Ειδήσεις
Ανησυχία στην ΕΕ για τα εμβόλια: Οι «27» συζητούν επιτάχυνση εμβολιασμών και πίεση στις εταιρείες
Αγωνία για την πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ, αλλά και για την παράδοση των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον χρόνο και στην ποσότητα που έχει συμφωνηθεί, επικρατεί στους κόλπους των Βρυξελλών, εν μέσω του τρίτου κύματος πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη.
Μετά και τη νέα υπαναχώρηση της AstraZeneca, η οποία -σύμφωνα με το Reuters- ενδέχεται να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τα οποία έχει δεσμευτεί, η ΕΕ κινητοποιείται.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης για την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου που απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, επισημαίνει την ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, όπως επίσης και των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων αλλά και της διασφάλισης ότι οι εταιρείες θα παραδώσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες. Διαβεβαιώνει δε ότι τα ανωτέρω αποτελούν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. To ζήτημα του κορωνοϊού θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ενώ τη δεύτερη οι ηγέτες θα εστιάσουν στην Ασφάλεια και την Αμυνα.
Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην επιστολή:
«Θα συναντηθούμε (διαδικτυακά) την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συνεχίσουμε το συντονιστικό μας έργο για την πανδημία COVID-19 και να προωθήσουμε άλλα σημαντικά σκέλη της κοινής μας ατζέντας.
Ο αγώνας μας ενάντια στην πανδημία COVID-19 συνεχίζεται. Παραμένει δύσκολος λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και της ανάγκης επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των περιορισμών και της ομαλής ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.
Η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους. Θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις ώστε να φέρουμε τους παρασκευαστές κοντά στις αλυσίδες ανεφοδιασμού ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης ότι θα διασφαλίσουμε πως οι παραδόσεις εμβολίων είναι οι αναμενόμενες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους.
Οι νέες παραλλαγές έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη σε πολλές χώρες μέλη. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για την ανάλυση της αλληλουχίας και την προετοιμασία του εδάφους για την επικαιροποίηση των εμβολίων.
Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές.
Επιπροσθέτως, η επίδειξη αλληλεγγύης προς τους εταίρους μας, ακόμα και μέσω της COVAX, είναι το κλειδί.
Κοιτώντας πέρα από τις άμεσες προτεραιότητές μας, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία μας μέχρι στιγμής. Θα συζητήσουμε λοιπόν πώς να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές απειλές για την υγεία, όποια μορφή κι αν έχουν.
Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Προτείνω να αφιερώσουμε την συνεδρία μας την Πέμπτη σε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουμε με την Ασφάλεια και την Αμυνα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει μαζί μας στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις απειλές της ασφαλείας. Ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα μας ενημερώσει για τις τρέχουσες εργασίες για τη ”Στρατηγική Πυξίδα”. Θα ήθελα επίσης να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις κυβερνοεπιθέσεις και τις υβριδικές απειλές, που θέτουν πολύ πραγματικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Τέλος, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Γειτονία.
Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 3 μ.μ. (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού γυρίσουμε στη συνεδρία εργασίας μας αφιερωμένη στην COVID-19 και την υγεία. Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουμε στις 9 π.μ. (10 π.μ. ώρα Ελλάδος) για τη συνάντηση εργασίας για την Ασφάλεια και την Αμυνα και τη Νότια Γειτονία. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας».
Σε πολλές χώρες της ΕΕ επικρατεί χάος με τους εμβολιασμούς. Οπως έγραψε εξάλλου η Handelsblatt, στη Γερμανία «διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες. Σε ορισμένες άλλες χώρες η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί εδώ και καιρό καλύτερα και πιο οργανωμένα. Όποιος αναζητεί χώρες-πρότυπα τις βρίσκει στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ισραήλ», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.
Reuters: Λιγότερα από τα μισά εμβόλια θα παραδώσει στην ΕΕ η AstraZeneca
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τη νόσο Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευθεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους.
Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο.
«Επειδή εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μας στην ΕΕ και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μας, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τις παραδόσεις μας πιο κοντά στη συμφωνία προαγοράς», είπε εκπρόσωπος της AstraZeneca, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συντονίζει τις συνομιλίες με τους παρασκευαστές εμβολίων, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αυτές τις συζητήσεις επειδή είναι εμπιστευτικές. Πρόσθεσε όμως ότι η ΕΕ θα έχει αρκετά εμβόλια για να επιτύχει τους στόχους της, εφόσον τηρηθούν οι συμφωνημένες παραδόσεις από τους άλλους προμηθευτές, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την AstraZeneca.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερες από τις μισές από τις 90 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε. Τον Ιανουάριο η εταιρεία προειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν θα τηρούσε τη δέσμευσή της για το πρώτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής. Επρόκειτο επίσης να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ.
Έτσι, η συνολική προσφορά της AstraZeneca στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολύ μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τότε.
Μητσοτάκης σε Μέρκελ, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν: Επανέλαβε την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Νωρίτερα σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Ανγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αντιμετώπιση της πανδημίας και ο συντονισμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως των νεότερων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο και στο ζήτημα της διάθεσης εμβολίων.
Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου στους συνομιλητές του την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης τη σημασία της ταχείας αδειοδότησης νέων εμβολίων από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, πάντα με σεβασμό σε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά δίχως γραφειοκρατικά κωλύματα.
Παράλληλα, οι ηγέτες αντάλλαξαν, προπαρασκευαστικά, απόψεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, για το θέμα της Τουρκίας.
Πηγή: iefimerida.gr
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις1 week ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ