Ειδήσεις
Η πανδημία “πάγωσε” τα δημοτικά τέλη της Μεταμόρφωσης για το 2022
Τι θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το νέο έτος – Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης
Σταθερά παραμένουν τα δημοτικά τέλη του Δήμου Μεταμόρφωσης, για το 2022, μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης αποφασίστηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης να παραμείνουν ως έχουν τα δημοτικά τέλη για την νέα χρονιά.
Δήμαρχος: “Παραμένουν σταθερά τα τέλη σε ένα δύσκολο περιβάλλον”
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, εξήγησε ότι το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία και το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος δε δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των δημοτικών τελών, όπως θα επιθυμούσε για να στηρίξει περισσότερο τους πολίτες. Θυμίζουμε πως για το 2021 τα τέλη είχαν μειωθεί κατά 10% και είχαν συμπεριληφθεί περισσότερες κατηγορίες πολιτών στις απαλλαγές και στις μειώσεις των ανταποδοτικών.
Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος ανέφερε: “Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε, τα χρήματα από την κεντρική διοίκηση συνεχώς μειώνονται. Αντίθετα αυξάνονται τα κόστη για το δήμο. Αυτή τη στιγμή μία οικογένεια που κατοικεί σε ένα σπίτι 80 τ.μ. στην Μεταμόρφωση θα πληρώσει 96 ευρώ το χρόνο για να είναι καθαρή η πόλη και να είναι φωτισμένη. Σίγουρα, καλό θα ήταν να μπορούσαμε να το μειώσουμε κι άλλο.”
Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε αναφορά στα σημαντικά έργα που χρειάζεται να γίνουν στην πόλη και τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τα χρήματα που δίνουν οι πολίτες θα έχουν πραγματικό αντίκρυσμα.
Οι θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης
Μετά από αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις από τις οποίες προέκυψε ότι ο δήμος έχει σημαντική υστέρηση στα έσοδά του, η οποία ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Πρώτα ο νέος επικεφαλής της “Νέας Πορείας”, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ανέφερε στην σύντομη παρέμβασή του ότι η παράταξή του θα ήθελε να προτείνει μείωση των δημοτικών τελών σε ένα ποσοστό που θα μπορούσε να συμφωνήσει το Σώμα όμως η απουσία ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης δεν του το επιτρέπει και για αυτό θα ψηφίσει “λευκό”. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με τις ισχύουσες διατάξεις, θα πρέπει να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση από μία παράταξη για να μπορεί να τεθεί προς ψηφοφορία.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση για την πολιτική της στην διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα επέκρινε την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ για επιλογές που έχουν τεράστιο κόστος χωρίς ανάλογο αποτέλεσμα.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος τόνισε πως η θέση του είναι πως θα έπρεπε να γίνει μείωση στα τέλη αλλά όπως είπε και η Υπηρεσία δεν μπορεί να γίνει αν δεν ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία. Ο κ. Νάνος εξήγησε πως αντιλαμβάνεται την πολιτική της διοίκησης να έχει κάποια χρήματα για να τα επενδύσει στην καθαριότητα αλλά αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να τα αποκτήσει μέσω διεκδίκησης και όχι από τα δημοτικά τέλη για αυτό είπε χαρακτηριστικά: “Για εμένα η τακτική αφήνω τα δημοτικά τέλη το ίδιο για να μπορώ να κάνω επενδύσεις είναι λάθος πολιτική.”
Πιστή στις αρχές της η Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκε στο πολιτικό περιβάλλον που υπάρχει γύρω μας και χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης: “Είναι πισωγύρισμα να παραμένουν σταθερά τα δημοτικά τέλη την ώρα που η ακρίβεια μας έχει ξετινάξει. Το κεντρικό κράτος επιβάλει 23 νέους φόρους. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το 99$ των φόρων και το 1% οι κεφαλαιοκράτες. Βλέπουμε δηλαδή από παίρνουν τα χρήματα και που πάνε. Δεν υπάρχει δίκαιος φόρος γιατί δεν γυρίζει πίσω στους πολίτες.”
Τον κύκλο των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων έκλεισε ο κ. Δημήτρης Πεπαρίδης. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” είπε μεταξύ άλλων: “Όταν ένα οικογενειακό εισόδημα μειώνεται δραματικά το να αφήνεις τα δημοτικά τέλη σταθερά επί της ουσίας είναι αύξηση των δημοτικών τελών. ΑΝ δεν βάλει τώρα πλάτη ο δήμος στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις της πόλης τότε πότε θα βάλει; Έχετε χρυσή ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά και να προχωρήσετε σε μείωση των δημοτικών τελών. Καταρρέει ο κοινωνικός ιστός και ο δήμος πρέπει να βάλει ένα λιθαράκι”.
Στην πρώτη παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ο κ. Δημήτρης Τσίκνας, τοποθετούμενος για το θέμα των δημοτικών τελών τόνισε ότι θα μπορούσε να είχε κατατεθεί και μία εναλλακτική πρόταση αν είχαν κληθεί όλες οι παρατάξεις και έπαιρναν την ευθύνη όλοι μαζί για το που μπορούν να γίνουν μειώσεις και που όχι. Και ολοκλήρωσε ο κ. Τσίκνας καταθέτοντας πρόταση την επόμενη χρονιά να γίνει διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων για τον καθορισμό των δημοτικών τελών και αν είναι πλεονασματικός ο προϋπολογισμός, ένα μέρος από αυτό το πλεόνασμα, να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο ότι θα συμπεριληφθεί ως μείωση στα επόμενα δημοτικά τέλη.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το “πάγωμα” των δημοτικών τελών εγκρίθηκε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.
Τα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2022
Αναλυτικά τα δημοτικά τέλη για το νέο έτος έχουν ως εξής:
- Για τις οικίες ο συντελεστής θα είναι και το 2022 στα 1,21 ευρώ ανά τ.μ.
- Για τους στεγασμένους χώρους από 1-100 τ.μ. παραμένει ο συντελεστής στα 2,8 ευρώ ανά τ.μ.
- Για τους στεγασμένους χώρους από 101-200 τ.μ. παραμένει ο συντελεστής στα 3,09 ευρώ ανά τ.μ.
- Για τους στεγασμένους χώρους από 201-350 τ.μ. παραμένει στα 3,73 ευρώ ανά τ.μ.
- Για τους στεγασμένους χώρους από 351 έως 6.000 τ.μ. παραμένει στο 6,04 ευρώ ανά τ.μ.
- Τέλος, ο ΦΗΧ (Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων) παραμένει στα 0,19 ευρώ ανά τ.μ.
Απαλλαγές και μειώσεις
Παράλληλα, στις κατηγορίες πολυτέκνων με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, οι τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ, όπως και οι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες με οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ η απαλλαγή παραμένει στο 60%. Τέλος, ισχύει η μείωση 10% για τις κατηγορίες: ανάπηροι 67% και άνω, ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ετησίως και μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.