Ελλάδα
Συναγερμός στο Μαξίμου: Ψάχνουν αναχώματα για ακρίβεια – πανδημία
Σε δύσκολη καμπή βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία καλείται να βρει απαντήσεις σε δύο εξαιρετικά δύσκολα θέματα όπως είναι αυτά της οικονομίας και της πανδημίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς πρόκειται για ένα πολύπλοκο σταυρόλεξο, που η λύση του, απαιτεί στρατηγικές κινήσεις, που θα δίνουν άμεσες λύσεις. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται λόγω της εισαγόμενης ακρίβειας, σε συνδυασμό με τη σφοδρότητα του 4ου κύματος, έχουν φέρει στα όρια τους τα νοικοκυριά.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει μια πρώτη γεύση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν τη Δευτέρα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο εκρηκτικός συνδυασμός της αβεβαιότητας στην οικονομία και του μεγάλου φόβου του «αόρατου εχθρού» που διακατέχει ακόμη και εμβολιασμένους, δημιουργεί κλίμα ασφυξίας.
Το μόνο βέβαια για την ώρα, είναι η χώρα βρίσκεται στην παρούσα φάση αντιμέτωπη με θύελλα και θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να μπει ξανά σε ήρεμα νερά.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο τιμάριθμός και το Νοέμβριο θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης, καθώς δεν πρόκειται για ελληνικό, αλλά για διεθνή «τυφώνα» που συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.
«Ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό», δήλωσε πρόσφατα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θόδωρος Πελαγίδης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα.
Δύσκολοι μήνες
Εάν προστεθεί και το γεγονός, ότι οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα έρχονται με μικρή καθυστέρηση, γίνεται αντιληπτό, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για το μέσο νοικοκυριό.
Δεδομένες θα πρέπει να θωρούνται και οι επιπτώσεις από το 4ο κύμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν πρόκειται να κοπάσει τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.
Από τη μια είναι η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και από την άλλη είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία το έμμεσο lockdown για όλους όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν.
Όπως γίνεται αντιληπτό η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη και το Μέγαρο Μαξίμου δίνει σκληρή μάχη με το χρόνο προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του εκρηκτικού κοκτέιλ.
Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: «Πανδημία ανεμβολίαστων» – Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε [Βίντεο]
Ο… λογαριασμός
Η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι να βρεθούν λύσεις για να μην προκύψουν έξτρα βάρη για το «καλάθι της νοικοκυράς» που αδειάζει σε καθημερινή βάση πλέον.
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό εάν σκεφτεί κανείς ότι οι εκπρόσωποι αλυσίδων και σούπερ μάρκετ δηλώνουν ότι αναμένουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου νέες μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα.
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί λόγω του ότι δεν έχει ακόμη περάσει στην τελική τιμή, το σύνολο των αυξήσεων σε ρεύμα, μεταφορές και πρώτες ύλες.
Αυτοσυγκράτηση
Στην παρούσα φάση γίνονται εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, κάτι όμως που είναι δύσκολο να συμβεί με δεδομένο ότι η αγορά ακολουθεί τους δικούς της νόμους και κανόνες.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις και δεν αποκλείουν να χρειαστεί ενίσχυση του «πακέτου» των 500 εκ. ευρώ για την απορρόφηση των κραδασμών.
Νέα έξαρση
Μέτρα βέβαια θα πρέπει να ληφθούν και για να αναχαιτιστεί το 4ο κύμα της πανδημίας, καθώς επιστήμονες όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζουν ότι από αύριο αναμένεται νέα έξαρση που θα κορυφωθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο καθηγητής μάλιστα εκτίμησε ότι έως 17 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα φτάσει να έχει έως και 92 νεκρούς την ημέρα και έως 700 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 8 με 8 Δεκεμβρίου.
Καμία… έκπτωση
Παρά τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από το Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται από τη Δευτέρα στην Αυστρία.
Η ελπίδα για να αλλάξει η εικόνα έρχεται από την αύξηση των εμβολιασμών με τον υφυπουργό Γιώργο Γεωργαντά να δηλώνει ότι:
- 27. 000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση,
- 105.000 ραντεβού κλείστηκαν την Κυριακή για την 3η δόση, που αποτελεί ρεκόρ.
Μέτρα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς –αν και αναγνωρίζεται ότι υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο και εφαρμογή-, αλλά και το κλιμακωτό ωράριο προσέλευση στο δημόσιο.
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις σε αναγκαία μέτρα όπως αυτό του κανόνα 1 πελάτης ανά 9 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ με στόχο την αποφυγή συνωστισμού και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Νέες παρεμβάσεις
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η έκρηξη της ακρίβειας θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της κατανάλωσης που αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα εξετάζονται τα εξής:
- νέα μέτρα στήριξης και επέκταση της χρονικής διάρκειας των υπαρχόντων για να μπει φρένο στις απώλειες του οικογενειακού προϋπολογισμού,
- έκτακτες παρεμβάσεις σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, που δεν θα θεωρούνται όμως κοινωνικό μέρισμα.