Connect with us

Ανακοινώσεις

Παρέμβαση από τον Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ. για το νομοσχέδιο ζώων συντροφιάς

Published

on

Με ανακοίνωσή του ο Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ. παρεμβαίνει τονίζοντας τις θέσεις του, όσον αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση για τα ζώα συντροφιάς. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Ο φορέας μας, με ξεκάθαρο τρόπο εδώ και μήνες έχει συνταχθεί ανεπιφύλακτα με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) και έχει αναδείξει με συνέπεια την θεσμική εκτροπή σύνταξης σχεδίου νόμου για ζώα συντροφιάς από αναρμόδιο Υπουργείο και χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο.
Το Νοέμβριο 2020 , καταγγείλαμε δημόσια με ανακοίνωση μας την επιχειρούμενη προσπάθεια κατακερματισμού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σχέδιο ΠΔ, σύμφωνα με το οποίο προτείνονταν η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
Οι αντιδράσεις όλων των επιστημονικών φορέων (Κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κτλ) και κομμάτων, ενδεικτικά θυμίζουμε την κατάθεση σχετικής ερώτησης από τους αρμοδίους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, αλλά και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, οδήγησαν τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μάκη Βορίδη, δημόσια να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δύο υπουργεία, καθώς και ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων.
Πλέον αυτών, προ ολίγων μηνών, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Βορίδης ξεκαθάριζε σε Δελτίο Τύπου ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά την επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς, κατάπληκτοι την 6-5-2021 διαπιστώσαμε τον θεσμικό κατήφορο που έχει πλέον την προσωπική σφραγίδα του κ Πρωθυπουργού, αφενός με ΠΔ προτείνεται εκ νέου η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, αφετέρου δε τέθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς με επισπεύδον το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ένα σχέδιο νόμου το οποίο πάρα τις οποίες θετικές διατάξεις σαφώς και περιέχει, αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
Την ιδιά στιγμή που σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) η φροντίδα για την ευζωία των ζώων πρέπει να ασκείται, κατά κύριο λόγο, από δημόσιους φορείς με την εποπτεία των Υπηρεσιών τους και να μην επαφίεται στον εθελοντισμό των οργανώσεων ώστε να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή, και καθορίστηκαν ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018) το σχέδιο νόμου κινείται εκκωφαντικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η πολιτική επιλογή του κου Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους Υπουργούς, δεικνύει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης.
Ως φορέας με αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των ζώων συντροφιάς, βάσει α) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που κυρώθηκε με τον ν. 2017/1992 (Α΄32) η οποία αποτελεί τον οδηγό όλων των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , β) Τον Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων (TerrestrialCode) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.) που είναι υποχρεωμένη η Χώρα μας να εφαρμόζει και γ) τον Κανονισμό για την υγεία των ζώων με αριθ. Ε.Ε 2016/429 «Animal Health Law» θα καταθέσουμε τεκμηριωμένα και υπεύθυνα τις προτάσεις μας.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ