Κεντρικό Θέμα
«Νικήσαμε τον κορονοϊό»: Ο κρίσιμος Γενάρης και η σκληρή μάχη έως και τον Ιούνιο
Αισιοδοξία για το αύριο και έντονος προβληματισμός για το σήμερα, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.
Η ιστορική ανακάλυψη Pfizer καθιστά σαφές ότι πολύ σύντομα θα μπει τέλος στον εφιάλτη που βιώνει η ανθρωπότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι τα δύσκολα τελειώνουν μέσα στο 2021, προειδοποιούν όμως ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι πιο δύσκολη σε σχέση με την πρώτη, κάτι που γίνεται σαφές από την πίεση που δέχονται τα εθνικά συστήματα υγείας.
Ανεξάρτητα από τον προβληματισμό που υπάρχει, το βέβαιο είναι ότι οι ιστορικές ανακοινώσεις από την Pfizer, προκάλεσαν ενθουσιασμό, καθώς κλείνει ένας πολύ δύσκολος κύκλος για όλη την ανθρωπότητα.
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι έχει σχέση με το τι θα γίνει, από τη στιγμή που ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας, δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του εμβολίου.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι από τις αρχές του 2021 θα αρχίσει αγώνας δρόμου, προκειμένου να σταλούν σε όλο τον κόσμο τα εμβόλια που θα δώσουν την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να κάνει μια νέα αρχή.
Η μεταφορά
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνει, υπολογίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός της παρτίδας των 300 εκ. εμβολίων θα αρχίσει να είναι έτοιμος για αποστολή μέσα στον Ιανουάριο.
Στη συνέχεια θα αρχίσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση, που θα έχει ως στόχο να μεταφερθούν προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με ταχύτητα τα εμβόλια λόγω της ευαισθησίας που εμφανίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα:
- σε πρώτη φάση θα λάβει περίπου 1,6 εκ. δόσεις,
- ο συνολικός αριθμός των εμβολίων θα φτάσει τα 7 εκ.
Η διανομή
Μόλις τα εμβόλια έρθουν στην Ελλάδα θα αρχίσει η επιχείρηση διανομής τους προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid , με στόχο να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια, θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης έως και στους μείον 80 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες.
Ο εμβολιασμός:
- σε πρώτη φάση θα αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» με τον ιό και τις ευπαθείς ομάδες,
- θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό παρουσία νοσοκόμου.
60% του πληθυσμού
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης απέναντι στον ιό, δηλαδή περίπου 6 με 7 εκατομμύρια Έλληνες.
Ο στόχος αυτός δεν είναι άμεσος και θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021, προκειμένου να αρχίσει να μπαίνει οριστικό τέλος στον εφιάλτη του κορονοϊού.
Το υπουργείο Υγείας και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών πάντως έχουν ήδη αρχίσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα νοσοκομεία της χώρας να προετοιμαστούν για τον εμβολιασμό.
Υποχρεωτικό ή όχι;
Ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που τίθεται, έχει σχέση με το εάν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις.
Μια ενδιαφέρουσα απάντηση έδωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός:
Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:
- «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλλει το κράτος».
- «Κάνω έκκληση στην επιστημονική κοινότητα να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουν και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να ακολουθήσουν».
Θεωρίες συνωμοσίας
Η θέση αυτή του κ. Μόσιαλου σχετίζεται με θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες ο κορονοίος είναι ένα «κατασκεύασμα» στα εργαστήρια και έχει ως στόχο να καθυποτάξει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Από τη στιγμή που ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, τέτοιου είδους θεωρίες θα πεταχτούν στα σκουπίδια, καθώς ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για την προσωπική του υγεία.
Μάσκες παντού
Ο δρόμος για να μπει τέλος στον εφιάλτη είναι ακόμη μακρύς, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας έναν «αόρατο εχθρό» που δεν κάνει ταξικές διακρίσεις.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι ακόμη πολύ υψηλός και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τοπικά lockdown μπορεί να ζήσουμε έως τον Μάρτιο.
Έως τότε και μέχρι το εμβόλιο να αποτελέσει την απάντηση στον ιό, η μάσκα θα είναι το μόνο μέσο που μπορεί να μας προστατεύει.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις1 week ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ