Πολιτική
Ο Π. Γερουλάνος στο Χ-τύπο: “Πρέπει να προχωρήσουμε στη ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας”
Συνέντευξη του υποψηφίου προέδρου του ΚΙΝΑΛ στον Χτύπο
Ο Χ-τύπος παρουσιάζει μία ακόμη συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παύλος Γερουλάνος, στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε περιγράφει την ατζέντα με την οποία διεκδικεί την ψήφο των φίλων και των στελεχών του κόμματος.
Ακόμη, σχολιάζει τις εκλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται και υπογραμμίζει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την οποία θεωρεί απαραίτητη και εξηγεί τους λόγους.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι παρότι δεν είναι επί της αρχής αντίθετος σε συνεργασίες, αυτές πρέπει να γίνονται σε επίπεδο πολιτικών συγκλίσεων, το οποίο δεν διαφαίνεται με τα τωρινά δεδομένα.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του υποψηφίου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Παύλου Γερουλάνου, έχει ως εξής:
Κύριε Γερουλάνε, είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις και τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε;
Η υποψηφιότητα μου βασίζεται σε ένα σχέδιο για την Αναγέννηση της παράταξης και της χώρας, το οποίο επεξεργάζομαι χρόνια με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών. Προτεραιότητα μου είναι η επανασύνδεση του κόμματος με την μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους επιστήμονες, τους δημιουργούς, τον κόσμο του πολιτισμού. Τους πολίτες που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται όσο τα μεγάλα κόμματα λειτουργούν ως εκπρόσωποι μιας κλειστής, επιχειρηματικής ελίτ. Η μεσαία τάξη της χώρας μας αυτή τη στιγμή βάλλεται καταχρεωμένη από τα κόκκινα δάνεια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται έναν άτυπο πόλεμο από όλους σχεδόν τους φορείς της οικονομίας, οι νέοι αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό γιατί δεν τους προσφέρει κανείς τη σταθερότητα για να εργαστούν, να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, να κάνουν οικογένεια. Για να δώσουμε ξανά φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους, και τα εργαλεία για να δημιουργήσουν με τις δικές τους δυνάμεις, πρέπει να προχωρήσουμε στη ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας που θα εξασφαλίσει τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που τώρα είναι συρρικνωμένη, και την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Να δείξουμε εμπιστοσύνη σε συλλογικότητες όπως η αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και οι συνεταιρισμοί, θεσπίζοντας κανόνες για την διαφανή λειτουργία τους και την αποτελεσματική συνεργασία τους γύρω από περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης. Με αυτή την ατζέντα διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.
Πώς βλέπετε τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα;
Με χαροποιεί το γεγονός ότι, με τον αυξημένο αριθμό υποψηφίων, υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα θέσεων. Ακούω με προσοχή τις προτάσεις των συνυποφηφίων μου και θα επιδιώξω την ενεργή συμμετοχή τους την επόμενη ημέρα. Επί της διαδικασίας, ωστόσο, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να θεωρούμαστε προοδευτικοί και δημοκράτες εάν δεν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να είναι οι εκλογές μας όσο το δυνατόν πιο ανοικτές, έτσι ώστε ο πρόεδρος να προκύψει από την μεγαλύτερη δυνατή βάση. Είναι δεδομένο ότι, τυχόν περιορισμένη συμμετοχή θα απαξιώσει την όποια εκλογή αρχηγού.
Για αυτό, έχω θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και περιμένω να ακούσω ακόμη ποια βήματα πάρθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο, πρώτα από όλα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι απόδημοι Έλληνες αλλά και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, όπου δεν θα είναι εύκολο να στηθούν κάλπες.
Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στην πορεία προς τις εκλογές και ποια θα είναι η μετεκλογική σας στάση;
Πρώτα, θα κυριαρχήσουμε επί του ΣΥΡΙΖΑ ως σύγχρονη, σοβαρή και προοδευτική αντιπολίτευση και στη συνέχεια επί της ΝΔ με ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η μόνη κατεύθυνση που θα υποστηρίξουμε. Παρότι δεν είμαι επί της αρχής αντίθετος σε συνεργασίες, αυτές πρέπει να γίνονται σε επίπεδο πολιτικών συγκλίσεων, το οποίο δεν διαφαίνεται στην περίπτωση μας. Μία από τις πυρηνικές μας διαφορές είναι η εξής: το σχέδιο το οποίο φέρνει η υποψηφιότητά μου θέτει ως προτεραιότητα την αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Και δεν βλέπω ούτε την συντηρητική παράταξη του δήθεν «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη ούτε το συντηρητικό κόμμα του κ. Τσίπρα -που δεν μπορεί ούτε μέσα στο ίδιο του το κόμμα να επιβάλει αποσυγκέντρωση της εξουσίας, και ως κυβέρνηση καπέλωσε όλους τους θεσμούς της κοινωνίας που εγώ θέλω να απελευθερώσουμε- να έχουν την διάθεση να αποποιηθούν την εξουσία. Πρόκειται για παλαιολιθικές αντιλήψεις περί εξουσίας που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια συζήτησης.
Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντροαριστερός πόλος του πολιτικού συστήματος; Και πώς;
Βεβαίως. Μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού, και ιστορικών συγκυριών που ανήκουν στο παρελθόν, θεωρώ ότι συντρέχουν όλες οι πολιτικές προϋποθέσεις. Ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ ιστορικά επικράτησε διότι ήταν ένα κόμμα που πίστεψε στην Ελληνίδα και τον Έλληνα και ένωσε την κεντροαριστερά πίσω από ένα πατριωτικό όραμα που αφορούσε όλους μας. Η χώρα μας χρειάζεται ξανά να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις και κανένας άλλος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να το εκφράσει αυτό. Για αυτό, όπως είπα, στόχος μας πρέπει να είναι η επανασύνδεση με τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απομακρυνθεί και από την παράταξή μας, αλλά και από τις εθνικές κάλπες. Ξέρετε ότι, σε σχέση με το 2009, ψήφισαν 2 εκατομμύρια λιγότεροι συμπολίτες μας στις τελευταίες εκλογές; Αυτό για μένα είναι η απόλυτη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος.
Μιλάμε για παραγωγικούς ανθρώπους, που συμμετέχουν θεματικά ή τοπικά, αλλά δεν νιώθουν ότι εκπροσωπούνται από πολιτικούς που πραγματικά εργάζονται νυχθημερόν για να τους δώσουν τα εργαλεία να σταθούν στα πόδια τους. Μέλη της μεσαίας τάξης της Ελλάδας που πολεμήθηκε, βασανίστηκε και συρρικνώνεται. Για αυτό, προτεραιότητα μου για μετά τις εκλογές είναι ένας ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος, για να μεταφράσουμε τις θέσεις και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα και να τροποποιήσουμε το καταστατικό ώστε να γίνει το κόμμα ακόμη πιο ανοιχτό και δημοκρατικό. Και στη συνέχεια μια μεγάλη εξόρμηση στην Ελλάδα, που θα ενεργοποιήσει ξανά τους αδρανοποιημένους πολίτες με όχημα την προοδευτική ατζέντα που προανέφερα.
Πώς κρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ;
Η κυβέρνηση δυστυχώς, με το διοικητικό μοντέλο (υπερσυγκέντρωση της εξουσίας στο Μαξίμου) και το οικονομικό μοντέλο (τα χρήματα καταλήγουν σε λίγους επενδυτές, που τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας) που ακολουθεί, μας οδηγεί σε μία νέα χρεοκοπία. Κι αυτό γιατί η πρακτική «μοιράζω περισσότερα χρήματα σε λιγότερα χέρια» κάνει την αγορά ασύδοτη και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας φαλιρίσει. Έχει ξανασυμβεί σε αυτή τη χώρα. Μόνο που αυτή τη φορά, το λογαριασμό θα τον πληρώσουν μόνο τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα καθώς τα υψηλότερα στρώματα έχουν ασφαλίσει αλλού τα συμφέροντα τους.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τα χρήματα που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν είναι δυνατόν τα κεφάλαια να πηγαίνουν μόνο σε επενδυτές που έχουν τα χρήματα τους προστατευμένα στο εξωτερικό, οπότε δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και στη συνέχεια να καταλήγουν γρήγορα πάλι έξω, έχοντας αφήσει ελάχιστο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Πού είναι οι προβλέψεις για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης; Πού είναι η στήριξη στην ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση; Ξέρετε ότι μόνο 15% των επιχειρήσεων που πήραν ΕΣΠΑ την προηγούμενη φορά δικαιούνται ΕΣΠΑ ξανά σήμερα; Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να θορυβείται. Μάλλον το προοδευτικό του προφίλ εξαντλείται σε άλλους τομείς, και όχι στις πολιτικές του επιλογές.
Οι νέοι ψηφοφόροι είναι γενικότερα ένα στοίχημα για όλα τα κόμματα. Πώς θα προσπαθήσετε εσείς να τους πείσετε να ασχοληθούν καταρχάς και να σας στηρίξουν στη συνέχεια;
Αρχικά, πολλοί νέοι δεν πάνε καν στην κάλπη. Βρίσκονται ανάμεσα στα εκατομμύρια Ελλήνων που έχουν γυρίσει την πλάτη στην κεντρική πολιτική σκηνή, και αυτό είναι μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία μας. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων, όταν τους δείξει πρώτα το ίδιο εμπιστοσύνη. Όταν, αντί να γίνεται εμπόδιο στα σχέδια τους, τους αποδείξει ότι τους παρέχει τα εργαλεία για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Όταν τους δώσει την ελευθερία, και τη δύναμη, να σταθούν στα πόδια τους. ‘Όταν τους δείξει ότι εμπράκτως κάνει χώρο για να τους συμπεριλάβει στους κόλπους του, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το δικό μου σχέδιο μιλάει για την ανάγκη μιας νέας φουρνιάς πολιτικών, που θα διεκδικήσουμε την εξουσία όχι για να την οικειοποιηθούμε, αλλά για να την μεταφέρουμε εκεί που λογοδοτεί στον πολίτη. Για συνεργασίες που θα δημιουργήσουν πλούτο σε τοπικές κοινωνίες και θα ανοίξουν ευκαιρίες που σήμερα οι νέοι αναζητούν σε άλλες χώρες. Περιλαμβάνει προτάσεις που θα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα που πραγματικά θα μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα των νέων ανθρώπων, όπως είναι το Καθολικό Βασικό Εισόδημα που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες, ένα σύστημα Παιδείας ανταγωνιστικό, επιτέλους σύγχρονο, με δια βίου επιλογές. Ουσιαστικά, για ανατροπή του διαμοιρασμού της εξουσίας όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας λέγατε δύο λόγια για την οδυνηρή απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Τι κρατάτε τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε πολιτικό;
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε για χρόνια την ασθένεια της μας έδωσε ένα σημαντικό παράδειγμα, του πως ένας άνθρωπος αντιμέτωπος με ύψιστες δυσκολίες της ανθρώπινης φύσης, κοιτάζει τον φόβο στα μάτια και τον νικάει κατά κράτος. Με το θάνατο της συγκλονιστήκαμε όλοι, εξάλλου ήταν πολύ διακριτική με αυτό το ζήτημα, ακόμη και στους στενότερους συνεργάτες της. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το χώρο μας. Ωστόσο μας άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη, κρατώντας την παράταξη ενωμένη σε δύσκολους καιρούς. Μια παρακαταθήκη που είναι χρέος μας να τιμήσουμε.