Κεντρικό Θέμα
Εύθραυστες ισορροπίες: 3 ανοικτά μέτωπα βάζουν… μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό
Εξαιρετικά εύθραυστο είναι το πολιτικό τοπίο και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα συγκυρία.
Το “θερμό” φθινόπωρο είναι ήδη εδώ, αλλά είναι σαφές ότι ακολουθεί ένας πολύ “καυτός” χειμώνας που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να ανατρέψει άμεσα τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες.
Η κυβέρνηση διατηρεί με άνεση το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, οι εξελίξεις όμως είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό,
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τα τρία ανοικτά μέτωπα στην ενέργεια, τη δημόσια υγεία και τα εθνικά θέματα, είναι ικανά να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το ράλι των ανατιμήσεων λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, έχει προκαλέσει αναταράξεις στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί.
Στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου με στόχο να κλείσει τις μαύρες τρύπες που ανοίγουν η μία μετά την άλλη, αλλά το ερώτημα είναι εάν επαρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο από τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021:
- το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 108,5%,
- το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και
- η βενζίνη κατά 18,1%.
Η κούρσα των ανατιμήσεων ασφαλώς και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, από την άλλη όμως τα νοικοκυριά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ακρίβειας που έχει για τα καλά μπει στο σπίτι τους.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις σε πολλά προϊόντα είναι πολύ μεγάλες και είναι χαρακτηριστικό ότι στα λαχανικά φτάνουν στο 30%, στο αρνί και το κατσίκι στο 17% και στο λάδι το 18%.
Το “πακέτο” μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα φτάνει στα 500 εκ. ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο εάν επαρκούν και οι εξελίξεις προοιωνίζονται άκρως αρνητικές για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς άκρως ανησυχητικά ευρήματα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) που δείχνουν ότι:
- το 45,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας,
- το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομικά αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 17,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 39,1% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 12,4%.
Χωρίς τείχος ανοσίας
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο έχει σχέση με την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, καθώς δεν έχει χτιστεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας, που θα είχε ως αποτέλεσμα να κυλήσει ομαλά η οικονομική ζωή της χώρας.
Το μέτρο της “ελευθέρας” στους εμβολιασμένους θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, είναι όμως προφανές ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει.
Η πίεση στο ΕΣΥ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτική και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο ακόμη διάστημα, ενώ έντονος είναι ο φόβος για εκτόξευση κρουσμάτων λόγω των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου.
Εάν προσθέσει κανείς και τα προβλήματα που θα ενταθούν στα σχολεία λόγω του χειμώνα, γίνεται αντιληπτό ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο εφιάλτη για την κυβέρνηση.
Δείτε επίσης: ΚΙΝΑΛ: Γερουλάνος, Χρηστίδης και Κεγκέρογλου στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος
Τουρκικές προκλήσεις
Το τρίτο μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση έχει σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία ανεβάζει στα ύψη τους τόνους με την Αθήνα, μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.
Η ανησυχία για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο απρόβλεπτος Ερντογάν είναι πιο έντονη από ποτέ και το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί μακρινή ανάμνηση το “ήρεμο καλοκαίρι” που ζήσαμε.
Το κρεσέντο προκλητικότητας είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί, κάτι που κατέστησε σαφές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας που αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες.
Ο Χουλοσί Ακάρ, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για προβοκάτσια και το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι για άλλη μια φορά είναι εάν η Τουρκία θα φτάσει στο σημείο να απειλήσει ακόμη και με θερμό επεισόδιο.
Η ανησυχία εντείνεται και από το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ -που μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία-, αποχώρησε από την Γερμανική Καγκελαρία και το γεγονός αυτό μπορεί να αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τον φίλο της Ταγίπ Ερντογάν.
Τα πάνω κάτω
Τα δεδομένα αυτά, καθιστούν σαφές ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να ανατρέψει τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες της συγκυρίας και να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή.
Η ένταση αυτών των τριών κρίσεων, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τους λόγους για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια πρόωρών εκλογών ζητώντας σκληρή δουλειά από τους υπουργούς του.
Πρόωρες κάλπες άλλωστε και μάλιστα με απλή αναλογική θα οδηγούσαν έστω και για μικρό διάστημα σε ακυβερνησία και μεγάλη αβεβαιότητα, με ότι αυτό σημαίνει για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.