Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ανασχηματισμός: Οι εκτιμήσεις για τα κρίσιμα Υπουργεία

Published

on

Σε mood… ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο παραμένει κατά βάση το ίδιο από την πρώτη ορκωμοσία τους τον Ιούλιο του 2019.

Η στρατηγική που συζητήθηκε εκτενώς την περασμένη εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών προβλέπει την φυγή προς τα εμπρός μετά την δοκιμασία των καταστροφικών πυρκαγιών μέσω ενός restart για το κυβερνητικό έργο. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σηματοδοτηθεί από έναν δομικό ανασχηματισμό και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που πέρα από τις εξαγγελίες για το επόμενο οικονομικό έτος θα περιλαμβάνει και το όραμα του για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Τα στόματα όσων, ελαχίστων, γνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές σε πρόσωπα και δομές του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν ερμητικά κλειστά.

Αξιόπιστες πηγές, ωστόσο, σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ είχε συμπληρωθεί πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την παραμονή του εκεί και στη διάρκεια των υπερατλαντικών πτήσεων χωρίς ενοχλήσεις, χάρις την απομόνωση που συνεπάγονται, αναμένεται να συμπληρώσει τα κομμάτια που υπολείπονται.

Ένα από αυτά που μένουν να διευκρινιστούν είναι ο ακριβής χρόνος της ανακοίνωσης των αλλαγών με το σενάριο να γίνουν κάποια στιγμή σήμερα να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ώστε αύριο η καθορισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνει με τη νέα σύνθεση. Μια άλλη εκτίμηση είναι για το προσεχές Σαββατοκύριακο, αν και έμπειρα πολιτικά στελέχη, επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας για την ΔΕΘ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν να δουν που θα βρίσκονται την επομένη του ανασχηματισμού.

 

Δείτε επίσης: Μαθήματα πολιτικής ιστορίας: Το ηχηρό μήνυμα τριών πυρκαγιών και ενός σεισμού

 

Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για έναν διαφορετικό ανασχηματισμό σε σχέση με τις προηγούμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη. Το παρόν σχήμα, με μικρές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο υπουργών, έχει διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αυτά τα δύο χρόνια και εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα για ευρύτερες αλλαγές. Συνεργάτης του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι, οι αλλαγές αυτές «δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», αλλά θα σηματοδοτούν την αλλαγή προτεραιοτήτων και την διαχείριση «νέων προκλήσεων».

Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.

Από εκεί και πέρα τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν εμπλέκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου είτε για μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Βέβαια, ο ανασχηματισμός αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» και όλα θα εξαρτηθούν από την λίστα που θα έχει καταρτίσει ο κ. Μητσοτάκης όταν θα πάει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ