηρείται αυξημένος επιπολασμός, θα ενισχυθούν με τα test που θα αναδιανεμηθούν από τις συνοριακές πύλες. Με δεδομένο ότι οι είσοδοι στη χώρα έχουν ελαχιστοοιηθεί-χθες είχαμε κάτι παραπάνω από 4.000-, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ένα σημαντικό μέρος από τα περίπου 8.000 test που γίνονταν στα σύνορα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της χώρας.
Γενικώς, κεντρική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έλεγε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, είναι να συνδεθούν επιχειρησιακά όλες οι πτυχές και οι δομές του testing. Εξ ου και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια αυξημένη εποπτεία σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, συνδυαστικά με την επαγρύπνηση για την τήρηση των μέτρων.
Πηγή: Reader.gr