Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Τρίπτυχο Μητσοτάκη: Θετικές ειδήσεις, μεταρρυθμίσεις, εξάντληση 4ετίας

Published

on

Στη μετά -covid εποχή εισέρχεται σταδιακά η χώρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζει να πυροδοτεί ακόμη και σήμερα σοβαρά προβλήματα και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν ξεμπερδέψαμε οριστικά με τον ιό.
Οι εμβολιασμοί ασφαλώς και έχουν οδηγήσει σε ύφεση το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, προκαλεί προβληματισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας και θα εδραιώσουν την πολιτική του ηγεμονία.
Το σχέδιο που θέτει σε εφαρμογή, έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση και υλοποίηση έργων που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αλλάζουν την εικόνα της χώρας.
Πρόκειται στην ουσία για ένα αφήγημα, μέσω του οποίου ο κ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι τα δύσκολα της πανδημίας πέρασαν και είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται οι πρόσφατες ανακοινώσεις του σχετικά με την αθηναϊκή Ριβιέρα, που αναδεικνύει και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και ενισχύει τις προσδοκίες για δημιουργία νέου πλούτου.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, που θα στείλουν το μήνυμα του μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονισμού που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού με τις ενέσεις αισιοδοξίας θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος στην οικονομία.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα με την οποία θα πορευτεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης, βασίζεται σε τέσσερις άξονες που είναι οι εξής:

  • Μεταρρύθμιση στην εργασία, με το νομοσχέδιο να είναι ήδη στη Βουλή και να ψηφίζεται παρά τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνδικάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.
  • Μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, με βάση το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (στη λογική του “ατομικού κουμπαρά”).
  • Μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, με νέες ψηφιακές παροχές και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα, με αξιολόγηση του προσωπικού, κάτι που έχει ξεκινήσει σε πρώτη φάση από τους εκπαιδευτικούς.

Επανεκκίνηση
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Μητσοτάκης θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του, την υλοποίηση δηλαδή πολλών από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από τις εκλογές του 2019.
Η πανδημία μπορεί να έβαλε φρένο στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αλλά τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση.
Αυτό το restart όμως, είναι βέβαιο ότι απαιτεί νέα πρόσωπα και νέες ιδέες και δεν είναι λίγοι στο προσκήνιο και το παρασκήνιο που μιλούν ευθέως για την ανάγκη ενός ανασχηματισμού.
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση κρίνονται επιβεβλημένες, με το επιχείρημα ότι στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να βρεθούν πρόσωπα τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Η ονοματολογία μπορεί να δίνει και να παίρνει, αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει πάντα ο πρωθυπουργός με γνώμονα την αποδοτικότητα και την συνοχή της κυβέρνησης.

Τα σενάρια ως προς το χρόνο που θα γίνει  ανασχηματισμός είναι τα εξής:

  1. Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία.
  2. Στο διάστημα μετά τον 15Αύγουστο και λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει όπως είναι λογικό συναγερμό στις τάξεις βουλευτών και στελεχών, αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα τι έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός.

Φρένο στην εκλογολογία
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τα οποία οργίαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι η έντονη φημολογία για κάλπες μέσα στο φθινόπωρο δεν βοηθούν την οικονομία, που βιώνει λόγω της πανδημίας μια εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση.
Ουδείς ασφαλώς διαφωνεί κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις στο ποιος θα ήταν ο νικητής των εκλογών, εάν ο πρωθυπουργός έπαιρνε μια τέτοια απόφαση για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Το γεγονός όμως ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα ακολουθήσουν δεύτερες με σύστημα ενισχυμένης για να βγει κυβέρνηση, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε κλίμα αβεβαιότητας που είναι ότι χειρότερο για την αγορά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.
Η δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας, καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και ότι αυτό που προέχει είναι η αλλαγή σελίδας στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ