Ελεύθερο Βήμα
“Ποιος ξεγελάει και γελάει;”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών
Το ένα αρνητικό ρεκόρ σπάει το άλλο και τα κρούσματα από κορονοϊό αυξάνονται κάθε ημέρα, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων και νεκρών.
Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας έχει πάρει φωτιά, σχεδόν η μισή χώρα είναι στο κόκκινο με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη ανησυχία αν η κυβέρνηση ενόψη κρύου και χριστουγεννιάτικων εορτών θα αναγκαστεί να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα.
Προς το παρών την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν 99.258 έλεγχοι, σύμφωνα με τη συνολική ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και με επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Κι ενώ δίνεται κάθε μέρα μάχη για να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, μάχη για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, μάχη για τη ζωή, υπάρχουν «οι έξυπνοι» αυτής της χώρας που προσπαθούν να ξεγελάσουν και να γελάσουν εις βάρος όλων μας, που σπεύσαμε να εμβολιαστούμε και να κάνουμε ή να προγραμματίζουμε να κάνουμε και την τρίτη δόση εμβολίου, επιδεικνύοντας πλαστά πιστοποιητικά εμβολισμού ή νόσησης ή διαγνωστικών ελέγχων.
Το αισιόδοξο στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι ότι παρατηρείται προοδευτική αύξηση στον προγραμματισμό για εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Για μεγάλο διάστημα οι εμβολιασμοί ήταν 7.000 ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Στις 2 Νοεμβρίου έφτασαν τις 19.000, ενώ τις επόμενες ημέρες εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 25.000 και τις τελευταίες ημέρες έφτασαν σχεδόν τις 30.000 τα ραντεβού για την πρώτη δόση. Τα τελευταία στοιχεία μας δίνουν την δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή τη ζοφερή κατάσταση νωρίτερα και χωρίς πισωγυρίσματα.
Οι νέες θεραπείες μέσω των φαρμάκων είναι ένα ακόμα ενθαρρυντικό βήμα, αλλά δεν εμποδίζουν τη νόσηση από τον ιό. Αυτό που προσφέρουν είναι να μειώνουν κατά 50% την πιθανότητα να χάσει κάποιος τη μάχη και να κρατηθεί στη ζωή. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια.
Ο κόσμος του εμπορίου και της εστίασης προσπαθεί να κρατηθεί, αφού ήταν από τους βασικούς κλάδους που επλήγησαν σοβαρότατα από την πανδημία με αποτέλεσμα να είναι αρκετοί αυτοί που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους από την επιβολή των νέων μέτρων, δηλώνοντας ότι και πάλι αυτοί είναι που ουσιαστικά πλήττονται από τα συγκεκριμένα μέτρα μειώνοντας σημαντικά την πελατεία τους. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος που λέει, καλύτερα ανοιχτή η αγορά έστω και με αυστηρά μέτρα, παρά καθολικό lockdown.
Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι Ελληνική, αφού όλη η Ευρώπη κινείται στα ίδια επίπεδα έξαρσης της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος που σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο, άρχισε μια συζήτηση που αφορά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η διενέργεια τρίτης δόσης για την παράταση ισχύος του. Σε κάθε πάντως περίπτωση η όποια αλλαγή θα γίνει μόνο με κεντρική απόφαση Ε.Ε. καθώς το θέμα είναι ευρωπαϊκό.