Connect with us

Ελλάδα

7 ερωτήσεις – απαντήσεις: Εφιάλτης μεταλλάξεων και κίνδυνος εφησυχασμού στη μετά – covid εποχή

Published

on

Βελτιωμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα, γεγονός που καθιστά σαφές, ότι η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας, που θα της επιτρέψουν να αλλάξει και την εικόνα στην οικονομία της.

Σε αυτή τη νέα συγκυρία το ερώτημα που  θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό και θα επιστρέψουμε στις συνθήκες που ζούσαμε πριν από την πανδημία.

Το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς κα κλείνουν ραντεβού ακόμη και οι τριανταπεντάρηδες δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι αρχίζει επιτέλους η μετά – covid εποχή.

Άλλο όμως  η ελπίδα για καλύτερες ημέρες και άλλο η πραγματικότητα με τους ειδικούς να ξεκαθαρίζουν ότι όλα είναι ανοικτά και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

 

Ας δούμε αναλυτικά τις απαντήσεις που δίνουν οι λοιμωξιολόγοι σε κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για να γίνει αντιληπτό ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει και ότι είναι αναγκαία τα μέτρα αυτοπροστασίας.

  1. Νικήθηκε ο κορονοϊός;

«Όχι» απαντούν οι ειδικοί και τονίζουν ότι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στο φθινόπωρο. «Δυστυχώς, θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί θα έχει μεγάλο πρόβλημα»,  είπε με νόημα ο καθηγητής της Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης.

Σημείωσε πάντως ότι, με κοινωνική ευθύνη όλων, μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορονοϊού.

 

  1. Πότε θα υπάρξει ανοσία της αγέλης:

Εκτίμηση των ειδικών είναι ότι δύσκολα θα πιαστεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι. «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια «είναι θαυμαστά, αλλά δεν είναι θαυματουργά», είπε με νόημα ο κ. Παυλάκης.

 

  1. Θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου;

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει κάλυψη από 8-12 μήνες «Για να καλυφθούν, μετά τους δώδεκα μήνες, πρέπει να πάμε και σε επόμενη δόση» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη.

 

  1. Μπορεί ο τουρισμός να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων;

Για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστον τα προβλήματα. Όμως τα τελευταία στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Όπως επισημαίνεται η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 26 από τις 53 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Ευρώπη,  μια διασπορά που, όπως διευκρινίστηκε, οφείλεται κυρίως στα διεθνή ταξίδια.

 

  1. Έως πότε θα φοράμε μάσκες;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, άρχισαν να πετούν τις μάσκες. Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, έχει επισημάνει ότι εάν εμβολιαστούν όλοι και υπάρχει ελάττωση της διασποράς δεν υπάρχει λόγος να φοράμε μάσκες. Εξηγεί ωστόσο, ότι η  μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι. « Για να γίνουν σε ευρεία κλίμακα όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

 

  1. Τι συμβαίνει με την ινδική μετάλλαξη;

Η καθηγήτρια Ιατρικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού, χτυπά καμπανάκι  ως προς το ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολλά περιστατικά ινδικού  στελέχους, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό. «Εάν προλάβουμε να εμβολιαστούμε δεν θα βιώσουμε έξαρση ξανά και θα μπούμε στο ’22 με ασφάλεια», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Λινού.

 

  1. Είμαστε ασφαλείς εάν κάνουμε και τις δύο δόσεις εμβολίου;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε άτρωτοι, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε απολύτως ασφαλείς. Ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος αναφέρθηκε πρόσφατα στους κινδύνους των μεταλλάξεων. «Η νεότερη παραλλαγή του νέου κορονοϊού με την κωδική ονομασία Β.1.1.318 αυξάνει τη διασπορά της στην Αθήνα και, μάλιστα, παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής, η οποία έχει επικρατήσει συνολικά στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει σημαντικό πλεονέκτημα, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφερε να αυξήσει την παρουσία της κατά 200%», είπε ο κ. Θάνος.

 

Να μην τυφλωθούμε

Με αυτά ως δεδομένα είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμη εκλείψει.

«Τα εμβόλια μπορούν να είναι ένα φως στο τούνελ, αλλά δεν πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό», ήταν η φράση «κλειδί», την οποία χρησιμοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ύφεση της επιδημιολογικής καμπύλης εάν δεν υπήρχαν εικόνες συνωστισμού, με τον κ. Γώγο να τονίζει ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αυτή τη στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ