Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Περιφέρεια Αττικής: Δράση “αφύπνισης” για την κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τον τερματισμό στη Δεξαμενή Κολωνακίου του υπεραθλητή Άγη Εμμανουήλ που έτρεξε συμβολικά τα πρώτα 30 χλμ. κατά μήκος όλης της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, την επαναλειτουργία του οποίου έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, ολοκληρώθηκε η πρώτη ακτιβιστική δράση της Περιφέρειας Αττικής.

Τον αθλητή περίμεναν στον τερματισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, Χάρης Ρώμας.

Ο δρομέας διένυσε 33 χιλιόμετρα, περνώντας από 8 Δήμους της Αττικής, ξεκινώντας από τους πρόποδες της Πάρνηθας και τερματίζοντας στη Δεξαμενή. Στο σημείο αυτό πραγματοποιήθηκε μία μουσική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, με την Αρτέμιδα Ματαφιά και τη Μαριαλένα Ροζάκη οι οποίες τραγούδησαν ακτιβιστικά τραγούδια.

Η σημερινή δράση είναι προάγγελος του μεγάλου υπερμαραθωνίου που θα τρέξει ο υπεραθλητής από την Πνύκα της Αττικής στις 11 Αυγούστου έως τη Γλασκόβη της Σκωτίας, όπου και θα τερματίσει την 1η Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στη Γλασκόβη το διάστημα μεταξύ 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή 40 χωρών.

Γ. Πατούλης: «Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε και να αντιδράσουμε.»

Με αφορμή τη σημερινή δράση ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Βρισκόμαστε εδώ στην Πλατεία Δεξαμενής, στο τέλος του Αδριάνειου Υδραγωγείου για να στηρίξουμε την προσπάθεια του Άγη Εμμανουήλ, ο οποίος διέτρεξε τα 33 χλμ κατά μήκος του. Η επαναχρησιμοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μνημείου μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς έχει μεγάλο συμβολισμό για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για μια πράσινη Περιφέρεια. Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού εργαζόμαστε και προσβλέπουμε στην ανάδειξη αυτού του ιστορικού Μνημείου, ταυτόχρονα όμως στηρίζουμε και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Άγης Εμμανουήλ για την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, το οποίο οι κοινωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και όλοι μαζί να δράσουμε και να αντιδράσουμε
ώστε να βελτιώσουμε την σημερινή κατάσταση. Η Περιφέρεια Αττικής έχοντας συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δημιουργήσουμε μια “πράσινη” Περιφέρεια, αλλά και να εμφυσήσουμε στην συνείδηση των πολιτών, ότι σε αυτό το στόχο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για ένα καλύτερο μέλλον, έναν βιώσιμο πλανήτη για τα παιδιά μας. Δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι καλά! Ιδιαίτερο πρόβλημα, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι η έλλειψη νερού. Το νερό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας πολύ πριν χαρακτηριστούμε homo sapiens και κανείς δε θέλει να φανταστεί την πιθανότητα να στερηθεί το νερό τη στιγμή που το έχει ανάγκη. Η Περιφέρεια Αττικής θέλει να στηρίξει αυτή τη δράση γιατί νοιάζεται για το περιβάλλον, τα παιδιά της και το αύριο».

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση ο Τομεάρχης Πολιτισμού – Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, Χάρης Ρώμας Δήλωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής με αρχηγό πάντα τον Περιφερειάρχη στις ακτιβιστικές και περιβαλλοντολογικές δράσεις, στηρίζει με κάθε τρόπο τον Υπεραθλητή – Καλλιτέχνη-Ακτιβιστή, Άγη Εμμανουήλ. Ο συγκεκριμένος έτρεξε πρώτα όλη τη διαδρομή του εμβληματικού Αδριάνειου Υδραγωγείου, την επαναλειτουργία του οποίου, σε 8 Δήμους, έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής και στις 11 Αυγούστου ξεκινά να τρέξει τη διαδρομή των 2.421 χιλιομέτρων σε 80 συνεχείς ημέρες από την ιστορική Πνύκα της Αττικής μέχρι τη Γλασκόβη της Σκωτίας, όπου 31 Οκτωβρίου μέχρι 12 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί η παγκόσμια συνάντηση των ηγετών 40 χωρών για την κλιματική αλλαγή. Το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνει ειδική εκδήλωση στον πρώτο τερματισμό και ακολουθεί τον υπεραθλητή σε όλη την προσπάθειά του μέχρι τη Γλασκόβη. Το μήνυμα είναι ένα: Τρέχουμε σήμερα προειδοποιητικά για να μην τρέχουμε αύριο απελπισμένοι».

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Κατά τη δράση επελέγη η διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου με στόχο την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου πολιτισμού που βρίσκεται στην Αττική. Η επαναλειτουργία και η αξιοποίησή του θα συμβάλλει ώστε το νερό αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται, υδροδοτώντας την ανάπλαση χώρων πρασίνου που θα συμβάλει στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας και τη βελτίωση του μικροκλίματος.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου σχετίζονται με τους παρακάτω στόχους:
• Την προστασία του μνημείου.
• Την ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη (8 Δήμοι).
• Την αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
• Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.
Επισημαίνεται πως με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχωρά η διαδικασία ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου και δημιουργείται στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης με κεντρικό πυλώνα την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε συνάντηση που έχει γίνει πρόσφατα, όλων των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα (Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΥΔΑΠ, δήμοι, κ.α.), οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, θα ενταχθούν στη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Αττικής.

Ποιος είναι ο Άγης Εμμανουήλ

Ο Άγης Εμμανουήλ είναι ένας καλλιτέχνης (ηθοποιός), υπερμαραθωνοδρόμος και ακτιβιστής που θα τρέξει 2.421 χιλιόμετρα, σε 80 συνεχείς ημέρες, ξεκινώντας την 11η Αυγούστου από την Πνύκα της Αττικής και θα τερματίσει την 1η Νοεμβρίου στη Γλασκόβη της Σκωτίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η σημαντικότερη μετά την ιστορική διάσκεψη του Παρισιού. Εκεί θα βρίσκονται όχι μόνο οι ηγέτες των κρατών που θα αποφασίσουν για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και χιλιάδες φορείς, οργανώσεις και πολίτες από όλον τον πλανήτη που θα διεκδικούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ