Αφιερώματα
Η δύναμη είναι γένους… θηλυκού – Αφιέρωμα για την Ημέρα της Γυναίκας
Η εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε μια ξεχωριστή ημέρα που αν και τιμάται κάθε χρόνο, φέτος είχε μεγαλύτερη σημασία από κάθε άλλη φορά. Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ολόκληρη η υφήλιος γιόρτασε την Ημέρα της Γυναίκας, τιμώντας κάθε μητέρα, σύζυγο, γιαγιά, φίλη οποιασδήποτε εμφάνισης, εθνικότητας και ιδιότητας.
Ωστόσο, η ημέρα αυτή δεν αποτελεί τόσο μια ακόμη ευκαιρία για δώρα και λουλούδια, αλλά είναι μια υπενθύμιση για τους αγώνες που έδωσαν και δίνουν σε καθημερινή βάση οι γυναίκες με σκοπό να διεκδικήσουν την ισότιμη αντιμετώπισή τους όχι μόνο σε εργασιακό επίπεδο, αλλά και σε οικογενειακό, κοινωνικό κ.α. Φυσικά, το τελευταίο διάστημα πολλές είναι οι αυτές που έχουν βρει τη «φωνή» τους και το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, εδραιώνοντας αυτό που πλέον όλοι ονομάζουμε ελληνικό #metoo και προσδίδοντας στην ημέρα αυτή ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google φέτος αποφάσισε με τον δικό της τρόπο να τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας και να αποδώσει φόρο τιμής σε όλες εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» με τον Covid-19, ως νοικοκυρές, σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες.
Ο Χ-τύπος θέλοντας από την πλευρά του να τιμήσει την ημέρα αυτή συγκέντρωσε μηνύματα από καταξιωμένες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τέχνες, αλλά από επιτροπές και οργανισμούς με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Κ. Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: “Oι ανισότητες δεν ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους μας, ιδίως όσες και όσους έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στη χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου αυτού.”
Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας: “Η πανδημία είναι γένους θηλυκού και η Γυναίκα γιατρός, νοσηλεύτρια, επαγγελματίας υγείας είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης. Σας ευχαριστούμε όλες.”
Ν. Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας: “Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, περισσότερα από 100 χρόνια από τη θέσπισή της, μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, καθώς δεν έχουμε πετύχει διεθνώς την ισότητα των φύλων. Αν και θεσμικά κατοχυρωμένα, τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των φύλων απέχουν από την εφαρμογή τους στην πράξη. Η δράση μας λοιπόν επικεντρώνεται στην ουσιαστική εφαρμογή της θεσμικής κατοχύρωσης.”
Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών:
“Η Παγκόσμια Ημέρα
της Γυναίκας, δεν είναι γιορτή, είναι μέρα μνήμης, αποτίμησης, αφύπνισης, και κυρίως μέρα διεκδίκησης, δημοκρατικής και κοινωνικής εγρήγορσης. Ημέρα που γυναίκες και άνδρες επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στην ειρήνη και στην αλληλεγγύη, στην ισότητα, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για κοινωνική χειραφέτηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον αγώνα για την γυναικεία χειραφέτηση!”
Λ. Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών: “Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας εορτάζεται μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση αλλά και μέσω μιας νέας συνθήκης για τα ελληνικά δεδομένα του κινήματος #Metoo. Γυναίκες που δίνουν «μάχες» σε όλα τα επίπεδα, γυναίκες ηρωίδες της καθημερνότητας, γυναίκες που παλεύουν για ίσες ευκαιρίες, γυναίκες που παλεύουν με το ίδιο τους τον εαυτό για να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν για περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης. Μια ιστορία για την κάθε μία, πολλές ιστορίες που φωτίζουν τον κόσμο! Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε αποφασίσει ολόκληρο το μήνα Μάρτιο να τον αφιερώσουμε συμβολικά στη γυναίκα και μάλιστα το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας έχει διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για το σκοπό αυτό. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!”
Μ. Πατούλη – Σταυράκη, Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τους αγώνες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλον τον κόσμο αλλά και όλα αυτά που υπολείπονται ώστε η Γυναίκα κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κοινωνίας πραγματικά ισότιμο, ανεξάρτητο σε όλους τους στίβους της ζωής, στη βάση του Στόχου 5 για την ισότητα των φύλων και του Στόχου 10 για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και υπηρετούμε ως Δίκτυο για τη διάδοσή τους στην ελληνική κοινωνία. Η καταπίεση, η κακοποίηση σε όλες τις μορφές της, ο εκφοβισμός και η υποτίμηση είναι συνθήκες ζωής που βιώνει έντονα μεγάλη μερίδα των γυναικών σε όλον τον κόσμο, και στην κατά τα άλλα σύγχρονη ελληνική κοινωνία δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό είναι κάτι που μεγαλόσχημα αποδεικνύει η μελανή επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, η οποία έρχεται να διατρανώσει ότι η γυναικεία κακοποίηση δεν έχει διάκριση. […] Σε αυτό το άνισο «παιχνίδι ρόλων», πρώτες εμείς οι ίδιες οι γυναίκες θα πρέπει να αποτινάξουμε τους «δυνάστες» μας, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να πετύχουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. Εμείς καθημερινά καλούμαστε να δίνουμε την προσωπική και συλλογική μας μάχη, μέσα από το δικό μας #Metoo, για να “ξεριζώσουμε” τα “ζιζάνια” που στέκονται εμπόδιο στο να ανθίσουμε».
Δ. Θωμαΐδου, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας: “Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ημέρα σύμβολο του αγώνα που μας υπενθυμίζει τον συνεχή αγώνα για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία και στην κοινωνία. Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα, είπε ο σπουδαίος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Στο πέρασμα των αιώνων η γυναίκα πάλεψε και αγωνίστηκε, ζυμώθηκε με την ιστορία και την προώθησε, έγραψε η ίδια ιστορία, τόσο στα αρχαία όσο και στα μεταγενέστερα χρόνια. Με δωρικότητα, λιτότητα και απέριττη ομορφιά μπαίνει στο χοροστάσι αλλά και στο χορό της ζωής. Σε αυτό το χορό της ζωής η έννοια δικαίωμα και μάλιστα δικαίωμα για τη γυναίκα είναι κατάκτηση με πολλές θυσίες, συχνά άνισες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει θετικά βήματα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν προσέφερε τίποτε απλόχερα στις γυναίκες. Η σημερινή ημέρα, αλλά και κάθε μέρα, είναι αφιερωμένη στη γυναίκα μητέρα, τη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα πολιτικό. Στις γυναίκες που «γκρέμισαν» τα στερεότυπα , χάραξαν νέες κοινωνικές νόρμες και ανέδειξαν τη δυναμική πλευρά των γυναικών με την σημαντική προσφορά τους στην κοινωνία μας. […] Εύχομαι σε όλες μας να απολαύσουμε καλύτερες μέρες εμπνέοντας και παροτρύνοντας περισσότερες γυναίκες να αποκτήσουν φωνή και ενεργό ρόλο στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων που θα αποφασίζουν για εμάς, με ΕΜΑΣ! Την απέραντη αγάπη μου και την αμέριστη καθημερινή στήριξή μου σε όλες σας!!!”
Δήμητρα Κεχαγιά, Δήμαρχος Πεντέλης: «Η Ημέρα της Γυναίκας είναι κάθε μέρα. Βέβαια, είναι καλό που τιμούμε αυτή την ημέρα, έχει τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο είναι ένας καθημερινός αγώνας. Εγώ και χαίρομαι και είμαι υπερήφανη για τον σύνθετο και δύσκολο ρόλο, όμως κάθε φορά σκέφτομαι πως υπάρχουν γυναίκες γύρω μας, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και πρέπει εκεί κυρίως να στρέφουμε την προσοχή μας. […] Μια γυναίκα δεν παύει να είναι γυναίκα. Η ισότητα εμπεριέχει και άλλες συνθήκες, που δεν πρέπει να τις χάνουμε κατά τη γνώμη μου. Η σχέση αντρών και γυναικών είναι και σχέση αλληλοβοηθείας. Το να αλληλοβοηθούμε είναι απαραίτητο, οπότε τα βήματα προς την Ισότητα πρέπει να γίνονται μέσα από τη συνεργασία των δύο φύλων».
Μ. Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου: «Η 8η Μαρτίου έχει μεγάλο βάρος, ιστορικό και ουσιαστικό και σηματοδοτεί πολλά. Κάθε γυναίκα πρέπει να την έχει ως σημείο αναφοράς και τα όσα σηματοδοτεί για τα δικαιώματά της. Αναδεικνύει τη θέση της γυναίκας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια από αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, κάποτε χρειάστηκαν αγώνες για να κατακτηθούν. Όχι μόνο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας (για την ισότητα), αλλά θεωρώ ότι εμφανίζεται κι ένα πισωγύρισμα. Σε βάθος χρόνου σαφώς και έχουν γίνει ολόκληρα άλματα μπροστά. Και στη δική μας χώρα, που ακολουθεί το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και γενικότερα τον δυτικό κόσμο. Όμως και στην Ευρώπη βλέπεις πισωγυρίσματα, όταν για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή χώρα μιλάει στην εποχή μας για νόμους απαγόρευσης των αμβλώσεων. Αλλά και στην Ελλάδα επανέρχονται συχνά κάποια στερεότυπα για τον ρόλο της γυναίκας και τη θέση της μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Ας πούμε, όταν συνδέεις την ισότητα των δύο φύλων, την οικογενειακή πολιτική και το δημογραφικό. Είναι άλλο το ένα και άλλο θέμα είναι το άλλο. Χρειάζεται μια ξεκάθαρη ατζέντα πάνω στην ισότητα και τις διακρίσεις που γίνονται».
Δ. Μεντεσίδου, Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης: “Όλα είναι μια λέξη: Μάνα Αδελφή Γιαγιά Κόρη Θεία. Όλα είναι γυναίκα: Δύναμη Αλήθεια Δράση Ελπίδα Διεκδίκηση. Γυναίκα το αιώνιο σύμβολο της ζωής Χρόνια μας πολλά..”
Ελ. Λέκκα, Αντιδήμαρχος, Υπεύθυνη Δ/νσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και θεμάτων Ισότητας των Φύλων Δήμου Αμαρουσίου: “Ως Αντιδήμαρχος υπεύθυνη για την Ισότητα των Φύλων, ως Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’
Βαθμού η “ΑΘΗΝΑ”, ως εργαζόμενη αλλά και ως μητέρα εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες σήμερα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, να σας χαίρονται οι οικογένειές σας και όσοι σας αγαπούν. Στη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε αλλά και σε μια κοινωνία που γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ανταγωνιστική, εν μέσω πανδημίας οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Οι γυναίκες με τον έμφυτο δυναμισμό, την ικανότητα και τον ανθρωπισμό, μέσα από τους πολλαπλούς τους ρόλους ξεχωρίζουν και θέτουν στόχους για μια κοινωνία βιώσιμη, ανθρώπινη και αξιοπρεπή.”
Ρ. Ρίγγα, σεναριογράφος: “Κατά τη γνώμη μου η ισότητα των δύο φύλων θα έρθει όταν “ενηλικιωθούν” και οι άντρες. Περιμένουμε…”
Α. Αδριανού, ηθοποιός, σεναριογράφος: “Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Τις νεαρές, τις ώριμες, τις μανάδες, τις γιαγιάδες, τις κόρες, τις συντρόφους, τις ερωμένες, τις φίλες, τις αγωνίστριες, τις σκληρά εργαζόμενες σε σπίτι και στην δουλειά, τις μαχητικές, τρυφερές, απεγνωσμένες, αισιόδοξες, ευρηματικές, δημιουργικές, γυναίκες που η φύση τις έφτιαξε τέλειες γιατί απλά… τις έκανε γυναίκες.”
Χ. Κουλουμπή, ηθοποιός: “Χρόνια μας πολλά! Πιστεύω στη δύναμη της Γυναίκας αλλά και της θηλυκής Αρχής που υπάρχει στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους! Αγάπη, Χαρά, Ελπίδα, Ευτυχία, Ελευθερία! Ευχή μου αυτές οι σπουδαίες θηλυκές ποιότητες που οδηγούν στην καρδιά της ύπαρξης μας,να υπερισχύσουν στο ‘’τώρα’’και στο ‘’για πάντα’’μας! Έξω η βία από την καθημερινότητα μας, δεν οδηγεί πουθενά. Η Ζωή είναι Γυναίκα, και η ομορφιά της είναι γεμάτη χρώματα και αρώματα! Μια απόλαυση! “
Χ. Γκόλια, τραγουδίστρια, ηθοποιός: “Η γυναίκα έχει τεράστια δύναμη που πολλές φορές δεν την γνωρίζει γιατί έχει τη δύναμη της αγάπης. Έχουμε φτιαχτεί από το Θεό να αγαπάμε γιατί ο προορισμός μας είναι να γεννήσουμε να φέρουμε στον κόσμο καινούργια ζωή και αν δεν μπορούμε να αγαπάμε δεν μπορούμε αυτή τη ζωή ούτε να την κυοφορήσουμε ούτε να την μεγαλώσουμε να την θρέψουμε. Άρα μία γυναίκα είναι αγάπη και δύναμη.”
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Παπάγου – Χολαργού: “Πώς μπορούμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες στην εργασία και την αμοιβή, για δικαίωμα στην ψήφο και τη συμμετοχή στα δημόσια αξιώματα, για ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο και ίσες ευκαιρίες στην ιδιοκτησία και τη μόρφωση όταν καθημερινά κάποια γυναίκα δολοφονείται , βιάζεται, απολύεται επειδή δεν συμπεριφέρθηκε όπως “προστάζει ο ρόλος του φύλου της”. [..] Η Πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Παπάγου-Χολαργού με επικεφαλής τον Δήμαρχό μας κ. Ηλία Αποστολόπουλο θα εφαρμόσουμε κάθε μέτρο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για την επίτευξη της Ισότητας και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.”
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Χαλανδρίου: “Η επέτειος μνήμης και τιμής της απεργίας των εργατριών της Νέας Υόρκης για δικαιώματα στην εργασία βρίσκει την ελληνική κοινωνία σε κατάσταση επιβεβαίωσης ότι η πατριαρχία καλά κρατεί. Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες εναντίον ατόμων που εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία τους, το κύρος και τις υψηλές γνωριμίες τους για να εφαρμόσουν πρακτικές σεξισμού και βίας εναντίον γυναικών και παιδιών, αποδεικνύουν ότι στην ελληνική κοινωνία τα στερεότυπα είναι ακόμη πολύ ισχυρά. Ταυτόχρονα, η πανδημία που πλήττει όλον τον πλανήτη έχει επιδεινώσει την κατάσταση των γυναικών, πολλές εκ των οποίων έχουν χάσει θέσεις εργασίας, αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το σπίτι (συχνά απλήρωτες και με επισφαλείς όρους), ενώ υφίστανται τη βία που εντείνεται σε συνθήκες εγκλεισμού, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχει καταγράψει η γραμμή SOS 15900. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και περισσότερα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων, για την διαπαιδαγώγηση στην κουλτούρα του σεβασμού, της ισότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειας, καθώς και για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Τα αιτήματα για ισότιμη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εναρμόνιση στις σχέσεις εργασίας και οικογένειας παραμένουν ακόμη απραγματοποίητα.”
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου: “Η ανάγκη για διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας και ισονομίας καταδεικνύεται πιο επίκαιρη από ποτέ και απαιτεί τη συνεχή και συλλογική προσπάθεια, τόσο της πολιτείας και των θεσμικών φορέων, όσο και όλων ημών, της κοινωνίας των πολιτών.”
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων Βριλησσίων: “Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελει μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας που πρέπει να διασφάλιζει την ισονομία και αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες. Διεκδικούμε ισότιμα το δικαίωμα ανδρών και γυναικών, στην εργασία με ίσες αποδοχές, στην εκπαίδευση – έρευνα και την ηγεσία. Συνεχίζουμε τον αγώνα, για να αλλάξουμε τις πολιτικές που εμποδίζουν τις γυναίκες να πετύχουν αυτά που μπορούν και αξίζουν.”
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Χ-τύπος συμμετείχε στον “εορτασμό” της Ημέρας της Γυναίκας, προσφέροντας σε συνεργασία με το διαγνωστικό κέντρο Optima Diagnostics σε 10 τυχερές τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία με υπερηχοτομογραφικό έλεγχο.