Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Aνακοίνωση από την παράταξη “Εκτός των Τειχών”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Συναινετική στην κυβερνητική

πολιτική η Δημοτική Αρχή Πατούλη” 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου με την παράταξη “Εκτός των Τειχών” κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή. Η ανακοίνωση είναι η εξής:

Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή Πατούλη έσπευσε πρόθυμα να εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτη (ν. 3852/2010) ακόμα και στο ζήτημα της ψήφισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο. Ε. Υ.) του Δήμου Αμαρουσίου, σύμφωνα με  τις επιταγές της κυβέρνησης της χούντας των αγορών και της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει στο χώρο των Ο. Τ. Α.
Φυσικά για τον νέο Ο. Ε. Υ. που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Δ. Σ. της 1ης Νοεμβρίου 2011, κανένας δεν είχε έγκαιρα ενημερωθεί και παρά τις διαμαρτυρίες των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων του Δήμου και την πρόταση που καταθέσαμε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενο Δ. Σ., η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη συζήτηση και ψήφιση του. 
Είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης φορτώνει τους Δήμους με μια σειρά νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς να προβλέπει και τον ανάλογο αριθμό υπαλλήλων και πόρων  για την ικανοποίησή τους. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των Ο. Τ. Α. 
Ο νέος Ο. Ε. Υ. του Δήμου Αμαρουσίου καταγράφει πλήρως τις προθέσεις της διοίκησης του Δήμου και της κεντρικής κυβέρνησης να λειτουργήσουν το Δήμο Αμαρουσίου ως ιδιωτική  επιχείρηση πλήρως εναρμονισμένη με τους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η ανάπτυξη των ειδικών εκείνων υπηρεσιών του Δήμου που θα ασχολούνται με την προώθηση των Σ. Δ. Ι. Τ. και των σχεδίων επιχειρηματικοποίησης και ιδιωτικοποίησης πλευρών, του μέχρι τώρα δωρεάν παρεχόμενου στους πολίτες, Δημοτικού έργου είναι μόνο μια πτυχή από τις πολλές που εισάγονται με τον νέο Ο. Ε. Υ.
Οι 938 περίπου οργανικές θέσεις υπαλλήλων που προβλέπει ο νέος Ο. Ε. Υ. του Δήμου Αμαρουσίου θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά να καλυφθούν. Πολλές από αυτές τις 938 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον νέο Ο. Ε. Υ.  παραμένουν και θα παραμείνουν ακάλυπτες, γιατί έτσι το θέλει ο νόμος του Καλλικράτη και η κυβερνητική πολιτική.
Ουσιαστικά με το νέο Ο. Ε. Υ. θεσμοθετείται το νέο εργασιακό μοντέλο, που επιβάλλει ο Καλλικράτης στους Ο. Τ. Α., και στο Δήμο Αμαρουσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσλήψεις, με βάση τον νέο Ο. Ε. Υ., θα πρέπει να γίνονται στη βάση της σύστασης οργανικών θέσεων για τις οποίες απαιτείται ο μέσος όρος των τακτικών εσόδων των δύο τελευταίων ετών να είναι διπλάσιος του ποσού στο οποίο ανέρχεται η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων νέων θέσεων πολλαπλασιαζόμενης της δαπάνης αυτής επί δύο. Δηλαδή με απλά λόγια για να προσληφθεί κάποιος σε μόνιμη οργανική θέση στο Δήμο Αμαρουσίου θα πρέπει τα τακτικά έσοδα του Δήμου των δύο τελευταίων ετών να είναι τετραπλάσια της δαπάνης για τη μισθοδοσία του όχι ως νεοπροσλαμβανόμενου, αλλά ως  να  βρίσκεται στον καταληκτικό βαθμό της υπηρεσιακής του καριέρας.
Φυσικά όλα αυτά είναι άπιαστοι στόχοι για τους περισσότερους Δήμους και για το Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος έχει ήδη υπαχθεί  με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής αρχής σε καθεστώς οικονομικής «εξυγίανσης» για την αντιμετώπιση των σωρευμένων χρεών του.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει τις επιλογές της σχετικά με τον νέο Ο. Ε. Υ. ως προσπάθεια με την οποία θα αντιμετωπιστεί η επερχόμενη λαίλαπα της εργασιακής εφεδρείας, που προωθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στους Ο. Τ. Α. και τον δημόσιο τομέα, η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου, πάνω στο θέμα αυτό, είναι όχι μόνο παρελκυστική αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζόμενων στο Δήμο Αμαρουσίου.
Το μέλλον για τις εργασιακές σχέσεις στο Δήμο Αμαρουσίου είναι η απομάκρυνση – απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων του στη βάση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας, αφού ήδη άρχισαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου να καλούν τους εργαζόμενους και να τους «ενημερώνουν» σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία και το «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς».
Η Δημοτική Αρχή μάλιστα έχει ήδη προλειάνει το έδαφος για την αντικατάσταση των απολυμένων εργαζόμενων του Δήμου μέσω της εργασιακής εφεδρείας με την είσοδο των Μ. Κ. Ο. και των ελαστικά εργαζόμενων σ’ αυτές, εκχωρώντας σημαντικά κομμάτια του Δημοτικού έργου σε ιδιώτες.
Οι υποσχέσεις και οι αντικυβερνητικές κορώνες του Δήμαρχου κου Γ. Πατούλη ότι δε θα αφήσει κανέναν εργαζόμενο ακάλυπτο φαίνεται ότι πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, αφού αυτό που προτάσσεται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής είναι η πλήρης εφαρμογή του Καλλικράτη και των κυβερνητικών επιλογών, παρά τις ευχαριστήριες επιστολές των σωματείων των εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου για την έκδοση φιλικών προς τους εργαζόμενους του Δήμου ψηφισμάτων «στήριξης» τα οποία ούτε πιστεύει η Δημοτική Αρχή ούτε εφαρμόζει. 
Εμείς καταψηφίσαμε τον νέο Ο. Ε. Υ. που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή καταγγέλλοντας την για ασυμβατότητα λόγων και έργων, αφού έτρεξε να εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτη εναρμονίζοντας πλήρως την πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο Αμαρουσίου (και στους Ο. Τ. Α.) στις συνθήκες του μνημονίου και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να σωρεύει κέρδη ως ιδιωτική επιχείρηση, αλλά σύμφωνα με την αντίληψή μας  όλα τα έσοδά του να επιστρέφονται με τη μορφή έργων και κοινωνικών παροχών στους Δημότες του, οι οποίοι σηκώνουν και το βάρος της οικονομικής του στήριξης μέσω των τεράστιων δημοτικών τελών που πληρώνουν.
Για μας αυτή τη στιγμή προέχει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Ο . Τ. Α. και η παροχή δωρεάν κοινωνικών παροχών στους δημότες, καθώς και η σταθερή και μόνιμη εργασία των εργαζόμενων στους Ο. Τ. Α. (κανένας εργαζόμενος στους Ο. Τ. Α. να μη μείνει ακάλυπτος – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ). 
Στη βάση αυτή απορρίψαμε τον νέο Ο. Ε. Υ. του Δήμου Αμαρουσίου, όπως απορρίπτουμε και τον Καλλικράτη και την πολιτική των μνημονίων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, που μετατρέπουν τους Ο. Τ. Α. σε ιδιωτικές Α. Ε.
Άλλωστε δε θα κουραστούμε να το λέμε ότι για να ξεμπερδέψουμε μια ώρα αρχύτερα με τις πολιτικές αυτές δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή τους μαζί με αυτούς που τις εισηγούνται και τις εφαρμόζουν.
Ας πάρουμε λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι – πολίτες της χώρας την υπόθεση στα χέρια μας.

Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Δ. Α. Πολυχρονιάδης
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ