Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τους ανεμβολίαστους – Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Published

on

Σε φάση αναζωπύρωσης βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο κορωνοϊός με τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας να “κοκκινίζει”, και ο συναγερμός να χτυπά ξανά για τους ανεμβολίαστους.

Οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εικόνα που διαμορφώνεται με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, τα νέα θετικά κρούσματα, τις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, αλλά και το ποσοστό των εμβολιασμών σε κάθε περιοχή, μέσω των οποίων επιχειρείται να υψωθεί τείχος ανοσίας.

Οι ειδικοί της Υποεπιτροπής Επιδημιολόγων “έβαψαν” κόκκινες άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας κατά τη συνεδρίαση τους. Πρόκειται για τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, όπου η αύξηση του ιικού φορτίου οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση περί επιδημιολογικής αναβάθμισης στον αντίστοιχο χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι πλέον το κόκκινο χρώμα στις περιφερειακές ενότητες έχει αμιγώς επιδημιολογικό προσδιορισμό και δεν συνδέεται με κανενός είδους περιορισμούς στην κυκλοφορία ή το ωράριο.

Τα Τρίκαλα πριν μπουν δυναμικά στην επιδημιολογική έκθεση με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είχαν δυστυχώς βρεθεί στο προσκήνιο λόγω του θανάτου δυο νέων ανθρώπων, ενός 29χρονου και μιας 34χρονης οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοιού. Στα Γρεβενά το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 52% και στα Τρίκαλα το 58%, ωστόσο το χαμηλό ανάχωμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να συγκρατήσει την ανοδική τάση της λοίμωξης Covid-19.

 

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ – Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα εντός του Νοεμβρίου

 

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι παρακολουθούν οι ειδικοί και τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας – Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα βρίσκονται ήδη στο “κόκκινο”. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την επιτήρηση των λυμάτων στον Βόλο η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αγγίζει το 176% και στη Λάρισα το 30%. Από σήμερα όλη η Θεσσαλία θα είναι στο κόκκινο. Η επιδημιολογική έκρηξη στη Θεσσαλία την κατατάσσει τρίτη με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ με 536 κρούσματα και τριψήφια στις ΠΕ Λάρισας (270), Μαγνησίας (141) και Τρικάλων (101).

Επίσης, στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο προέδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλής Ζαούτης, η Χαλκδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος. Τέσσερις ΠΕ συγκεντρώνουν 993 κρούσματα, το ένα τρίτο σχεδόν των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, και πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη (574), την Ημαθία (172), την Πέλλα (119) και την Πιερία (128).

Ενδεικτικό του φορτίου που σηκώνουν αυτές οι περιοχές είναι ότι στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται περίπου 800 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ανεμβολίαστοι στην πλειονότητά τους. Από τους 29 θανάτους που καταγράφηκαν χθες στο δελτίο του ΕΟΔΥ οι 14 αναφέρθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

 

Τι συμβαίνει στην Αττική

Η Αττική, η περιφέρεια με τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, κατέγραψε χθες 701 κρούσματα και τα περισσότερα στα Βόρεια Προάστια (114), τα Δυτικά Προάστια (109), τον Πειραιά (126) και το Κέντρο (173). Κατά τους ειδικούς, η κατάσταση στην Αττική θεωρείται ελεγχόμενη, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ήπια ανοδική τάση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία. Χθες καταγράφηκε ένας από τους πιο υψηλούς αριθμούς εισαγωγών το τελευταίο διάστημα, με 238 νέους ασθενεις με λοίμωξη covid-19. Οι διασωληνωμένοι, ο σκληρός επιδημιολογικής δείκτης, ήταν χθες 356, με το 87.64% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι 191 είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

 

Τσουχτερά πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα, αλλά και νοσηλείες.

«Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα» δήλωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.

«Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα σύστημα υγείας με τις αδυναμίες που έχει, εκεί σίγουρα θα χρειαστούν μέτρα.

Επιπλέον, αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα είναι οι ανεμβολίαστοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τα rapid tests.

Το πλαίσιο διενέργειας των υποχρεωτικών rapid tests για τους ανεμβολίαστους εξειδικεύεται με την ΚΥΑ που συνυπέγραψαν και εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Επικρατείας και υφυπουργού στον Πρωθυπουργό που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (Β’ 4766/16.10.2021).

Ο βασικός άξονας της ΚΥΑ είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτικά rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για όσο διάστημα δεν εμβολιάζονται. Να σημειωθεί ότι στην ΚΥΑ τονίζεται πως το κόστος για τα rapid tests θα επιβαρύνει τους ίδιους. Στόχος των μέτρων είναι να μπει «φρένο» στην έξαρση του ιού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε νέους και ανεμβολίαστους κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ