Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Απάντηση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας στον επικεφαλής της ΠΑΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

“Επιδίδεστε σε πόλεμο εντυπώσεων”

Επιστολή-απάντηση προς τον Δημοτικό Σύμβουλο Νέας Ιωνίας, κ. Άρη Χατζησαββίδη έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Ηρακλής Γκότσης. Το θέμα αφορά την εφαρμογή Διαφάνειας-Διαύγειας στο Δήμο, ένα ζήτημα που έχει θίξει επανειλημμέως ο επικεφαλής της ΠΑΚ.  
Το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου είναι το ακόλουθο:

“Κύριε Χατζησαββίδη,
Με έκπληξη, για άλλη μια φορά, διαβάσαμε τα καταγγελλόμενα στην επιστολή σας με τίτλο, «Εφαρμογή Διαφάνειας-Διαύγειας», την οποία αποστέλλετε σε όλη τη δημόσια διοίκηση, εκτοξεύοντας βαρύτατες κατηγορίες για το Δήμο μας, όπως,  « έλλειψη διαφάνειας και μάλιστα κατά συρροή και με τρόπο απροκάλυπτο».  Μάλιστα χρησιμοποιείτε δριμύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «υπονόμευση των αρχών της διαφάνειας» , η οποία δε γίνεται από «άγνοια της Δημοτικής Αρχής».
Λυπούμαστε, γιατί όπως φαίνεται από τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω επιστολή σας, έχετε υποπέσει σε ατόπημα, το οποίο σας εκθέτει ως άνθρωπο και ως Δημοτικό Σύμβουλο.
Με την παρούσα επιστολή θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε για άλλη μια φορά, ότι δεν «είμαστε ελέφαντες», όχι τόσο σε εσάς τον ίδιο, αλλά κυρίως τους λοιπούς αποδέκτες της ως άνω επιστολής σας.
Και λέμε όχι σε σας τον ίδιο, γιατί, όπως πιστεύουμε, έχετε κάνει τέχνη τον τελευταίο καιρό τη «συγγραφή» τέτοιων επιστολών, που μοναδικό στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και δεν αποβλέπουν στην ουσιαστική ενημέρωση τη δική σας, της παράταξης, της οποίας ηγείστε και του Ιωνιώτικου λαού.  Γιατί όπως λέει και το γνωμικό «ρίξε-ρίξε λάσπη όλο και κάτι θα μείνει».

Και ας τα πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα, για τα καταγγελλόμενα στην ως άνω επιστολή σας:
1.Αναφέρετε, ότι κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου 2012, κατά τη συζήτηση του 12ου θέματος, που αφορά στον «Ορισμό επιτροπών, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 46 του ΕΚΠΟΤΑ (11389/93 Υπουργική Απόφαση), η Δημοτική Αρχή,  υποκριτικά,  στην παράγραφο 7, της εισήγησης αναφέρει: «Ο Νόμος δεν απαγορεύει ο ίδιος υπάλληλος να συμμετέχει ταυτόχρονα στην επιτροπή αξιολόγησης και στην επιτροπή παραλαβής, αλλά είναι επιθυμία της Διοίκησης του Δήμου, για λόγους διαφάνειας, η επιτροπή αξιολόγησης διαγωνισμών και προμηθειών να αποτελείται από διαφορετικά άτομα, από την αντίστοιχη επιτροπή παραλαβής».

Ποιο είναι το υποκριτικό κύριε Χατζησαββίδη, όταν αυτό έγινε ήδη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

2.Αναφέρετε ότι περιφρονούμε, παραβλέπουμε και ακυρώνουμε έμπρακτα το Ν. 3852/2010 και το Ν. 3861/2010, περί «διαφάνειας», που επιβάλλει υποχρεωτικά την ανάρτηση όλων των αποφάσεων-προκηρύξεων στο διαδίκτυο, με ποινή ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ, αν δεν τηρηθούν οι διαδικασίες, γιατί δεν είναι μόνο διαδικασίες, αλλά συμμετοχή αποτελεσματική, υγιούς ανταγωνισμού.

3.Λέτε λοιπόν ότι δε γίνεται ανάρτηση των προκηρύξεων στον πανάκριβο διαδικτυακό τόπο του Δήμου μας. Και σαν παράδειγμα αναφέρετε , την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή, κατά τη συνεδρίασή της στις 20-12-2011 κατά τη συζήτηση του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, με τίτλο: «Έγκριση της με αριθμ. 43703/2011 μελέτης της Διεύθυνσης Διοικητικού, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης για την παροχή Υπηρεσιών για την τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, έτους 2012». Λέτε λοιπόν ότι η απόφαση της  Οικονομικής Επιτροπής, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».  Λέτε ότι η προκήρυξη δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας.

Κύριε Χατζησαββίδη,
Αναρωτιόμαστε, έχετε διαβάσει ποτέ τους  νόμους, για τους οποίους καταγγέλλετε εμάς, ότι δεν εφαρμόζουμε;
Γιατί εάν τους διαβάζατε, θα βλέπατε ότι ο Ν. 3861/2010, πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να αναρτώνται οι αποφάσεις περί έγκρισης μελετών. Και η  συγκεκριμένη απόφαση, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά έγκριση μελέτης.
Διαβάζετε ποτέ τι αναρτάται, στην «πανάκριβη ιστοσελίδα του δήμου μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, γιατί εάν διαβάζατε θα βλέπατε ότι στο link της ιστοσελίδας μας, που αναφέρει: προκηρύξεις-διαγωνισμοί, έχει αναρτηθεί από τις  02-01-2012, ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Αβραάμ Τσαούση, με την οποία καλούνται να καταθέσουν προσφορές μέχρι την Παρασκευή 06-01-2012, όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν, στο αρμόδιο τμήμα Προμηθειών.
Και ναι, κύριε Χατζησαββίδη, ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος στη διαφάνεια και στην εφαρμογή των νόμων περί διαφάνειας, γιατί παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία απευθείας ανάθεσης, με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 28/80, και της υπ’ αριθμ. 35130/2010 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, που καθορίζει τα όρια παροχής υπηρεσιών για την απευθείας ανάθεση, εμείς αναρτήσαμε στην  ιστοσελίδα του Δήμου την  προκήρυξη με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχικότητα.  Αποτέλεσμα αυτού ήταν η συμμετοχή τεσσάρων ενδιαφερομένων κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Και ναι, κύριε Χατζησαββίδη, ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος, στη διαφάνεια και στην εφαρμογή των νόμων περί διαφάνειας, γιατί παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι ασαφής, (άρθρο 71παρ. 3 του Ν. 3852/2010), ως προς την ανάρτηση των αποφάσεων του Δήμου στην ιστοσελίδα του και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί, η προβλεπόμενη από το προαναφερόμενο άρθρο Υπουργική Απόφαση, ωστόσο εμείς αναρτάμε ανελλιπώς όχι μόνο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, της  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά και τις εισηγήσεις.  Απόδειξη ότι βρήκατε, όπως και σεις αναφέρετε στην επιστολή σας, την πράξη, για την οποία μας κατηγορείτε, αναρτημένη  στην ιστοσελίδα του Δήμου.

4.Αναφέρετε ότι κατά την άποψή σας θα πρέπει να αναρτώνται όλες οι προκηρύξεις, προμήθειες, διαγωνισμοί στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου στη θέση «Προκηρύξεις», για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Κύριε Χατζησαββίδη, γιατί λέμε στην αρχή της επιστολής ότι πόλεμο εντυπώσεων κάνετε και μόνο πόλεμο; Μα αυτό το κάνουμε χωρίς να χρειαστεί να μας το ζητήσει κανείς.  Γιατί πολύ απλά δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ιωνιώτικο Λαό, για την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχικότητα τόσο του πολίτη όσο και του επιχειρηματία.
Τώρα σε ό,τι αφορά στην ανάρτηση των αποφάσεων στη «Διαύγεια», λυπούμαστε που δεν θα ικανοποιήσουμε το αίτημά σας, αλλά στον ιστοχώρο της «Διαύγειας» του Υπουργείου Εσωτερικών, αναρτώνται οι αποφάσεις αυτές και μόνο αυτές, που προβλέπονται από το Ν. 3861/2010”.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ