Connect with us

Ειδήσεις

“Η Ψυχική Υγεία ως πηγή ζωής”: Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Λύκειο Φιλοθέης

Published

on

Σχετική με το θέμα της Ψυχικής Υγείας ήταν η εκδήλωση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Wellbeingr με θέμα: «Η ψυχική υγεία και ευεξία ως πηγή ζωής στη σύγχρονη εποχή», που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Φιλοθέης υπό την αιγίδα του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Ζούμε σε εποχές με κινδύνους, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Η πανδημία της covid-19 συνοδεύεται από πληθώρα κινδύνων, θέτει διαρκώς προκλήσεις στα άτομα και στα σύνολα αλλά προσφέρει και την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τί αξίζει στις ζωές μας, τί πρέπει να υπερασπιστούμε και πόσα μπορούμε να καταφέρουμε με συλλογική, συστηματική και σοβαρή εργασία.

Η πανδημία μας υποχρέωσε να καταλάβουμε ότι η σωματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και ότι η μία αποτελεί πυλώνα και προϋπόθεση της ύπαρξης της άλλης.

 

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς και κεντρική ομιλήτρια η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, παραθέτοντας τα βασικά σημεία της δράσης και των πρωτοβουλιών της στον τομέα της ευθύνης που ανέλαβε.

 

Ζ. Ράπτη: “Ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία αυξήθηκε κατά 62%”

Μεταξύ άλλων η κ. Ράπτη είπε ότι «κύριο μέλημά μας και στο υπουργείο Υγείας, ήταν και είναι η προαγωγή και η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας και γι’ αυτό τον λόγο δουλεύουμε καθημερινά. Σε αυτό φυσικά βοήθησε από την έναρξη της πανδημίας η δημιουργία ενός ειδικού χαρτοφυλακίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για την ψυχική υγεία, όσο και για τις εξαρτήσεις, ενός χαρτοφυλακίου που ακριβώς δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων ομάδων. […] Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία κατά 62%. Αυτό η Βουλή το ψήφισε κι έτσι έχουμε μια καλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεών μας. Στη συνέχεια προβήκαμε σε επιτελικό σχεδιασμό εκείνων των Κέντρων Ημέρας, τα οποία απαιτούνται, των οικοτροφείων και των ξενώνων, αλλά και των κινητών μονάδων για παιδιά και εφήβους, για ηλικιωμένους και φυσικά για τον γενικό πληθυσμό, δίνοντας έμφαση και σε ειδικά ζητήματα, όπως αυτό του αυτισμού, στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, ανορεξία και πολυφαγία, στο εργασιακό burnout, στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά και στην κακοποίηση.

Για πρώτη φορά στη χώρα νομοθετήσαμε καινοτόμα κέντρα μέσα στην κοινότητα, τις μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε 3.500 παιδιά τον χρόνο διαγιγνώσκονται με ψυχικά προβλήματα και γι’ αυτό ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν αυτά τα Κέντρα. Το πρώτο θα λειτουργήσει το 2022 μέσα στην κοινότητα, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου».

Επίσης, η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου με τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας στο ΠΑΔΑ για τους φοιτητές, για τα ψηφιακά ιατρεία στις ακριτικές περιοχές (όπου το πρώτο εγκαινιάστηκε στο Καστελόριζο) και για τα «Κέντρα Ημέρας για τα παιδιά σε όλη τη χώρα, τα οποία θα αναπτύξουμε μέσα στο 2022», για τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας των πολιτών και για μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας, αληθινά πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της χώρας.

 

 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλία του ομότιμου καθηγητή ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλου Σακκά, του αναπληρωτή καθηγητή Περιφερειακής Ανάλυσης και Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασίλειου Τσέλιου, και του well-being coach & mentor, NLP Master coach Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη.

Και οι εισηγήσεις αλλά και η ανταπόκριση του κοινού, με τις εύστοχες ερωτήσεις που έθεσε στους ομιλητές δείχνουν ότι η Ψυχική Υγεία απασχολεί σοβαρά την Πολιτεία και τους πολίτες και πως, παρά τους αναπόφευκτους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην κοινωνία μας η πανδημία της covid-19, την επόμενη ημέρα, κάτι καλό θα προκύψει για όλους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ