Ελλάδα
Στα όρια του το ΕΣΥ: Σενάρια – τρόμος για την ανάσχεση της πανδημίας
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η πανδημία, με το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όρια του και τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν εφιαλτικό χειμώνα.
Το γεγονός ότι κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι αυξάνονται καθημερινά, ιδίως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθιστά σαφές ότι τίποτα δεν πρόκειται να είναι ξανά το ίδιο.
Στο στόχαστρο του «αόρατου εχθρού» βρίσκονται ανεμβολίαστοι και νέοι, οι οποίοι με τη στάση τους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς ζουν με την αυταπάτη ότι δεν θα δεχτούν… επίθεση.
Γιατροί και νοσηλευτές βιώνουν δραματικές εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η διασπορά του κορονοϊού αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τη χώρα.
Οι προβλέψεις για 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους ημερησίως, προκαλούν σοκ και δέος, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται από το περασμένο Σάββατο, δεν αρκούν για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Ας δούμε χαρακτηριστικές φράσεις από επιστήμονες για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος:
-Νίκος Καπράβελος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης: «Να πουν κατάφατσα την αλήθεια στον κόσμο. Θα ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους τη μέρα. Θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα αν δεν πάρουμε περισσότερα μέτρα».
–Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ: «Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως αλλά και στους 100 θανάτους κάθε μέρα».
– Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Σταδιακά θα αρχίσουμε να έχουμε περισσότερους θανάτους καθώς θα ανεβαίνουν τα κρούσματα. Όσοι έχουν και γρίπη θα νοσήσουν πιο σοβαρά από τον κορονοϊό».
-Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης: «Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι δεν θα νοσήσουν κι έτσι δεν εμβολιάζονται. Όμως νέοι άνθρωποι υγιείς ξαφνικά διασωληνώνονται. Το βλέπουμε συνέχεια αυτό. Η εκατόμβη νεκρών είναι σύντομα μπροστά μας».
Περαιτέρω μέτρα
Η κυβέρνηση μπορεί να ξορκίζει ένα γενικό lockdown, το βέβαιο όμως είναι, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να μη χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα τόσο για τους εμβολιασμένους όσους και για τους ανεμβολίαστους.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, που δεν έχουν πλέον αντισώματα.
Στο ερώτημα ποια μπορεί να είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, ουδείς είναι σε θέση να δώσει σαφή απάντηση, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία του κορονοϊού, όσο και από την πορεία της οικονομίας.
Τα σενάρια που εξετάζονται προκαλούν τρόμο, αλλά παραμένουν στο «τραπέζι», καθώς ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία λόγω του κοροναϊού, ξεπερνά τους 300 σε καθημερινή βάση.
Δείτε επίσης: Απίστευτες καταγγελίες: Βάζουν αντισηπτικό στην μύτη για να έχουν αρνητικό τεστ και να μπουν το Άγιο Όρος
Το σχέδιο στην περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν προβλέπει από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έως την επίταξη ιδιωτών γιατρών αλλά και νοσοκομείων
Ειδικότερα:
{1} Επιλογή ασθενών:
Στην παρούσα φάση, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει αρχίσει η μεταφορά ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου σε κάθε εφημερία δίνεται και μία μάχη. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν αναφέρει πως θα χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών αλλά και να μειωθούν τα χειρουργεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει δραματικά. «Εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», ανέφερε η κ. Γκάγκα.
{2} Τοπικοί περιορισμοί:
Το γενικό lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι, λόγω του ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να αντέξει τέτοιο βάρος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους».
{3} Απαγόρευση κυκλοφορίας:
Το σενάριο προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες –01:00-05:00 τα ξημερώματα-, σε κόκκινες περιοχές, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι το μέτρο παραβιάζει τις συνταγματικές ελευθερίες όσων είναι εμβολιασμένοι, οι οποίοι με την επιλογή τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους.
{4} Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών:
Η επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν προκρίνει σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ωστόσο το θέμα παραμένει στο τραπέζι και είναι βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί, για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες.
Αχτίδα φωτός
Η καθημερινότητα τείνει πλέον να γίνει πλέον πολύ δύσκολη και η μοναδική αχτίδα φωτός φαίνεται να είναι η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους εμβολιασμούς.
Τα ραντεβού έχουν πολλαπλασιαστεί, ωστόσο η χώρα απέχει πολύ από το να βάλει φρένο στη διάδοση του ιού και να χτίσει το αναγκαίο τείχος ανοσίας που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα.